Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Medvědí služba

Výběr: Lakrov, K3, Gora
14. 07. 2018
32
37
2130
Autor
Flákač

Stará povídka v minulosti zde vystavená, mírně upravená.

    Celým šapitó pulsovala známá cirkusová melodie. Zpoza opony vyjel medvěd na koloběžce, s níž opisoval kruhy podél celé manéže. Za ním se vyřítil klaun, různě medvědu nadbíhal či se jej snažil chytit za srst a strhnout na zem. Medvěd musel složitě kličkovat, někdy srážce zabránil až saltem přes klauna na poslední chvíli a podobně.


    Po několika eskapádách klaun medvěda přece jen dohonil, obratně mu podvadil spodní tlapy, načež se medvěd krkolomně poroučel do pilin. Klaun se vítězoslavně zmocnil koloběžky a pokračoval v jízdě, až zmizel za oponou. Dva zřízenci cirkusu bezvládného medvěda odtáhli pryč. Potlesk.


    Byla noc, v jediné cirkusové maringotce se ještě svítilo. Skrz okno bylo vidět klauna, co prve vystupoval, jak sedí u stolu a hraje pexeso s medvědem, který seděl jen tak na zemi. Byl to medvěd, kdo už měl velkou hromádku dvojiček po své levici. Klaun si unaveně podpíral  hlavu a sledoval, jak kartičky mizí ze hry.

    Popelník na stole přetékal nedopalky z doutníků, medvěd obří tlapou další špaček típl a zamyšleně vyfoukl dým nad hlavu.

    „Já už to nevydržím, Jiří, mně je ti to vystupování strašně protivné.“

    Klaun zamžoural krvavýma očima nahoru do medvědí tváře.

    „Je mi to jasné, Robine, medvědi by se měli toulat po lesích někde a né dělat kašpárky.“

    „Souhlas.“

    „Ty navíc mluvíš, a tak si podle mě uvědomuješ svou situaci ještě víc, než kdybys byl obyčejný medvěd, bez urážky.“

    „Máš recht, ani za to vlastně nic nemám, jenom jídlo. A sám víš, jak by se mně nějaký peníz hodil, dyž si chci koupit ty tenisky. Tebe furt obírat nemůžu.“

    Klaun mlčel, sebral mimoděk kartičky pexesa se stolu a zamíchal je.

    „Jiří, já asi uteču, ještě dneska.“

    „No, víš, já tě držet nebudu, snad bych ti mohl i nějak pomoct, nakonec já už se na tebe taky nemůžu dívat. Dyť mně to přijde, že mám na tom tvém trápení vlastně podíl.“

    Seděli pak ještě nějakou dobu a plánovali co a jak.


    Medvěd utekl z cirkusu někdy za svítání, klaun mu věnoval dlouhý kožený plášť, který dostatečně zakrýval medvědí tvary. Jelikož byl medvěd zvyklý chodit normálně po dvou, snadno se dal splést s vysokým mužem. Pro dokonalou kamufláž měl na kabátu zvednutý límec, který mu zakrýval mordu. Na očích měl velké sluneční brýle a na hlavě klobouk.

    Klaun mu přidal velký lodní kufr, kde měl medvěd deku, něco málo k snědku, svoje námořnické pruhované triko, láhev rumu, balení doutníků, sirky, pexeso převázané gumičkou a složenou koloběžku. Medvěd, ač nerad, přijal od klauna i něco peněz.

    Teď právě rázoval prázdnou ulicí k vlakovému nádraží, když si všiml, že na rohu otvírají obchod s nápisem Obuv. Mrknul na hodiny na nároží, měl ještě čas. Obřadně tedy vstoupil dovnitř.

    Vybral si modré tenisky na zavazování velikost čtyřicet devět. U pokladny prodavači nadšeně zaplatil. Poprosil o židličku, že by si jako boty rovnou obul. Jak mu rozjařená mysl ubrala na ostražitosti, neuvědomil si, že se poodhalil z kabátu a medvědí tlapy ukázal na odiv v celé své kráse.

    Prodavač zařval strachy a rozběhl se ke dveřím z obchodu. Medvěd si uvědomil, že je prozrazen. Skočil za prodavačem, ale ten před medvědem dveře přirazil a zamkl.

    Medvěd zkusil dveře vytrhnout, ale nešlo to. Svalil se na bezmocně na zem odevzdán svému osudu.


    Malá otlučená dodávka zastavila před Obuví. Po bocích měla barevný nápis Cirkus. Klaun vystoupil z vozu a rozhlédl se. Kolem stálo několik policistů, všichni zachmuření, prodavač v modrém plášti zuřivě gestikuloval ke své prodejně a křičel, že mu to ukradlo boty. Což je nesmysl, protože medvěd platil.

    Klaun z dodávky vytáhl poměrně objemný pytel. Vyměnil si s policisty pozdravy a legitimoval se, že je opravdu Jiřím Opratou, veterinářem a chovatelem divokých zvířat, kterého zavolali na pomoc. Vysvětlil jim, že v pytli má maso s ukrytou uspávací kapslí a že medvěda z Obuvi dostane. Od prodavače přijal klíče, odemkl dveře a s chlácholivým voláním vešel dovnitř.


    Skupinka policistů s prodavačem napjatě čekali. Bylo hrobové ticho. Najednou se dveře rozrazily a medvěd vyběhl trapem pryč. Někteří policisté úlekem omdleli, zbytek naskákal do auta a s příšerným zakvílením pneumatik započali honbu na medvěda. Prodavač se na třesoucích se nohou vydal prozkoumat škody na majetku, potažmo zjistit, co se stalo s klaunem.

    Přišel až k pultu, opatrně se za něj podíval, ale bylo tam prázdno. Otevřel pokladnu, aby zkontroloval, jestli je vše na místě. Vtom cinkl zvonek nad dveřmi a venku kolem výlohy přešel stín. Prodavač vykoukl zpoza pokladny, ale nikdo tam nebyl. Odpočítal tedy peníze, co měl od medvěda za tenisky a strčil si je do kapsy.


    Policejní auto medvěda brzy dostihlo. Z okýnka třesklo několik výstřelů. Medvěd škobrtnul a ztratil rovnováhu. Dopadl ztěžka na kolena, sklopil hlavu a dal ruce vzhůru. Policisty to překvapilo, nebo v tom nehledali smířlivé gesto a z automobilu vyšla další salva, která medvěda složila k zemi. Policisté spustili vítězný ryk. Medvěd se svezl k zemi, a když mu dopadla hlava na chodník, uvolnila se od těla a skutálela se doprostřed silnice. Policisté otevřeli ústa údivem. Na místo hlavy medvědí ležela na chodníku hlava klauna.


    Medvěd, který se ve svém převleku bezpečně dostal z Obuvi, právě kupoval na vlakovém nádraží jízdenku do Kolína. Když třeskly výstřely, bylo medvědovi jasné, že to nedopadlo dobře. Na peróně netrpělivě vyčkal do příjezdu lokálky. Usedl zhrzeně do kupé, kufr hodil na sedadlo naproti. Pak zatáhl závěsy do chodbičky, zamknul posuvné dveře, sundal si brýle a rozplakal se. Vlak se cukavě rozjel a cesta pomalu ubíhala.


37 názorů

Flákač
01. 09. 2018
Dát tip

Rifkele Odpadson: dík za návštěvu a koment, mám radost pokaždé, když to někdo dočte do konce a něco napíše.


To je hrozně divný a hrozně pěkný. Tip.


Pěkný příběh. Dobře se to četlo. :-) /T


gabi tá istá
17. 08. 2018
Dát tip Gora

tak až teraz vidím, že si naozaj flákač! 3 poviedky ročne je tvoj maximálny výkon...a že každý týden...styď se :)


kuča
17. 08. 2018
Dát tip

Proč ne? Tip!


Flákač
17. 08. 2018
Dát tip

gabi tá istá: když jsem ten nick zakládal, říkal jsem si, že sem "fláknu" každý týden jednu povídku :)


a že zrovna flákač napíše takéto vydarené dielko, vôbec nie je odfláknuté


Lakrov udělal velice dobře! Od Teď si na tebe dám POZOR! :o)))


Flákač
17. 08. 2018
Dát tip

Děkuji všem čtenářům za návštěvu a těm komentujícím skládám hold, páč vím, jak je to někdy těžké se dokopat k reakci na dílo. Lakrov velké díky za propagaci. Je super, že každý v té povídce NĚCO cítíte.


8hanka
17. 08. 2018
Dát tip

veľmi ďakujem za avizo...za krásny príbeh  plný "človečiny"...

do cirkusu nechodím,  som proti násilnému cvičeniu zvierat, ich spútavaniu do klietok, núteniu robiť niečo, čo je proti ich naturelu...zviera by malo žiť slobodne, ak tomu niečo objektívne bráni, malo by mať dostatočne veľký výbeh (ako safari napríklad) aj , miestečko na súkromie, aby nebolo vystavené neustálym pohľadom a dráždeniu ľudí...

*****


Diana
17. 08. 2018
Dát tip

Také čtu ráda o zvířatech. Jsem přesvědčená, že se nám podobají ve všem mnohem víc, neřž jsme my ochotni připustit. Dobře napsáno. *


lastgasp
17. 08. 2018
Dát tip

Přečetl jsem se zájmem. Povídka trochu se vymykající od zde běžných  vyprávění, při které člověk může sice vzdychnout, ale musí se zamýšlet nad medvědí službou a cenou svobody. Jde to opravdu až za obzor. Díky za avizo. 


bixley
17. 08. 2018
Dát tip

Moc mě to zaujalo. I polidštěný medvěd touží po svobodě, i když tak napůl už v lidském duchu. Chudák klaun. 


vďaka, Lakrov, rada som si prečítala, zaujímavý námet, naozaj netradičný text *


Velice příjemné čtení. Mám rád tyhle absurdity. Klaun, hrdina, bohužel sešel ze světa medvědí smrtí a "pomáhat a chránit" opět zvítězilo. :o)) A si tohle dílko típnu.


Lerak12
17. 08. 2018
Dát tip

Ten příběh má v sobě opravdu nejen zvláštní kouzlo, ale i stále dnes aktuální podtext o svobodě. Můžeme se s příběhem bavit, smutnit i přešmýšlet. To přemýšlení o patronializmu člověka ke zvířeti (až na samou jeho hranici, kdy se jeho preference takřka stírají) mě hodně baví. Nechci aby to vyznělo jako klišé, ale má to myšlenku, hloubku a není to žádné cachtání se na komerční mělčině. Proto tohle dílo by do ní nemělo zapadnout. Jako čtenář jsem rád, že nadstandartní dílo neuniklo nakonec zasloužilé pozornosti a přimlouvám se o zařazení do výběru. Jsem rád za možnost se vyjádřit a děkuji kritikům za případné posouzení.  


revírník
17. 08. 2018
Dát tip

Dobrý příběh, dobře napsaný. Lakrovovi díky za upozornění.


fialka...
17. 08. 2018
Dát tip

Ráda jsem četla, Lakrovovi děkuji za avízo :-)


baaba
17. 08. 2018
Dát tip

...jo tohle jse viděl už v původním znění - a pořád dobrý* 

Vykašlal bych se na poslední větu v předposledním odstavci. Občas je DOSLOVNOST znytečná :) 


Kandelabr
17. 08. 2018
Dát tip

Díky za avízo. moc milá povídka. hezky napsáno, nostalgie tak akorát. spokojenost :)


RUZIGEL
17. 08. 2018
Dát tip

Je to nádherné.Neobvyklé, plné emocí, na úrovni. 


reka
17. 08. 2018
Dát tip

Je to dobrý. Líbí se mi tne nápad, líbí se mi zpracování, přesah. Líbí se mi, jak to jde proti mým čtenářským očekáváním - když už si myslím, že vím, jak to bude dál, tak to zase uhne,

Jediný, co mi trochu vadilo, byl styl.  Některé věty mi přijdou jako vata ("Seděli pak ještě nějakou dobu a plánovali co a jak."), sem tam je to stylisticky neohrabané ("s příšerným zakvílením pneumatik započali honbu na medvěda").


Kočkodan
17. 08. 2018
Dát tip
Lakrovovo zaslání avíza na Medvedí sluzbu nebylo medvedí sluzbou. Rád jsem si precetl.

patricia w.
17. 08. 2018
Dát tip

pozdrav Lakrovovi a dík za avízo :) pěkné a poučné počteníčko .)


Lakrov
17. 08. 2018
Dát tip

Domnívám se, že tahle povídka by neměla zapadnout do hloubi virtuálního smetiště, a tak posílám ještě několik avíz, za něž se nezájemcům omlouvám.


Flákač
17. 08. 2018
Dát tip

Lakrov, K3: Díky moc za přečtení a komentáře, tak nějak mám chuť odpovědět citátem:

„Vymyslíte nějaký příběh, který je pro určité diváky (čtenáře), a přemýšlíte, jestli je pro děti nebo pro dospělé. A pak se ukáže, že je to třeba naopak. Když jsem udělal medvědy, tak to bylo nejdříve pro 18leté teenagery.“

B. Pojar 2010


K3
15. 08. 2018
Dát tip

Nevím proč jsem zrovna tuhle povídku nedočetl. Snad jsem si myslel že to sklouzne do nějakého kýče. Mluvící medvěd? Noa co? Hraje karty a kdoví co ještě, tak jsem to utnul. Zásluhou Lakrova jsem se vrátil a zjistil, že za tu hranu to nesklouzlo, protože šlo úplně o něco jiného. Má to rozměr a nakonec mě to dostalo. Zajímavé skloubení vtipu, oddanosti,smutku, touhy...

Kolín je náhodný či záměrný? ""Potkali se u Kolína" medvídci. Mají tam své místo...


Lakrov
15. 08. 2018
Dát tip

Přečteno jedním dechem a bez výhrad. Snad proto, že to zapadá do mého vkusu,  ale předevšim proto, že je to dobře napsané. O mědvěda mám chvíli strach,  a ač to ma smutný konec, dopadlo to lépe než tak, jak to chvíli vypadá.  Nepřekonatelná touha po svobodě, již chápu jako ústřední motiv téhle povídky,  zvítězila. A líbí se mi, že medvěd jede do Kolína, neboť tuším, že právě tam  se stane hvězdou filmového plátna, což by mohlo jeho svobodě prospět.  Nebo naopak? Kdo je autorem nedokážu odhadnoout.  Tip.  


Flákač
16. 07. 2018
Dát tip

Fruhling: dík za přečtení, měj se.


Fruhling
15. 07. 2018
Dát tip

Pamatuji si z dřívějška - už tehdy se mi líbilo. Lerak má vtipný postřeh s tou pohádkou pro dospělé.


Flákač
14. 07. 2018
Dát tip

Lerak: Trefa. Dík za návštěvu.


Lerak12
14. 07. 2018
Dát tip

Opravdu nestandardní téma. Pohádka pro beznadějně nedospělé. Tak že se mi to zamlouvalo. Prima. 


Flákač
14. 07. 2018
Dát tip

Gora: díky za přečtení a komentář, měj se.


Gora
14. 07. 2018
Dát tip

Vtipný název...to byla medvědí služba...:-(

Mám ráda díla o zvířatech a hořkosmutné k tomu, tak u mne je to dobrý :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru