Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Obraz

27. 07. 2018
2
3
333
Autor
Cimanad

Obraz

Chtěla jsem se s vámi podělit o jednu zvláštnost, která nás provází každou naší dovolenou.

Každoročně si vybereme v tuzemsku penzion v nějaké oblasti, kde je co navštěvovat. Ubytujeme se na několik dní a podnikáme krátké výlety po okolních zajímavostech.

Co nás ale vždy překvapí, pokaždé narazíme na něco, co nám připomene domov. Naposledy to byly stejné záclony v celém penzionu jako máme doma v obýváku, vloni stejné povlečení postelí, jindy zase stejné talíře a skleničky. Mohla bych pokračovat dál a dál o různých stejných maličkostech.

Co se nám při jednom takovémto pobytu stalo, to nám s manželem, jak se říká, vyrazilo dech.

Ubytovali jsme se opět v penzionu a šli do společné kuchyně, že si uvaříme kávu. Po vstupu do kuchyně spojené s malou jídelnou jsme oba ohromeně zírali na zeď, na které visel velký obraz se zimním motivem potoku, který protéká lesem. Tak přesně tento obraz měla manželova maminka do té doby, než u ní zazvonil kdosi, komu otevřela. Peníze doma neměla, tak se spokojil s tím, že jí ukradl tento obraz ze stěny a zmizel. Na jednu stranu jsme byli rádi, že to takhle dopadlo, že nedošlo k újmě na zdraví. Babička dostala řetízek na dveře a opakované ponaučení, že nesmí nikomu otevírat.

Případ jsme nahlásili na policii, tam s námi sepsali protokol a pouze nám poradili, ať si sami obejdeme místní a blízké zastavárny, že je možné, že tam obraz objevíme.

A jak to dopadlo? Opravdu jsme po týdnu obraz objevili v místní zastavárně. Majitel zastavárny nám ho samozřejmě i přes policejní protokol odmítl vydat, což se mu na jednu stranu ani nedivím. Kdyby takto přišel každý okradený pro své věci, asi by brzy zkrachoval. Přivolaná policie vše vyřešila a obraz nám byl vrácen.

Kdybychom obraz v době návštěvy penzionu neměli po babičce, která již zemřela, doma, mysleli bychom si, že je to ten náš kradený. Autorova tvorba asi spočívala v malování více " originálů ", obrazy byly úplně stejné. Za ty roky, co ho babička měla na zdi jsme znali každý jeho detail. Byl úplně shodný s obrazem v penzionu.

Majitel penzionu měl obraz po svém strýci a rád si se zájmem vyslechl historku, která ten náš obraz provázela.

Letos se opět chystáme na dovolenou do nějakého  penzionu. Jsme zvědaví, co nás v něm zase překvapí.


3 názory

To se mi líbí. Mě zase překvapuje, že někde nemají obraz žádný. Možná se bojí, že by jim nějakou tu reprodukce lidé ukradli. :-))) /T


Cimanad
28. 07. 2018
Dát tip

Děkuji za přečtení a jsem ráda, že se líbil.


Lerak12
27. 07. 2018
Dát tip

Rád zde vítám vzácné fejetony. Je zajímavý a líbí se mi.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru