Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O skutečném významu slov 11

24. 05. 2018
2
3
360
Autor
Jeff Logos

Dadština je jen málo používaný jazyk, byť na první pohled chudý a prostý, přesto po hlubším studiu zjišťujeme jeho nesmírnou ohebnost a tvárnost.

Více se můžete o dadštině dozvědět na těchto webových stránkách.

http://a.da.mek.sweb.cz/lang/dad/

https://www.youtube.com/watch?v=HZ7DKYDBKUU

Lingvistickým bádáním v Dadově a mezi Dady se podařilo zjistit, že pod vlivem působení tržního kapitalismu po roce 1989 vznikala potřeba pracovat i s číslovkou deset. Nové a do té doby netušené oblasti pro rozvoj soukromého vlastnictví, rozkvět podnikání, jakož i atmosféra poplyšákové doby tomu nahrávaly.

Tady stojí i za zmínku názor některých ekonomů, že i kapitalismus může přinášet duchovní rozkvět obyvatelstva a nebýt jen v souladu s Komunistickým manifestem a Karlem Marxem "strašidlem obcházejícím Evropu." 

Tato připomínka je o to naléhavější v době, kdy Karlu Marxovi (1818 - 1883)byl v květnu 2018 odhalen nový pomník v jeho rodném německém městě. 

Ale zpátky k lingvistice:

S potěšením oznamujeme, že nové slovo pro číslovku deset nebo desítku je: bujma (transliterace starodadsky) či buyma (transliterace novodadsky). Stoupenci novodadštiny horují pro použití hlásky ypsilon vyslovované jako české "j" a poukazují na to, že v dnešním světě s dominancí angličtiny by hláska "j" mohla být nesprávně vyslovována jako "ž", "dž", nebo "ch".

A jak tedy vypadají nové číslovky:

(přidržujeme se starodadské transliterace)

bujma - deset

bujma čiki - jedenáct

bujma čiki čiki - dvanáct

bujma čiki čiki čiki - třináct

bujma čiki čiki čiki čiki - čtrnáct

bujma táj - patnáct

(v této číslovce slovo "táj" získává dramaticky další význam - tedy "pět", "pění" "zpěv" a s koncovkou "a" - tája je také slovesem pěti, zpívati)

bujma táj čiki - šestnáct

bujma táj čiki čiki - sedmnáct

bujma táj čiki čiki čiki  -  osmnáct

bujma táj čiki čiki čiki čiki - devatenáct 

bujma bujma - dvacet

bujma bujma čiki - dvacetjedna

.

.

.

a tak dále. 

Podrobili jsme zkoumání i samotné slovo "bujma" a pátrali po jeho původu. Existuje ještě mnoho nejasností a zatím se zdá, že toto slovo je vzdáleně podobné výrazu pocházejícímu z jazyka domorodého indonézského kmene, který nemá písemnou formu a proto vám ho ani nemůžeme napsat. 

Dovolujeme si při této příležitosti vyzvat ctěné čtenáře, aby nás kontaktovali, pokud by jim bylo něco známo o dadštině či o slovu bujma.

Děkujeme za laskavost


3 názory

Horníček, Činčera a Svitáček, ,,, rád na ně vzpomínám


Jeff Logos
24. 05. 2018
Dát tip

Chodil jsem s Jarou Cimrmanem do nedělní školy. Zpívali jsme spolu na kúru. Byl jsem pro něho inspirací.


a2a2a
24. 05. 2018
Dát tip

Mám vážné podezření, že jsi nalezl neznámé práce Járy Cimrmana a nyní z nich cituješ.  Možná bys měl přiznat autorství této osobnosti zavčasu, než tě začnou podezíral, že jsi vystudoval plzeňskou právnickou fakultu 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru