Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Gramatika lásky

06. 06. 2018
8
7
764
Autor
Movsar

Záznam jednoho dne.

Budějovická

Na Budějovické vonějí jahody, mizí z bedýnek, mizí v ústech jahojedů. A vedle nich stojí voňavá holka a nohy má nahé a lak jahodový. A o něco dál stojí drobounká černoška v banánových šatech, s banánovým šátkem ve vlasech a lak na rukou má černý. A takovou barvu jahody nemají, ale to vůbec nevadí.


Lilith

A ta drobounká černoška pak vystoupí na Brumlovce, kde z kanceláře nějaké korporace pomáhá globalizovat svět. A má přitom nekompromisní výraz a je přitom neodolatelná. Večer si pak sundá šátek a odloží banánové šaty a zůstane jen ve své křehkosti jako Lilith pod obnaženým sluncem ráje. A tehdy se k ní přiblíží had, a svleče se z obleku a řekne si o lásku. Protože Adama dávno odnesl vír globalizace.


Nové povinnosti

Autobus stoupá do podolské zatáčky, reproduktor hlásí příští zastávku: Nové povinnosti. Cestující mají prázdné výrazy, trochu jako vojáci, vedle kterých vybuchl granát. Někteří vystoupí na zastávce Obroda, ti mají štěstí a snad se jim i mihne v tváři; někteří ale musí až na konečnou.


Koncipient

Ještě rozbolavělý pubertou, která v 21.století už téměř chronifikovala, stojí na zastávce před soudem. Koncipient. Může se ale radovat jako Kazatelův mládenec z mladosti své a z hojnosti vlasů a taky proto, že soud za jeho zády není jen tak ledasjaký soud, nýbrž justiční palác.


Michle

Je tu kovošrot a jsou tu vyprahlé ulice. Slunce se opírá mrtvým do oken. A je tu klid k dumce. A jinak nic. Michle polední. V bufetu Karavela nabízejí bohaté polední menu, šedesát odstínu vepřové rýže. A zatoulaná holka nasedne do ufuněného autobusu, jen aby už byla pryč.


Holka

Autobus a v něm holka s krosnou. A v ní má všechny ty věci, co polní ptáci nepotřebují. Pohorky, budík, krajkové kalhotky. A taky baterku, buzolu, konzervu a laptop. A až někde na Šumavě potká borce s vůní denim blue, stejně si vystačí s chutí po lásce.


Karamelky

Většinou si je natírají kokosovým krémem, ona si ale prsa natírá krémem karamelovým. Je za tím nechuť k příliš tučnému kokosu, anebo jde o vábení? Tak teď vánek nese pláží sladkou vůni. A je v ní erogenní stopa, z níž správně vycvičený člověk, podobně jako policejní vlčák, vycítí radost. Ach, karamelky! A stejně jako psisko netuší, co vlastně vyčmuchal.


Gramatika lásky

Noční disciplína: gramatika lásky. Až den zas promění lásku v literaturu, poezii, je-li láska časná a bláhová, anebo prózu, je-li dospělá a střízlivá. Gramatika ale zůstává všem společná, pravidla se mění výjimečně. Shrňme: sexualita je jednotící princip společnosti, příběh sexuality je její jedinečný prvek.


Česká lidově digitální republika

Zapuštěni do svých telefonů mlčky cestují tramvají. Mikrosvěty plné obrázků, zpráv, možností. A každému jsou k mání. Česká lidově digitální republika.


7 názorů

agáta5
11. 06. 2018
Dát tip

mě se tam to "protože" libí...  nepokládáme otázku, ale odpovídáme na ni :)) ...


Movsar
10. 06. 2018
Dát tip

díky, přátelé. za návštěvu a vzkazy.

whitesn: odebrat to slovo už nejde, ale jsem rád za názor, připomínku, s kterou souhlasím, i když si stále myslím, že to jediné slovo zase tak silně textu neublížilo. k té ořezanosti, je to vlastně díky praxi: píšu je primárně na místě samém, do mobilu, který má omezený formát a délku sms, takže mě to nutí k úspornosti a ona je nakonec - i já to tak vnímám - správná. jak taky psát košatě "po holokoaustu", abych parafrázoval adorna s jeho myšlenkou nemožností psát poezii po holokaustu.


Whitesnake
07. 06. 2018
Dát tip

... slušné, obrazotvorné, civilně ořezané (nikoli obřezané!),. Jen mi neškamuje u "Lilith" to popisné intro u outra: PROTOŽE

Lilith/moderní Eva/byť hnusně čokoládová stojí a čeká... had si řekne o lásku (tohle není milování, tohle je nerajské mrdání)... a ona přikývne, souhlasí, svolí. Proč se ptát proč a odpovídat PROTOŽE?

Prostě: Adama dávno odnesl vír globalizace.


agáta5
07. 06. 2018
Dát tip

lilith **


Gora
07. 06. 2018
Dát tip

Dnes u mne vede Koncipient, co se raduje z hojnosti vlasů a mládí:-) a Gramatika lásky...


Jeff Logos
06. 06. 2018
Dát tip

Pěkné postřehy a dobře vygradované.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru