Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Imprese

31. 05. 2018
6
17
1648
Autor
Stargazer

           Za horizontem se cesta mírně stáčela dolů k rozcestí. Tady končila nepostihnutelná šíře polí, zde začínal les a někde v dálce se míhala civilizace. Louže ve vyjetých kolejích dávaly vzpomenout na nedávný déšť. 

           Využil jsem stínu a posadil se na hranici čerstvě vytěženého dřeva. Dubové, bukové a habrové klády voněly steskem po právě pozbytém životě. Mělo by mi jich být líto, ale nabíral jsem tu vůni všemi smysly a prohlížel si blízké okolí. Dominovala mu barevně vykládaná ikona oslavující Cyrila a Metoděje. Zavřel jsem oči a položil se na záda. Hudba v mé hlavě ztichla. Jen mužský hlas s indiánským přízvukem odněkud kvílel v bluesovém hávu ponurý žalozpěv:

                                   

                           „Nepij ten jed, co ti nabízejí, je to ryzí iluze.

Nesmrtelný, hypnotizovaný, budeš svobodný v ráji,

život je příliš krátký, tady mezi hvězdami... černými hvězdami.

Cítím, jak pomalu padám, drž se mě,          

ale co jen mám dělat s touhle vizí ráje?“

                                                    

           Otevírám oči. Ne, nejsem mrtvý. Náhlý dotek umění! Podivil jsem se, že ještě dokážu žasnout. Zvláštní pocit, nemívám ho často, ale o to je vzácnější. Člověk nesmí nikdy přestat žasnout. Nad hudbou, nad literaturou, nad světem. Jinak prohrál. Býval bych tam proseděl celé hodiny, ale táhlo mě to do lesa. Vždyť právě proto jsem přišel. Něco bylo uvnitř mě. Nedokázal jsem to pojmenovat. Sedělo mi to v hrudním koši už několik týdnů a nešlo to vykašlat ven.

Do lesa musím přes louku. Při stoupání se ve mně všechno rozpínalo, hlava byla najednou prázdná a jako magnetická pavučina přitahovala a zachytávala myšlenky, které přilétaly ze všech směrů a srážely se v ohnisku mé lebky. Do těla mi zase vstupovala fyzická síla a moc - jak jen jsem ji dříve uměl využít - celý svět se o ni rozbíjel. Dnes to vše marně hledám v časoprostoru.

           Cestu mi přehradí oplocený obdélník, velký asi jako fotbalové hřiště. Uprostřed zelených lánů je kompletně celý bílý. Jediná stavba uprostřed - něco jako stan - ale s průsvitnou špicí. Mohla by to být pozorovatelna hvězd, nebo tamtudy vchází dovnitř kosmická energie. Přicházím blíž a rozpoznávám, že bílou barvu vytváří tisíce a tisíce kopretin. Musel je tu snad někdo vysadit. Nikdy jsem jich tolik neviděl na jednom místě. Vidím, že v kopretinách tančí dívka v jutovém hábitu, točí se kolem dokola a její ladné pohyby vytváří dojem, že nad květinami létá, nebo jimi minimálně proplouvá jako mohutná zaoceánská loď. Kromě kopretin zde jsou nahodile rozprostřeny hromady kamení. Jakoby mohyly starých indiánských hrobů. Na jedné z nich sedí do půl pasu vysvlečený muž s dlouhými vlasy a plnovousem a medituje. Nechci ho rušit a v tichosti se dál brodím loukou. Proboha! Jak to, že jsem tu ještě nikdy nebyl? Jak dlouho tady žiju? A přitom je to tak blízko. Bože! Nemáme ponětí, co všechno kolem nás existuje. V naší těsné blízkosti. Šťastná místa našich životů.

           Na kopci míjím další kovový kříž, jeden z pevných bodů naší kultury. Na návsích, hřbitovech, v polích, na rozcestích, v hloubi lesů, v každé vesnici. Všude je potkávám. Připomínají nám, kdo jsme a kým se stáváme. Přesahují nás. Naše bytí.

Les je zde neskutečný, věčný, inspirující. Brodím se maliním, lýtka a kolena mám už rozedraná do krve, ale je fajn cítit příjemnou bolest. Znamená to, že ve mně ještě zbylo něco živého. Snažím se najít, pro co jsem přišel, ale jako by mi dnes nebylo přáno. Dlouho se nemůžu zorientovat a najít cestu, která by mě nasměrovala zpět k domovu. Ztracen ve vlastním lese. Ke každému člověku patří les. Kdo nezná svůj les, neví, kde je jeho místo v životě. Nezná sám sebe. Marnost nad marnost.

Až tato pěšina je mi nějak povědomá. Už vím! Šel jsme tudy v zimě, jen v opačném směru. Ale teď to tady vypadá jinak. I ten palouk je jiný, tenkrát byl zasněžený, ale teď je všechno zarostlé trávou. Tak stejný a přitom tak jiný. Proč v různých okamžicích života vidíme stejné věci různě? Měníme se my, nebo svět kolem nás?

           Moje intuice byla správná. Za chvíli už se mi otevřel nádherný výhled do kraje. Spatřil jsem střechy naší vísky i monumentální věž barokního kostela. Procházel jsem zahradami. Rajskými zahradami, kam se lidé chodí ukrývat před světem. Uvědomil jsem si, že já se nikam neskrývám. Prázdná místa našich životů. V zahradě, kterou právě míjím, se tyčí devadesátileté třešně. Suché, zlověstné větve a nepřirozeně tlusté kmeny, potečené smůlou, jim dávají trpitelský výraz. Jako by celé ty roky nesly na svých bedrech všechnu tíhu světa. Zahrada je plná rajských ptáků ozobávajících zatím jen narůžovělé třešně.

           „Tak co, rostou?“ ptá se mě chlapík, který pod třešněmi seče trávu.

           „Nebyl jsem na houbách,“ odseknu mu, protože nemám moc chuti se s ním vybavovat. Má pruhované tričko, na rameni vytetovanou kotvu a je cítit rumem.

           „Takže rande? Kde jste ji nechal?“ vyzvídá neodbytně námořník.

           „Ani to ne. Něco jsem hledal.“

           „A našel jste to?“

           „Nenašel... zítra se pro to vrátím.“


17 názorů

Stargazer
14. 06. 2018
Dát tip

Vesuvanko, díky...


vesuvanka
14. 06. 2018
Dát tip

Pěkná povídka, zaujal mě objev a poetický popis krajiny. Ano, můžeme navštívit opakovaně určité místo, a pokaždé v něm objevíme něco nového, co nás překvapí :-))) TIP


Stargazer
03. 06. 2018
Dát tip

K3, díky za četbu a názory.

Tak jsem ty houby už raději vyskloňoval jinak :-)


K3
03. 06. 2018
Dát tip

Ono to bije do očí, protože to je jedno slovo v nářečí, kdyby jich bylo víc ani by to nepřišlo.

Ta imprese je výstižná. Je to asi taky o tom, a nemusí to být neznámé místo, že občas je člověk mnohem vnímavější ke všemu kolem nás a přichází na to, oč obvykle přichází. T.


Stargazer
01. 06. 2018
Dát tip

Jsem z Moravy.... Právě mě překvapuje, že Vás to tak bije do očí :-) Možná to spojení raději změním.    


Lakrov
01. 06. 2018
Dát tip

A ještě...Z té věty Nebyl jsem na houby mám spíš dojem, jako by ten, kdo ji vyslovuje, říkal něco ve smyslu "Nebyl jsem zbytečný".


Lakrov
01. 06. 2018
Dát tip

Většina lidí, které znám, by řekla "Nebyl jsem na houbách," takže mě napadlo,  že tam původně stálo "Nehledal jsem houby"... Ale je-li to nářeční, je to asi v pořádku. Jen to některé čtenáře překvapí,  porotože jinak je ten text napsaný spisovným jazykem.


Gora
01. 06. 2018
Dát tip

St:

nevím, odkud jsi - takhle jsem slyšela skloňovat lidi, kteří byli původně ze Slovenska...


Stargazer
01. 06. 2018
Dát tip

Lakrove, moc díky...

Jelikož jsi už druhý, uvažuju, co je špatně na té větě s těmi houbami. Možná je to způsobeno nářečím nebo nevím, protože my to takhle normálně říkáme :-) 


Lakrov
01. 06. 2018
Dát tip

Hned z prvních řádků začínám tušit autora a je-li to on, pak mám radost,  že se po určté odmlce zas vrátil ke psaní (nebo jen ke zveřejňování?)  Ačkoli je to psané v první osobě (což mi často nesedí), má to náladu,  která mi naopak velmi sedí. (Ono by té nálady možná jinak než psaním v první  osobě ani nešlo dsáhnout.)  ...Nebyl jsem na houby... ## není to překlep nebo následek posledních úprav? Tip.

P.S. A můj odhad autora (jemuž posílám avízo) byl myslný.  


Jeff Logos
01. 06. 2018
Dát tip

Líbí se mi zaujetí pro klid, přírodu a jakési vyšší duchovno. tedy tak text alespoň vnímám já. 


Lerak12
31. 05. 2018
Dát tip

To je fakt! Ty moje plytké plány a (100%) přecevzetí... 


Stargazer
31. 05. 2018
Dát tip

Leraku12, díky...

A měli bychom v tom třešňovém sadu ležet třeba obden a vnímali bychom život možná úplně jinak. Ale kdo z nás se k tomu donutí...


Gora
31. 05. 2018
Dát tip

To není oběť - vůbec...a snad ti to k něčemu bude:-))


Lerak12
31. 05. 2018
Dát tip

Ten název "Imprese" myslím povídce padne. Vím asi o Tvém pocitu, když se jednou z praktických kulis všednosti se sám vydaš do lesa a luk. Plánuji si (marně) že si jednou lehnu do sadu rozkvetlých třešní a budu naslouchat bzukádu včel. Přemýšlet se stéblem pýru mezi zuby o životě. Tak jsem se docela pěkně do Tvého příběhu ponořil a i s tím koncem to máš povedené. 


Stargazer
31. 05. 2018
Dát tip

Goro, díky za postřehy a obětovaný čas.


Gora
31. 05. 2018
Dát tip

Tato povídka je jiná, ne tak depresivní...sice je bez nějakého děje či zápletky, ale oceňuju ten optimističtější pohled na svět...jinak poznámky dole:-)

 

Zahrada je plná rajských ptáků ozobávajících zatím jen narůžovělé třešně. - hezké...uvěřitelná poetika, to s mužem a dívkou v kopretinách už mi připadá ...no, jako sen, nepsala bych - vidím...

Dominovala mu barevně vykládaná ikona  - upřesnila bych - kde byla konkrétně? Čtu o kládách a náhle ikona...

Pro vjem? Něco bylo uvnitř mě - na jednu stranu máš "něco uvnitř sebe, co nelze ani vykašlat", na druhou jdeš "pro vjem" - moc nerozumím, buďto se chceš něčeho zbavit, nebo přijmout.

srážely se v ohnisku mé lebky.  - to mi přijde moc expereivní, kdežto další věta o síle se mi líbí:-)

Cestu mi přehradí oplocený obdélník, - dala bych - přehradil, stejně již předtím střídáš čas přítomný s minulým...

Jakoby mohyly  - jako by

Nebyl jsem na houby - buď Nešel jsem na houby, nebo Nebyl jsem na houbách


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru