Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O skutečném významu slov 2

15. 05. 2018
4
2
501
Autor
Jeff Logos

Veřejnosti se předkládá další díl etymologického poklesku.

V létech 1846 až 1848 byli v italském městě Verona na zkušené dva čeští cukráři - Jeroným Koblížek a Pravoslav Věneček. Mimo jiné oba autoři slavných českých moučníků. Pracovali v pekařské a cukrářské dílně mistra Caetana Napolitane. Ve Veroně vládla mezi pekaři a cukráři velká konkurence a každý z nich se snažil nějak zaujmout zákazníky. Mistr Napolitane jednoho dne z cukrářských piškotů, silné kávy, mandlového likéru, šlehačky a smetany stvořil moučník zdobený na vrchu sypaným kakaem. Bylo to uprostřed horkého italského léta a moučník nechal ležet na pultě, kde se tetelil pod skleněným poklopem dlouhé hodiny. Nikdo z nakupujících neprojevoval zájem a tak při uzavírce dal mistr Napolitane moučník českým tovaryšům k večeři. Hladoví chlapci nelenili a zákusek snědli, byť se jim příliš nezdále chuť smetany, ze které se působením tepla stala zakysaná smetana, spíše zkyslá. Tovaryši strávili noc v průjmových stavech na toaletě. Následující ráno tovaryš Pravoslav, původem z Moravy, prohodil na adresu zkažené sladkosti: "Tož, jeden po tem celú noc týrá mísu!"

Jeho slova zaslechl mistr Napolitane a dožadoval se vysvětlení slov "tira misu". Není přesně známo, jak mu chlapci s jejich chabými znalostmi italštiny odpověděli. Nicméně Napolitane toto označení začal používat a jak je známo, dochovalo se dodnes. Nebyl by v tom alespoň kousek českého kumštu, kdyby Jeroným nedoporučil Napolitanemu zaměnit v receptu smetanu za v té době již známý mléčný výrobek mascarpone. 


2 názory

Nami 99
17. 05. 2018
Dát tip

Promiskuitní - jdoucí pro misku.


neblaho
15. 05. 2018
Dát tip

Význam pojmu týrámísu mi byl vždy zjevný, ale děkuji za vyjasnění skutečných okolností jeho vzniku. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru