Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Halucinogenní motýl

03. 05. 2018
6
9
770
Autor
Ozzozorba

Do módy se dostává olizování kůže žab. Ve slizu je silný toxin. Z takovéhoto olíznutí vznikla pověst, že když se políbí ropucha, stane se zázrak. Promění se v krásného prince. Co se stane, kdybychom snědli halucinogenního motýla?

Velký a krásný motýl Emanuel. Pod očima kruhy. Nad očima kruhy. Na okraji křídel duha. Káže o nebi a pekle a o tom, jak správně létat. Učení se předává z křídla na křídlo.

„Musíme bojovat o naši zem. Zahubme ty odporné a chlupaté housenky. Plazí se po stromech a požírají listy. Nebudeme mít nektar! Bude hladomor!  

Motýl Rafael zamává křídly: „Musíme počkat. Ještě je tu teorie. Housenka může být našim předkem.

„A zadkem“ kontroval Emanuel. „Rozmnožování je hnojem a vajíčka jsou odporným slizem. Motýli se nerozmnožují. Motýli jsou stvořeni a padají z nebe!“

Sněm starších motýlů odhlasoval likvidaci housenek. Na špinavou práci si najmuli mravence z rodu Skarabis nacis.

Spojitost mezi motýlem a housenkou zjišťuje můra Psychedelis. Ukrytá v temném koutě. Za takové rouhání je trest utržení křídel. Psychedelis nalévá nektar z květu Halucion fantastica do malých zvonečků.  Rebelové sají hořkou šťávu z halucinogenní rostlinky a mají vize.

Prožívají život housenky, vajíčka a točící se hvězdy. „Nějak se nám to pomotalo“ pravil Smrtihlav. „Co tedy jsme? Motýl, housenka, vajíčko nebo hvězda?“ ptal se Rafael.

„Vše dohromady!“ vzlétla vzrušením Psychadelis. „Bez hvězdy by nebylo vajíčko, bez vajíčka housenka, a bez housenky motýl a bez motýla nebude nebes.“


9 názorů

kvaj
09. 05. 2018
Dát tip

Tohle mi, promiň Jakube, zní trochu jeko floskule. Kdysi jsem měl rád různé citáty a takzvané moudré myšlenky, avšak od jisté doby mi při takových výrocích, které se snaží v jedné dvou větách postihnout lidskou existenci, naskakuje husí kůže.


Ozzozorba
09. 05. 2018
Dát tip
Jo. Nutno žít a žít, nemáme jinou volbu. Smrt je jen myšlenka.

kvaj
09. 05. 2018
Dát tip

To, že změna je jediná jistota, vyjádřil už argentinský spisovatel Adolfo Bioy Casares "ústy" správce pláže, který k tomu dospěl pozorováním moře. To je, myslím, dobré přirovnání k tvému výroku "ať to bereme v úvahu nebo ne". Avšak, že něco existuje nezávisle na člověku, je pouze konstatování podmínek, v kterých člověk žije. Teprve to, jak na tyto podmínky konkrétní člověk reaguje, o něm něco vypovídá.


Ozzozorba
09. 05. 2018
Dát tip
Změna je jediná "věc" která se nemění. Ať to bereme v úvahu nebo ne.

kvaj
07. 05. 2018
Dát tip

No právě - nástroje. A nástroje lze ovládat, tedy i psychiku. Fakt, že je vše v pohybu a změna je jedinou jistotou, se přitom musí brát v úvahu.


Ozzozorba
07. 05. 2018
Dát tip
Všechno jsou to nástroje (pilulky, vaginy, žáby, chlupy) psychika se rozdrobuje, kondenzuje. Nic není stálého, krom smrti a života.

kvaj
06. 05. 2018
Dát tip

Ačkoli příliš nesouhlasím s vyzněním, že je k pochopení podstaty potřeba změnit psychiku opojením, vnímám pozitivně podobenství, které nabízíš. Tip


Ozzozorba
04. 05. 2018
Dát tip
Ano, v příběhu se nachází hluboooooká parabola. Jen ji překlenout a organicky strávit.

Lerak12
03. 05. 2018
Dát tip

Ten námět - dobrý nápad, ze kterého se vylíhlo dobré poučení. Fakt zajímavé názvy protagonistů mini příběhu. Pobavilo mě to.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru