Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kuk !

Výběr: Whitesnake, a2a2a
04. 06. 2018
29
68
2761
Autor
Musaši

 

 

Zvědavý kořen

zvedá kamennou desku -

Opuštěný hrob

 

 

 


68 názorů

Markel
24. 09. 2021
Dát tip

nashle :-))


Musaši
24. 09. 2021
Dát tip

Přeju úspěšné vaření. Já mám předvařeno od včerejška, tak si mohu dovolit být v knihovně, kde jsem na internetu, až do jedenácti. Nashle v pondělí.


Markel
24. 09. 2021
Dát tip

Pohledám, snad najdu, pěkný den přeju, jdu něco uvařit, jak se sluší a patří na ženu z dob minulých, hloupých a málo emancipovaných, z dob, kdy bylo normální udržovat  rodinný krb a kdy se ženy necítily být služkami a vykořisťovanými bytostmi :-))


Musaši
24. 09. 2021
Dát tip

Já mám taky rád hřbitovy. Zvláště ty opuštěné židovské nebo naopak německé v pohraničí. Taky jsem na tohle téma napsal i pár básniček, ale nevím, jestli tu ještě jsou. Většinu svých básniček jsem totiž smazal.


Markel
24. 09. 2021
Dát tip

Asi jsem morbidní, ale mám ráda hřbitovy, jeden krásný, starý, máme v Jihlavě, nádherné stromy všeho druhu, prastaré pomníky s holubicemi, Ježíši a Mariemi, zvláštní pocit smíření se mne dotkne pokaždé, když projdu kovovou tepanou branou opatřovat hroby příbuzných. I veverky mají náš hřbitov rády a důchodci po kapsách hledají pro ně pamlsky. Ani v noci bych se tam nebála, ale v tutéž dobu jít ulicemi našeho města je na pováženou.


Musaši
24. 09. 2021
Dát tip

Vidím, že tvým šálkem čaje je černý humor. To jsme na tom stejně. 

Ale tohle haiku má kupodivu oporu v realitě. Existuje hrob, dle kterého bylo napsáno. Ten hrob je na malém hřbitůvku za městem, kde už se skoro nepohřbívá.


Markel
24. 09. 2021
Dát tip

pobavena jsem i zajímavou diskuzí pod dílkem, které se mi líbilo, můj šáleček *


Musaši
30. 08. 2021
Dát tip

Kamamuro,

nic ve zlém, ale vůbec nechápu, kde se v tobě bere nějaké sebevědomí, co se haiku týče. Stačí se podívat na tvé reálné výsledky jakožto "autora haiku".

Dal jsem si práci a vypsal jsem si počet tipů, které ti za tvá "haiku" čtenáři uštědřili:

0, 2, 8, 1, 6, 3.

Chtěl jsem vypsat taky své tipy za haiku na tomto poměrně neúspěšném nicku, ale brzy mě to přestalo bavit, protože tohle měl být původně výhradně haikařský nick a tak tady haiku a senrjú mám dost. Vypíšu tedy aspoň začátek pro srovnání : 

26, 23, 22, 27, 23, 22, 17, 16 .... atd atd.

A to už se vůbec nebavím o výběrech.

Až někdy v daleké budoucnosti získáš za haiku alespoň 10 tipů, možná to bude znamenat, že začínáš mlhavě chápat, co to haiku vlasně je. Až se to stane, dej mi vědět. 


Musaši
30. 08. 2021
Dát tip

Bubu,

už K.H. Borovský přece napsal:

 

Dobrou radu

dá ti každý "přítel",

ale málokterý

dá ti mouky pytel.

 

...A stejné je to s pochvalami a tipy.   Ale já jsem se přece tipů dobrovolně vzdal. Jsem undergroundový básník.

 


Kamamura
27. 08. 2021
Dát tip

Musaši - za čechajku maximálně půl tipu, takže je zkus distribuovat v baleních po dvou. Klidně objednám sixpack, nebo i celý kartón! Jdou dobře k popcornu a groteskám s Jackie Chanem. Viděl jsi "Drunken Mastera?" Famózní choreografie, a té dřiny, potu a modřin, co tam ti herci nechali. Famózní...


Bubulína
27. 08. 2021
Dát tip

:-))) Skromnosti, jméno Tvé jest Musaši. :-)))


Musaši
27. 08. 2021
Dát tip

A co tip?


Al Jal Úd
27. 08. 2021
Dát tip

Krásné, líbí se mi!


Musaši
27. 08. 2021
Dát tip

Bubu,

jsem archaik a mí duchovní rodiče jsou hlavně čeští básníci z devatenáctého století v čele s Hlaváčkem a Březinou. Ti ale ale čtenářům tady na Písmáku nic neříkají. Hledám tedy nové duchovní rodiče a začal jsem s druhou polovinou dvacátého století, s Hrubínem a s Hrabětem, kteří tvoří báječný protiklad. Mohu se o nich ale bavit jen se Safiánem, který je nemá rád. Takže smůla. Vzdělanci k diskusi tady tak nějak nejsou k mání. 


Bubulína
26. 08. 2021
Dát tip

Děkuji Musaši, jsi hodný. A nezapomenutelný, takže neboj, i když sejdeš z očí, mysl Ti přichystá nějaké kritiky, ať se dostaneš rychleji do formy až se vrátíš. Krom toho by se mi hodil nějaký studijní materiál na téma duchovních rodičů - nevím jaká parta hlásá, že kromě fyzických rodičů máme i duchovní rodiče. Takže nestačí, že se musíme poprat s nadělením klasických fyzických genů, ještě se musíme popasovat s duchovníma genama. Na něco je to dobré, když to člověk ví, protože to vysvětluje hodně věcí, které se kolem něj děly aniž by člověk chápal příčinu čili proč se to vůbec dálo či děje, na stranu druhou vůbec zatím netuším, co s tím. Prozatím mám na sebe vztek, že jsem si tu mozaiku neposkládala dřív, když jsem všechny kamínky už měla, ale asi bych to dřív nepobrala, i teď jsem měla chuť utéct a taky jsem se chystala, že si dám v září pauzu, ale nevydržím být nerozhodnutá moc dlouho, takže jsem se rozhodla, že to přece jen nějak zkusím pochopit a zjistit, k čemu by ty informace mohly být dobré. Opatruj se. Bubu


Musaši
26. 08. 2021
Dát tip

Bubu,

v září tu delší dobu nebudu, takže budeš mít na to hledání spoustu času, tedy - pokud se ti začne chtít.


Musaši
23. 08. 2021
Dát tip

Tím si nejsem jistý. Říká se sice, že kdo hledá najde, on ale napřed musí chtít hledat.


Bubulína
20. 08. 2021
Dát tip

Pokud ses s nimi tady pochlubil, tak je jistě časem objevím.


Musaši
20. 08. 2021
Dát tip

Bubulíno,

to je celkem zajímavé. Nedávno jsem totiž zařadil do svého undergroundového zásobníku dva sonety o včele v jantaru. I když tyto sonety mají zcela speciální stavbu a nejsou to anglické sonety, pokusil jsem se do nich vložit shakespearovské téma pomíjejícnosti života, které je u W.S. velice časté.


Bubulína
19. 08. 2021
Dát tip

                    BAF!

             Kapička smoly

        skanula na samé dno

          Znehybněný brouk


Musaši
12. 08. 2021
Dát tip 8hanka

Hanko,

jen málo mých haiku je ze života, většinou je vymýšlím u pracovního stolu. Ale když si čtu tuhle svou miniaturku, i po jetech se mi objeví před očima obraz velmi starého hrobu, na který útočí kořeny obří lípy. 


8hanka
12. 08. 2021
Dát tip

skvelé...pár slov a koľká sila v nich


8hanka
12. 08. 2021
Dát tip Al Jal Úd

skvelé...pár slov a koľká sila v nich


hezké, jednoduché, výstižné..


Musaši
17. 01. 2019
Dát tip

Díky , Silene ,

chvála tak staré básničky velmi potěší .


Silene
17. 01. 2019
Dát tip

U mě ú

spěch.


Musaši
02. 08. 2018
Dát tip

Katko ,

co se týče nějakého mého " talentu " ,tak ten byl karmou soustředěn hlavně do výtvarné oblasti. Poezie je pro mě okrajovou záležitostí. S tou si můžu jen hrát. Napsat báseň je totiž nesrovnatelně lehčí než namalovat obraz.

Možná , že nějaká haiku ještě někdy zveřejním , ale hra se vyvinula tak,že pro další postup jsou pro mne nejvhodnější volné verše.


Můra73
31. 07. 2018
Dát tip

Nevzdávej to, mnohokrát jsem Ti psala, že vnímám Tvůj nesporný talent. A právě proto, že o něm vím, jsem v hodnocení Tvých věcí tvrdější. Snažím se texty hodnotit jak nejlíp a nejupřímněji dovedu. Pokud Tě všichni budou chválit za každý text, jak se v tvorbě posuneš? Usneš na vavřínech. :) 

Mám moc ráda Tvoji tvorbu, ale pokud ji vypublikuješ jako haiku, budu ji hodnotit podle pravidel této formy. To ale neznamená že u nich nebavím, naopak. Těším se, že brzy zase nějaké Tvé texty do této kategorie přibudou. 

 

 


Musaši
30. 07. 2018
Dát tip

Katko,

původně jsem chtěl psát a zveřejňovat už jenom haiku a doufal jsem,že mohu mít úspěch i tak. Věděl jsem ale,že bych musel psát zábavné miniatury , které by pobavily přemýšlivé lidi. Moje představa o sobě jakožto úspěšném haikařii byla ovšem furiantská a nereálná. Prohrál jsem a musel jsem se vrátit k volnému verši,který mi možná postupem času pomůže nahradit ztracené čtenáře,i když ani tato cesta zatím reálně nevypadá.

Samozřejmě ,že ve všem , co tady píšeš pro atkij , jsi měla pravdu ty..Vím taky ale,že pokud by se mi podařilo napsat nějaká haiku skoro japonská,dostala by tak 4 -5 tipů.Nebudu už tedy haiku zveřejňovat vůbec nebo jen čas od času.


Musaši
02. 07. 2018
Dát tip

Díky,patricie,

haiku je okrajový žánr,moc čtenářů nemá a já jsem moc rád,že někdo další má o haiku zájem.


patricia w.
30. 06. 2018
Dát tip

máš dobré nápady a umíš je dobře vyjádřit :)


Musaši
18. 06. 2018
Dát tip

zvedavec,

hrob je opuštěný potomky mrtvých. Náš hřbitov je plný opuštěných hrobů.Na některých jsou cedulky : hrobové místo k pronajmutí.


zvedavec
14. 06. 2018
Dát tip

kým opustený?  :) nedivila by som sa koreňu, keby chcel pochopiť podstatu zmŕtvychvstania


Musaši
07. 06. 2018
Dát tip

Whitesnake,

díky za výběr. Jsi formát.Překvapil jsi mě a já na lidi,kteří mě příjemně překvapí, ihned začínám měnit názor.

 

a2a2a,

moc děkuji za výběr.

 

Dodolo,

ano,je to horror.Kořen totiž pootevřel dvířka a tam dole našli nový domov pavouci ,hadi,střevlíci a netopýři.

 

Honzíku73,

tak se vrat´a nezapomeň s sebou vzít Zákon.

 

haijine,

hrob je dobré místo na smíření.Nad hrobem si lidé mohou podat ruce a říct si : "co jsme si, to jsme si".

 

Marcelo K.,

ano,v kořenech je velká síla. Je to "klidná síla",jak říkával Josef Lux,kterého jsem nejprve neměl rád a pak jsem si ho velmi vážil pro jeho osobní statečnost. - Síla kořenů působí pomalu ale jistě.

 

neblaho,

má haiku budou jako buchty - jednou takové a jednou makové,jednou tvaroh a jindy povidla.

 

Můro,

já že dávám průchod egu ? - Ale to je supr - stávám se postmoderním básníkem !   A pozdravuj svého přítele Milana na nějaké té vaší další "tea party"  !

 

Zdendo,

názvy budou víc a víc nedílnou součástí mých děl. - Tobě to říct můžu,jsi totiž sympaticky potrhlý a já mám potrhlé lidi rád,nebot´jsem sám potrhlý. - Jde totiž o to,že má díla budou bourat konvenční představy konvenčních čtenářů,jako je třeba Můra,o tom ,co se za názvem skrývá. Není totiž nad překvapení.


neblaho
05. 06. 2018
Dát tip
V tom případě by podle Tebe Můro nepatřil k haiku ani pojem "opuštěný"?

atkij
04. 06. 2018
Dát tip

No, vidím, že stále na začátku...děkuju moc za vysvětlení a věnovaný čas.


Můra73
04. 06. 2018
Dát tip

Senrjú je forma, která se zabývá člověkem, jeho vlastnostmi, náladami, slabostmi, je často ironické, zesměšňující, kritické...Metafora je v něm povolená. Tenhle text má přírodní námět, nejde o senrjú.

 


atkij
04. 06. 2018
Dát tip

Ten úvod, děkuju moc, ale podobné jsem četla a slyšela nesčetněkrát a přesto pak může být teorie a kvalitní haiku kilomětr od sebe. Fascinuje mě to, fascinuje, když se někomu podaří "vidět"

 

...no říkala jsem si, že to bude v adjektivu, však jako senrjů by asi být mohlo, ne?

 

Děkuju mnohokrát!


Můra73
04. 06. 2018
Dát tip

V haiku by se měl autor snažit potlačit osobní hodnocení. "Zvědavý kořen" je spolu se zbytkem textu velmi působivý a byl by skutečnou ozdobou v nejrůznějších formách poezie.

Haiku se zaměřuje na reálné zachycení okamžiku - co nejjednodušším jazykem, bez poetických přízdob. Také motivy si vybírá nejběžnější, atrakcím, které bijí do očí se vyhýbá.

Nejznámější citát od zakladatele formy haiku (Macuo Bašó) říká:

"Jdi k borovici, chceš-li poznat borovici a jdi k bambusu, chceš-li poznat bambus. A ve svých textech se zbav osobních předpokladů a předsudků. Jen tehdy budu tvá básnická cvičení účinná, splyneš-li s pozorovanou skutečností v jedno - pronikneš-li do pozorovaného dostatečně hluboko, abys mohl spatřit, co je skryto uvnitř. I kdybys mistrně vládl slovům, pokud to, co pozoruješ, zůstane od tebe odděleno, tvá poezie nebude nikdy pravdivá."

Pravdivost tvrzení byla pro většinu starých škol velmi podstatnou součástí haiku. Z tohoto pohledu tedy Musaši nemohl vidět zvědavý kořen, ale „JEN“ kořen. Bez této metafory by text ztratil na atraktivitě, kterou od poetických textů očekává čtenář v Evropě, ale posunul by se blíž k haiku.


atkij
04. 06. 2018
Dát tip
Dotaz na Můru: Haiku se říká „neukončená“ poezie, protože vyžaduje, aby ji čtenář uzavřel sám ve vlastním srdci...jsem našla v radách, jak psát haiku. Pokud by tedy autor nenaznačil ani čárkou, specifikací, že existuje možná metafora, bylo vše ok? Zajímá mě to. Díky, když odpovíš.

Můra73
04. 06. 2018
Dát tip

miniatura moc pěkná, ale k formě haiku to má daleko. Skrz metaforu dáváš průchod egu... však Ty, Milane, dobře víš ;)


neblaho
04. 06. 2018
Dát tip

Dobře, začínáš mě nějak velmi pomalu nadchávat pro haiku, které mi doposud prostě nějak nesedělo. K napěchované minimalističnosti snad někdy dojdu - nejprve se jí musím naučit číst. Tady mě drnknul ten hrob opuštěný kořenem. 


Marcela.K.
04. 06. 2018
Dát tip

toto...jo  - je to síla !


Yan73
04. 06. 2018
Dát tip

Musaši,

spojení trvá! Jsem tu a dříve nebo později se vrátím, jak jen to běh vnějšího světa dovolí.

Ahoj Y.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Whitesnake
04. 06. 2018
Dát tip

Tak tohle je nádhera... nehodnotím formální stránku haiku, na kterou mají patent všichni a nikdo, ale obsah famózní miniatury. Pokud se má básník dívat, rozhlížet a pozorovat, tak tedy třeba takto.


Kolobajda
04. 06. 2018
Dát tip

Zvědavé kořeny na hřbitovech vidno často...  o))  /**


Dodola
04. 06. 2018
Dát tip

Lehce hororové:)


Musaši
04. 06. 2018
Dát tip

Je to hezké ,Marku,díky. Ten motiv urna a urna(není urna jako urna) by se dal velmi dobře rozpracovat. Také by to ovšem mohl být(mužský rod !) U.R.NA.


Muamarek
04. 06. 2018
Dát tip

Co skrývá urna?

Dávno bezcenné hlasy

zbytečná volba


Musaši
04. 06. 2018
Dát tip

No jo - už vidím,že to mám spočítaný.


atkij
04. 06. 2018
Dát tip
Tak si to spocitej:))

Musaši
04. 06. 2018
Dát tip

A co típek,atkij ? - I punkeři jsou trhovci a musí z něčeho žít !


atkij
04. 06. 2018
Dát tip
Musasi, beres me linku driv, nez jsem stacila pisnout, kategoricke upresneni napovida dost:) Super! Snad se mi taky nekdy podari haikove videt:)

agáta5
04. 06. 2018
Dát tip

jj, to si umím představit :))


Musaši
04. 06. 2018
Dát tip

Ale brněnský punker je také poetiký. Zvláště po třech jointech a deseti pivech.


agáta5
04. 06. 2018
Dát tip

to snad ani ne, dneska mám poetickou :))


Musaši
04. 06. 2018
Dát tip

Agáto,

a co když je ten "zvědavý kořen "(zvědavé kořeň) ocvočkovaný brněnský punker se zelenou kšticí a kroužkem v nose ?

-  Přikládám jen další možný výklad básně,Aleši.


agáta5
04. 06. 2018
Dát tip

Aleš ftipálek :)))))

dobrý haiku, vyvolává inspiraci :)


Musaši
04. 06. 2018
Dát tip

Yane,

věštil jsi ticho a prázdnotu a už je to tady ! Nějak tě neslyším. Ozýváš se mi z velké dálky. Myslím,že spojení bylo přerušeno.


Yan73
04. 06. 2018
Dát tip

Kuk se mi líbí. Ahoj Y.


Musaši
04. 06. 2018
Dát tip

Aleši,

každé správné haiku je mnohovýznamové a dobrý haikař(čímž nechci říct,že jsem to já) by měl čtenáři dopřát větší počet výkladů,včetně takových,o kteréch nevěděl ani on sám.


dá se to brát jako extrémní výklad sloganu "měl tuhý kořínek..."


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru