Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Helena a její osud. 6.

01. 07. 2018
0
0
736

Helena a její osud -Tchyně-6.

Přišla sobota, kdy měl jít Olda pro matku, jak slíbil. Šel nejdříve sám, přes dvorek, zaťukal, ozvalo se dále a on vstoupil do přístěnku - lze ho tak nazvat, protože byl nižší než celý dům, neměl sklep, ani půdu, jinak stejně vysoké místnosti jako v domě. Helena čekala netrpělivě mezi dveřmi na dvorek, neslyšela nic a tak pomalu došla až ke dveřím matčina obydlí.
 
Kdo za dveřmi poslouchá..... a tak jen zaslechla dost prudký hovor, kdy Olda matce vysvětloval, že by si měla uvědomit , když tu nebude věčně, syn by zůstal sám. Helena zaslechla poměrně vysoký hlas jeho matky, že ona se ho o nic neprosí, ať jí dá pokoj, není na nic zvědavá. Když si tu ženu bral, na nic se jí neptal, tak teď také nemusí.Chvíli bylo ticho. Olda matce doporučil, aby si vzala svůj prášek. Asi ho poslechla, protože bylo slyšet jen tekoucí vodu.
 
To již Helena nevydržela, zaklepala na dveře a vstoupila na vyzvání dovnitř. Uviděla ženu kolem 70 let, nepříliš vrásčitou, vzpřímenou, v kalhotách a rovné haleně s proužky. Byla překvapená, že nevypadá na nemocnou. Zůstala stát překvapená , paní se na ni podívala a najednou , k údivu Oldřicha, přišla k Heleně a podávala jí ruku. Tak vy jste jeho žena? Doufám, že spolu budeme dobře vycházet.
 
Helena si uvědomila, co předtím vyslechla a v duchu si řekla, že bude opatrná. Určitě to byla přetvářka. Pozvala tchyni na návštěvu. Bylo před obědem, měla navařeno, tak i na oběd. Připravila dušené telecí maso s bramborovým knedlíkem s houskou a jemný zeleninový salát. Polévka byla hovězí s kousky zeleniny a nudlemi. Zákusek piškotový upekla již v pátek.
Tchyně pozvání přijala,vzala si jen svetr, který měla pověšený přes židli a šla. Poobědvala s nimi. Helena byla překvapená, že se nijak nenimrala v jídle a s chutí vše snědla. Tak, jakou má vlastně nemoc? Žaludek to nebude.
 
Pozvala tchyni do pokoje, nechala ji nahlédnout i do ložnice, kde bylo pěkně jasno oproti dřívějšímu vzhledu. Pokývání hlavou bylo jediné, co zahlédla. Vrátili se do pokoje, Helena nabídla kávu a zákusek. Tchyně si vzala, bylo zřejmé, že jí to chutná. Pro Helenu byla stále větší záhadou. Nemluvila moc, sem tam se něco zeptala. Heleny na rodiče, odkud pochází , kde pracuje a pod. Když se ptala, kde se s Oldou seznámili, honem Olda řekl, že je seznámil kamarád z práce. Zřejmě nechtěl, aby matka věděla, že si dal inzerát.
 
Asi po hodině a půl, začala být matka nějak neklidná. Olda jí navrhl, aby si šla raději lehnout, jak je po obědě asi zvyklá. Moc neodporovala, dokonce se nechala vzít pod paží a odešli do výměnku. Helena sklízela nádobí. Olda nějak dlouho nešel, tak se šla podívat, kde zůstal.
 
Ve výměnku bylo otevřené větrání u okna, bylo slyšet rozčilený Oldův hlas. Jestli mě budeš zase do manželství vrtat, v životě už mě neuvidíš, matko! Matka se jen nahlas smála, Heleně naskakovala z toho smíchu husí kůže. Nebyl to smích, spíše takové hýkání. Pak najednou zmlklo a Helena slyšela jen : No, to ještě uvidíme, jak vám to bude klapat. Ještě rád jednou přilezeš!
To se tentokrát nedočkáš! odsekl Olda a dveře za sebou zhurta zavřel. Helena stačila uskočit a vběhla rychle do chodby a na WC, aby Olda nepoznal, že je slyšela.
 
Vrátila se do kuchyně, Olda seděl na židli u stolu, hlavu měl v dlaních. Helena se ho zeptala, jak se u nich mamince líbilo. Jo, dobře. Čekal jsem, že to bude horší. Proč, to neřekl a ona se raději neptala. Jen tak v duchu si říkala, co bude dál. Co za tajemnou nemoc matka má, že tak střídá nálady. Jestli je jen tak dobrá herečka nebo za to nemůže, jak se chová.
Snad bude mít možnost a čas na vše, co ještě v tomto domě nezná , přijít.
 
Pokračování...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru