Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O skutečném významu slov 1

15. 05. 2018
6
6
719
Autor
Jeff Logos

Předkládají se výsledky dlouhodobého lingvistického bádání, jehož smyslem je odhalit okolnosti vzniku slov.

Je málo známou skutečností, že v dobách občanské války ve Španělsku v létech 1936 - 1939 byla významnou představitelkou občanského hnutí Dolóres Ibarrúri. Vlastním jménem Sanchéz. Této války se zúčastnili dobrovolníci z mnoha zemí světa, mimo jiné i z tehdejšího Československa. Část slovenských partizánů vytvořila podvratnou skupinu, která měla za úkol kontrolovat infrastrukturu a zejména ropovody. Této skupině v utajení velela Dolóres.

Jednoho dne vyslala slovenské partizány na průzkum, aby našli přesné místo uložení ropovodu, který měl být posléze vyhozen do povětří. Partizán, jenž podával prostřednictvím vysílačky zprávu náčelnici pravil: "Dolóres, iba rúry, žiaden ropovod."

Paní Sanchézové se spojení "iba rúry" (pro mladší čtenáře, neznající tak dobře slovenský jazyk - překlad do čestiny - "pouze trouby") natolik zalíbilo, že jej pojala jako svůj pseudonym.


6 názorů

Jeff Logos
20. 05. 2018
Dát tip

Dík moc, slubuji, že ÚLT bude i nadále "v úletu"


lastgasp
20. 05. 2018
Dát tip

Jeffe jsi number one. Rád se poučím. To je třída!


patricia w.
19. 05. 2018
Dát tip

:-) s tebou se člověk opravdu nenudí


Nami 99
16. 05. 2018
Dát tip

Aurora - moravák se udeřil o trubku.

(Slovníček)


Jeff Logos
15. 05. 2018
Dát tip

Není bez zajímavosti, že platonicky zahořel nejen G.H. ale i další komunističtí koryfejové.


není bez zajímavosti, že tím slovenským dobrovolníkem (a zároveň i platonickým milencem paní Dolores) byl nadějný právník a pozdější československý president Gustáv H. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru