Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Helena a její osud 7.

01. 07. 2018
0
0
773

Helena a její osud . 7.-Podivné objevy

Helena se jednou rozhodla zajít do vesnice a poznat některé sousedy. Olda byl již zase v práci, takže měla volnou ruku. Dveře na dvorek nechávala pro jistotu zamčené, aby ji snad tchyně nepřekvapila. Chtěla se nejdříve od někoho dovědět, co se povídá o rodině jejího muže. Řekla si, že ve vesnici ji vlastně nikdo nezná a v prodejně smíšeného zboží, která jako prý jediná, kromě hospody, ve vesnici fungovala, snad se něco doví.
Přepočítala se však v tom, že by něco lidé ve vesnici nevěděli.
 
Bylo již zřejmě známo, že se Olda oženil, byli jistě všichni zvědavi, koho si přivedl. Poznala to na zvědavých pohledech při příchodu do prodejny. Byla celkem dost velká, překvapil ji dokonce dost velký sortiment zboží. Pokud porovnala ceny, jen trochu vyšší než ve městě. Prodavačka, zralá fešanda - jak se říká - ji přivítala s úsměvem a ochotně jí nabídla nejčerstvější zboží. Po chvíli si již nejprve všeobecně, povídaly. Pak se jí ta paní zeptala, zda není nová Oldova žena.
To nová, Helenu překvapilo, ale nedala na sobě nic znát. Odpověděla, že ano. No, snad to s Vámi dopadne lépe než s tou předešlou. To víte, že od nich utekla, když byl Oldřich v práci, přes advokáta se s ním rozvedla a přitom mu vzkázala, že pokud nechce, aby jeho matka skončila před soudem, tak ať po ní nepátrá? Vzala sebou, co unesla, dokonce jí prý před dům přijelo auto na odvoz nějakých věcí.
Helenu hned napadlo, že to byl důvod, proč měl Olda tak omšelou domácnost. Asi to doplňoval, jak se dalo starými věcmi, když jí říkal, že chystá domácnost pro ni.
No, ale ta žena si vzala jen to, co předtím koupila. Měla dost našetřeno , oni to z ní vytáhli a mysleli si, že když ji vyštvou, tak jim to zůstane. Oldřich není tak špatný, jen šetrný, ale jeho matka je unikum.
Helena byla zaražená už z té zprávy, že byl Oldřich ženatý a nic jí neřekl. Nebylo to však všechno. Paní se rozpovídala, Helena pokyvovala jen hlavou, jako že všechno ví a jen to rozebírají.
Olda měl kdysi známost, velká láska to byla. Dokonce se povídalo, že čekali dítě. Najednou se však děvče někam ztratilo, její rodina se odstěhovala a také Olda na nějaký čas zmizel z vesnice.
 
Když se vrátil, byl jako vyměněný. S nikým se nebavil a když otec zemřel, odstěhoval se od matky do přístěnku, kde je teď jeho matka.Za nějaký čas přivedl ženu, s níž se oženil bez vědomí matky. Ta nejprve dělala, že je ráda, dokonce jim nabídla, aby se nastěhovali do bytu a ona půjde do přístěnku místo Oldy. Celí šťastní jí to pěkně zařídili, žena nakoupila do bytu doplňky, koberce, televizi, elektrický sporák, ledničku , mixér a co ještě, to paní neví.
Byli spolu asi 3 roky, paní nějak přestala vycházet, pokud přišla nakoupit, nemluvila moc, byla pobledlá. Děti neměli.
 
Jednou přišla s prosbou, jestli by si nemohla z obchodu z kanceláře zavolat. Pak ještě přišla dvakrát a zanedlouho se stalo to s jejím odjezdem. Helena se měla co držet, aby se nezeptala, odkud ta minulá žena pocházela, případně, jestli neví jméno toho děvčete, co s Oldou chodilo.Snad to zjistí nějak jinak. Určitě něco najde mezi těmi obálkami nebo v albu.
 
Měla toho pro dnešek dost a tak rychle nakoupila a spěchala domů, aby byla doma dříve než Olda.
Co mohla tchyně tak hrozného těm ženám udělat, že utekly, čím hrozila rozvádějící se žena Oldovi, že byl rozvod tak rychlý. Proč zanevřel na matku, že s ní nechtěl ani bydlet, když byl několik let sám. Přijde na to? Ovlivní to nějak jejich manželský život?
Uklidila honem také nákup, aby Olda ani nevěděl, že byla nakupovat. Večeři měla hotovou ještě z jeho nákupu, tak snad jí to projde.
Nevšiml si naštěstí ničeho.
Pokračování...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru