Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Demolice

27. 05. 2018
3
5
1190
Autor
lastgasp

Demolice       

 

         Většina věcí má svoji životnost. Nebo, řekl bych použitelnost. Odborníci ji dělí, nevím proč, na morální a fyzickou. Jako by to nebylo jedno. Když prošoupu boty, tak je vyhodím a je úplně jedno, jestli zestárly morálně nebo fyzicky. Jistě je rozdíl mezi mlejnkem na maso a lávkou přes potok. Jen obtížně si představuji morální životnost mlejnku na maso, ale velmi snadno si představím tu fyzickou. Možná ta morální spočívá v tom, že když melu kližku, do násypky rvu kousky masa a namáhavě točím klikou, jedná se moralitu zastaralou, překonanou. Totéž mleté maso mohu vyrobit na elektrickém mixéru, kde stačí jen zastrčit šňůru do zásuvky a zmačknout knoflík. Obě zařízení jistě jednou zestárnou fyzicky. Jde o to, jak které. Mlejnek na maso po prababičce nám funguje furt, ale mixér máme již doma třetí.

         Na rozdíl od mlejnku je to s lávkou přes potok trochu jiné. Lávka neslouží jen mně, ale spoustě lidí. Přes lávku se může nejen chodit, nebo jezdit na kole. Jsou i lávky, přes které se jezdí auty, motocykly, traktory, autobusy a dalšími dopravními prostředky. Těmto lávkám se většinou říká můstky, nebo mosty. Není to příliš podstatné. Podstatné je to, že časem tyto můstky také zestárnou a ztratí svůj význam. Umožnit lidem dostat se bezpečně přes nějakou překážku.

         Když přestane fungovat mixér, koupíme nový. Vyřešeno. Když můstek ztratí nosnost, začne praskat a rozpadat se, máme dvě možnosti. Buď ho opravíme, nebo ho zbouráme a postavíme na jeho místě nový. Někdy je toto dilema předmětem politických spekulací a řevnivosti. Nějaký zastupitel je pro zbourání, někdo pro opravu. Obzvláště, když na zábradlí stojí socha nějakého svatého. Co s tím? Svatej je tam již tak dlouho, že současníci ani nepamatují od kdy. Je to památka.

         Zatímco se zdlouhavě rozhoduje o tom, které řešení by bylo nejlepší a hlavně nejlacinější, protože obec není zrovna z těch bohatších, můstek postupně dál ztrácí své vlastnosti, praská, drolí se a objevují se škvíry. Cesta přes můstek se dá uzavřít, aby se nestalo nějaké neštěstí. Je to bezpečné, ale nepříjemné, protože se musí na druhou stranu chodit nebo jezdit oklikou a stojí to čas a nervy. Vypisují se referenda a hlasování. Výsledek je stejně nepoužitelný. Stále zůstává problém, Bourat, nebo stavět jiný.

         Někdy zasáhne vyšší moc, prozřetelnost, osud, nebo náhoda, nebo všechno dohromady. Takhle k tomu došlo v jedné malé vesničce, krátce po skončení války.  Uprostřed návsi u kapličky malý můstek, pod nímž vedl potok do husího rybníka, jak se mu říkalo. Můstek byl bez zábradlí, krásně klenutý, z bočních stran porostlý keříky bezu a sloužil mnohá léta. I zde samozřejmě došlo k tomu, že fyzická životnost, nebo podle mě použitelnost, dosáhla svého konce a můstek dožil. Klenutí se zřetelně drobilo, spáry se zvětšovaly a někteří se již této cestě vyhýbali.

         Odpovědní konšelé se začali radit. Navrhovali, hlasovali, zapisovali, ale dohodnout se nemohli. Část z nich byla pro okamžité zbourání a postavení nového, betonového, širšího, se zábradlím a chodníkem pro pěší, tedy moderním, užitečnějším a bezpečnějším. Zprvu se zdálo, že je to výborný nápad. To lidi určitě potěší. Když došlo na otázku, kolik stavba nového můstku bude stát, došlo k rozdělení názorů. Rázem bylo po jednoznačném rozhodnutí. Polovina byla pro opravu a podepření, což by bylo mnohem levnější, Také by se zachoval původní vzhled návsi s kapličkou, který byl po léta na pohlednicích pro turisty. Osud zapracoval jinak.

         Místní chlapci našli na konci obce mezi keři u cesty do polí německý pásový motocykl NSU HK-101 Kettenkrad. Byl částečně rozebraný, ale stal se okamžitě předmětem jejich hry na vojáky. Motor se nastartovat nepodařilo, ale tančík se stal okamžitě zdrojem věcí, z hlediska kluků velmi potřebných. Prohledali všechny brašny, bedýnky, kufříky a rozebrali si nálezy mezi sebou. Nejzajímavější nález byl v dřevěné bedýnce. Byly to ruční granáty. Nic kluky nevarovalo, ani nevěděli nejdříve, co s nimi udělají, ale každý si vzal dva, tři a šlo se domů. Cestou si tento úlovek rozmysleli a vzít si je domů, se jim zdálo přece jen být nebezpečné. Schovali si je tedy pod můstek k rybníku. Jeden z nich ale neodolal, a přinesl si jeden granát domů.

         Naštěstí si ho všiml otec, který okamžitě zakročil a granát mu sebral. Když se synáček přiznal, že ostatní si vzali také, ale schovali si je pod můstek na návsi, málem dostal infarkt. Okamžitě běžel na četnickou stanici a se strážmistrem za pomoci místních sedláků silnici přepažili a místo označili cedulí. K večeru přijeli z okresního města vojáci a po krátkém průzkumu nechali vystěhovat z okolí všechny lidi. Čekalo se asi hodinu, co bude. Nečekaně se ozval výbuch a do okolí z návsi létaly kameny a hlína.

         Pyrotechnici nechtěli riskovat další přenášení munice a odpálili hromádku granátů pod můstkem. Výsledek byl úžasný. Po můstku ani památky. V silnici se vytvořila velká díra a bylo zbouráno. Lidé mohli opět po návsi chodit a dívali se na vzniklý prostor pro stavbu nového, betonového můstku se zábradlím a chodníky pro pěší. Pár kluků přemohlo hlasování a referendum. Potrestání je neminulo. Vděčnosti se nedočkali.  


5 názorů

reinka
18. 06. 2018
Dát tip

Dobře, že jsi to nesmáznul!*


lastgasp
29. 05. 2018
Dát tip

Ju, máš pravdu, jsem bordelář.

 


agáta5
29. 05. 2018
Dát tip

tak ji mázni, děláš mi v tom nepořádek :))


lastgasp
28. 05. 2018
Dát tip

Tvoje psyché je vřídlo Agáto. Tvůj potenciál se zdá být nevyčerpatelný. Já ti fandím. Tuto povídku, označenou  zčásti na fejeton budu mazat. Rozhodl jsem se ji rozdělit na samotnou povídku a samotný fejeton. Dnes jsem povídkovou část dokončil. Je trochu delší, oživená dialogy a zdá se i vtipnější. Poznámka: jedná se o Čépn.

Díky za přečtení.

 


agáta5
28. 05. 2018
Dát tip

:) jsem fyzicky na hraně životnosti, psychicky v nejlepších letech :)))

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru