Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Masopust v Pickovicích. Ahoj!

06. 06. 2018
3
2
687
Ahoj muži, ženy, holky, kluci a i vnuci. Víte o tom, že byl masopust? To je taková veselá slavnost, kdy se chodí a tajtrlíkuje v kostýmech, aby se zapudila zima. U nás v Pickovicích je masopust vždy velmi veselý, jak se na to vyfešákujeme. Letos to nebylo jinak.

Medvěda dělal pan hospodský Jouza. On se na to hodí, jak má velmi mužně chlupatou hruď. Stačí, aby si sundal košili a nasadil medvědí hlavu po pradědečkovi, a je to. Na řetězu ho vedl náš pan starosta namaskovaný jako medvědář. Kája Strnádek se oblékl jako slaměný muž. Přilepil si na tělo slámu kanagomem a vypadal docela strašidelně. Paní Strnádková měla kostým babičky s nůší, ze která vystrkovala hlavu další babička. To je velmi pěkný kostým, akorát nikdy nevím, která z těch hlav je opravdová, a která falešná, tak mě to mate. Stoletá stařenka Růžičková se vymódila jako Pérák, co ho má rád pan muž vědec Petr Janeček a napsal o něm tři centimetry tlustou pohádkovou knížku. Oblékla si kominický oblek po svém nebožtíkovi manželovi, na bačkory připevnila péra z gauče a pérovala z místa na místo. Já, jak jsem myslivec, tak jsem šel za myslivce, protože můj pracovní oblek je vlastně zároveň i kostým. Láďa šel za kamňáka, což je místní specialita. Vlezl do kamen, dvířky na popel vystrčil jednu nohu, dvířky na přikládání druhou, dírou na plát vysunul hlavu, komínem ruku a poslední zbývající končetinou jménem druhá ruka si uvnitř v kamnech držel trenýrky, aby mu nepadaly, jak měl zrovna prasklou gumu. Účastnil se samozřejmě i Kulhavec. Dělal čerta. Využil toho, že kulhá, k tomu, aby si nemusel kupovat drahé umělé čertí kopyto. Je to vážně hamoun, co by si za pět korun nechal vrtat koleno své kulhavé nohy. Svalnatý ochránce přírody Matěj dělal smrťáka, aby byl strašidelný a na dálku se ho báli všichni, kdo by chtěli škodit ptactvu, zvěři a rostlinám. Celý se namočil do černé barvy a pak si na na tělo bílou barvou namaloval kosti. Úplně na konci průvodu šli Véna a Jóža, jak jsou blbí. Dělali společnými silami šimla.

V našich kostýmech jsme vesele poskakovali a zapuzovali zimu, ale pak se to začalo lehce kazit. Stařence Růžičkové se uvolnilo jedno pérovací péro. Vypružilo a zapíchlo se do pozadí medvědovi panu Jouzovi. Medvěd medvědovitě zařval a sekl packou starostu medvědáře. Ten se rozčílil a vlepil pohlavek slaměnému muži Kájovi Strnádkovi, jak si ho asi spletl se synem. Hned se mu sice omluvil, ale Kája z toho pohlavku byl velmi rozechvělý a tak si na uklidnění zapálil fajfku. S ní si ale na sobě zapálil i slámu a změnil se ze slamňáka v ohniváka. Naštěstí byl ale nedaleko rybník, tak se k němu rozeběhl a skočil do něj kufr. Já jsem se toho všeho velice ulekl, spadla mi na zem brokovnice a vystřelila a ustřelila hlavu paní Strnádkové, ale nebojte se, jen tu umělou složenou ze starých hadrů. Šiml složený z Vény a Jóži se tím výstřelem ale celý splašil a začal divoce poskakovat, jak se blbí Véna a Jóža nedokázali dohodnout, na kterou stranu budou prchat. Svalnatý smrťák Matěj se šimla pokoušel uklidnit, jak rozumí přírodě, ale šiml ho kopl okovanou Jóžovou zadní nohou do pytlíku od mužství a Matěj velmi úpěl a svíjel se. Kulhavec na to všechno koukal a smál se a mnul si ruce, jak je zlý, a Láďa křičel hrůzou, protože si myslel, že se vrátila druhá světová válka, on je znovu v bojové vřavě na Dukle, a že kamna nejsou kamna ale tank. Rozeběhl se k lesu a zmizel v něm.

Když se vše urovnalo, napravilo, usmířilo a uhasilo, musela se uspořádat lesní záchranná výprava. Všichni jsme chodili mezi stromy a volali Láďo, kde jsi! Neboj se, válka není, všude mír! Jak jsme na sobě měli kostýmy, tak jsme vyplašili výpravu mladých skautů, co odlévali stopy srnek, ale to nevadí, to si pak dodělají, až se uklidní, a taky si budou moct odlít moc krásný otisk od našeho šimla.

Láďu jsme našli až na druhém konci lesa. Zrovna ho na káru nakládali muži sběrači kovu, co jsou užiteční, jak uklízí a jsou romského původu. Nevšimli si, že je to člověk, jak se Láďa v hrůze schoval do kamen jako želva do krunýře. Museli jsme ho z nich vyřezávat pilkou na železo, což trvalo dlouho, ale podařilo se. Pak jsme to všechno oslavili v místní hospodě a nyní je nám dobře.

A jak jste masopust prožili vy? Ahoj!
 

2 názory

atkij
06. 06. 2018
Dát tip

...:))mi to jede jako komiks...a ten odkaz...genialni

Fajn siesta s Tebou, bavis.

 


Jeff Logos
06. 06. 2018
Dát tip

Nejprve jsem věřil, že to tak bylo, od druhé poloviny mi začalo docházet, že je to třeskutě jarmarečná zábava....inu. Nevím


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru