Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Fatimin deník 4

27. 05. 2018
1
3
391
Autor
Jeff Logos

Příběh, který hodláte číst je pouhá fikce autorova. Nic z uvedených událostí se nezakládá na pravdě. Události a jména jsou smyšlené. Podobnosti se skutečnými lidmi a událostmi jsou tedy naprosto náhodné.

Chatitláí arúsa kvejjisa aví!“ bude z tebe moc pěkná nevěsta… vypísknul nadšeně a vycenil doširoka od cigaret a silného čaje zažloutlý koňský chrup.

 

Otec mi představil Ismaíla, svého egyptského partnera v obchodu s bavlnou. Sklopila jsem cudně zrak, jak mě matka nabádala a posadila se na gauč do vysezeného ďolíku vedle ní. Ismaíl seděl v křesle po mé levici. 

 

Můj nastávající byl asi ve věku mého otce. Břicho měl o trochu menší a taky pleš ještě ne tak rozlezlou. Otec mu nabídl tlustý doutník a oba si zapálili. Vedly se zdvořilostní řeči a matka pobízela k jídlu baklávy – moučníku ze smažených tenkých nudlí a pistácií. 

 

Byla jsem jakoby ve snách, pronášené věty mi nedávaly smysl, chuť velmi sladkého moučníku mi zvedala žaludek.

 

Host usrkával čaj  a konverzoval  s otcem o věcech obchodu, kterým jsem ve svých dvanácti letech nerozuměla. 

 

Můj nastávající mluvil do oblaků dusivého kouře. Měl tahavý a žoviální egyptský přízvuk, který nám v Súdánu připadá zženštilý a směšný. Matka jako vždy seděla strnule. Macaté dlaně opírala o kolena připomínající bochníky bílého sýra. V očích simulovala ustaraně dojemný výraz. 

  

        „Iddíní bůsa!“ dej mi pusu…naklonil se ke mně Ismaíl. Ukazovák mi položil pod bradu a přitáhl můj obličeji ke svému. Ucítila jsem závan sladké a vtírané vůně  jeho kolínské. Otočil hlavu do strany, vyfoukl oblak kouře a masité našpulené rty mi přilepil na ústa. Poprvé v životě mě muž políbil na ústa. Měla jsem pocit, že jsem ochutnala klih. 

         

        Matka mě po chvíli odvedla do pokoje a vrátila se k jednajícím mužům, aby byla přítomna uzavření smlouvy. 

 

    X X X 

    

„Nechala jsi obřízku udělat opravdu podle jeho přání?“ ujišťoval se otec.

 

"Neboj, od smlouvy neustoupí." pravila bez jakéhokoliv náznaku pochybností v hlase moje matka.

 

„Peníze dal slušné!" sdělil radostně otec. 

 

Teď se nám hodí každá libra.“ uzavírala matka věcný rodičovský rozhovor, jenž jsem zaslechla z pootevřených dveří ložnice.

 

Lampa na jejím nočním stolku zhasla.

 

X X X 

 

3 názory

Gora
27. 05. 2018
Dát tip

I kdyby byl díl jednou tak dlouhý, stále by to nebyl "dlouhý text"...revírník má pravdu, také vzhledem k roztahanosti řádků.


Jeff Logos
27. 05. 2018
Dát tip

Jsi nenasyta :) Bojím se delších textů, dlouhé věci na internetu nikdo nečte


revírník
27. 05. 2018
Dát tip

Hodilo by se poskytovat ke čtení větší kousky.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru