Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Párty s vůní benzínu

Výběr: Zbora
03. 08. 2018
24
31
1420
Autor
Musaši

První senrjú v této sérii je inspirováno básní Magdalene Nedělní ráno.

 

 

Párty s vůní benzínu

 

Nedělní piknik -

Sekačka za plotem žne

dobrou náladu

 

 

Nad splávkem

 

Pořád ani t´uk -

Na nehybné udici

usnula vážka

 

 

Country senrjú

 

Ke stádu koní

míří zbloudilý mustang

s koly od bláta

 

 

 

 

 

 

 

 

 


31 názorů

Musaši
24. 09. 2021
Dát tip

Určitě to zkus. Není to ale tak lehké, jak to vypadá. Chce to mít načteno a k tomu navrch určitý druh intuice.  Mně se líbí Můra, per_zay, někdy Gora, někdy atkij. Poslední dobou i Dagmaram mívá dobré nápady.


Markel
24. 09. 2021
Dát tip

ty jo, dobrýýý, že bych ten kratinkej způsob básnění taky zkusila? ***


Musaši
12. 08. 2021
Dát tip 8hanka

Hanko,

jsem potěšen. Skoro začínám uvažovat, že zase začnu psát haiku.


8hanka
12. 08. 2021
Dát tip

súhlas so zvedavcom


Buď zdáv, Musaši!


Musaši
31. 05. 2021
Dát tip

Uplynuly dva měsíce... Napsal jsem toho jen velmi málo. Tvorba mi příliš nechyběla, spíš mi chyběli mí čtenáři a proto se vracím.


Děkuji za Tvou zprávu, Musaši. Zda-li Ti bude tvorba a prezentace chybět, uvidíš. Zahrada a fotografie je také krásné tvoření, kaktusy... pomáhají s trpělivostí a postřehem. 

Je mi radostí znát takového skvělého opěvovače přírody...


Musaši
25. 03. 2021
Dát tip

Na zítřek mám předchystaný ještě jeden překlad a pak se na nějakou dobu odmlčím.  Jestli mi bude psaní a Písmák chybět, to nevím. Venku se konečně dělá hezky a tak vyrazím na zahradu a časem do skleníků a folníků (pěstuju kaktusy) a co se umění týče, kromě poezie se věnuji fotografii.

Mám jen málo takových příznivců, jako jsi ty. Moc mě těší, že se ti mé básničky líbí. 


Nevím Musaši, zda tím, když napíšeš haiku jsi neosobní. Vše, co řekneš, jak se chováš, co si oblékáš, co jíš, kde bydlíš si Ty. I to, co napíšeš si Ty. Někdy si to zažil a proto si to mohl napsat. Byl si u toho, je to osobní. 

Mě jako čtenáře zajímá, jestli to má duši, příběh, atmosféru, náladu, úpravu, přijatelnou velikost písma, zda ta písmenka jsou živá, mají logiku, rytmus, zda u toho mám pocity, zda tomu vůbec rozumím... a až potom, zda se to stalo či ni. Zda je to ,,soukromý život,, autorův nebo fikce. 

Pokud potřebuješ sílu, abys něco násilně ukončil, tak to podle mě není správný směr. Pokud máš něco skončit, pocítíš to srdci, v nitru...  v klidu, který pak, když to uděláš, přijde. Tím víš, že to bylo ,,správně,,. 

Tvá díla čtu, když se potřebuji občerstvit. Jestli-stu, či ni, není pro mě podstatné. Umím si Tvé jméno najít a vím, že když Ti napíši, odpovíš. 

Chceš-li i přesto jít, jdi a buď štastný.

Budu se těšit, že třeba jednou..., jednou zase budeš v tom levém sloupci aktivních Písmáků a já vím, že v tu chvíli bude má duše šťastná a pohlazená.

Děkuji Ti.

 

 


Musaši
24. 03. 2021
Dát tip

Radmilo,

o sobě já ze zásady nikdy nepíšu. Psal jsem haiku proto, že mohou být neosobní. Překládám proto, že za mne může mluvit někdo jiný a v sonetech jsem se snažil řešit obecné problémy, nikdy ne ty své. Současného čtenáře ale zajímá hlavně osobní život autora a jeho tzv. "originalita" a to bude asi důvodem, proč přestanu psát. Doufám, že už brzy v sobě najdu sílu, abych grafomanskou fázi svého života konečně utnul.    Ale svá dílka, která se tady na Písmáku čtenářům líbila, ponechám, i když vím, že je lidi čtou jen dokud jsem tady osobně přítomen.


Děkuji za nabídku Tvých přeložených děl Musaši, ale zůstanu věrna Tobě. Tvému prožitku, současnosti, Tvému zážitku zredukovanému do minima slov a pak, když je čtu, jsou jako pokapané živou vodou. 

Mohu prožívat a uvědomovat si ticho a klid rybáře, bohužel slyšet tu sekačku nebo být se svobodnými koňmi na volných pláních či poloprázdných silnicích...

 


Musaši
24. 03. 2021
Dát tip

Radmilo,

moc mě potěšilo, že pro někoho jsou moje dílka balzámem. Kategorii haiku se už dnes nevěnuji, pro mne jsou stálicí spíš vázané verše, zejména anglické sonety. Jen málokteré se ale čtenářům líbily, proto jsem včera většinu z nich smazal. I tak toho tady ještě zbylo dost.

Teď právě zkouším, jestli budou dnes mít čtenáři zájem o mé překlady(hlavně Lermontova), vázané verše, nebo volné veršíky. Určitě mě bude zajímat, k jakým mým současným dílkům by ses přiklonila ty.


Tvé vyjádřené postřehy koncentrované do formy haiku jsou Musaši balzám na ohrublé srdce, které v již přes rok starém tlaku slábne a je málo možností, jak jej napojit citem, úsměvem, zážitky...

Zde jsem napsala letní smlsnutí, protože na jaře se moc často tráva hlukem neseče, i když to přesně nevím. Kosama určitě ne, to jsme měli pouze jednou za můj život v roce 1992: jedna sena a dvě otavy, co bulo trávy. 

S díky se opět zajdu napít a odpočinout do stínu Tvých děl...


Musaši
23. 03. 2021
Dát tip

Radmilo,

jsem rád, že se líbilo. Zájem a tipy po letech vždy potěší.


Nedělní podvečerní plnochutné letní smlsnutí.. 


Musaši
20. 09. 2018
Dát tip 8hanka

zvedavec ,

​jsem velmi rád ,že tě moje haiku zaujala .Kvůli této kategorii jsem se tady ale s mnoha lidmi ,hlavně s Můrou 73 a s Darmo-šlapem hádal.Myslím si totiž ,že česká i slovenská mentalita je natolik jiná ,že je nutné vytvořit jakýsi nový literární útvar : české nebo slovenské haiku . Nejlépe jsem si tedy ,co se haiku týče , rozuměl se slovenským autorem ,který si říkal okoloidúci . Pořád na naši spolupráci vzpomínám..


zvedavec
16. 09. 2018
Dát tip 8hanka

Tuším vďaka Tvojim dielam začínam prichádzať na chuť aj haiku - tento žáner mne bol úplne cudzí, vyhýbala som sa potom haiku

Postupne začínam tieto (Tvoje) diela ako impresionistickými ťahmi namaľované obrázky, u Teba bývajú veľmi trefné


Musaši
09. 08. 2018
Dát tip

Zboro,

jsem rád , že se ti haiku líbí a moc děkuji za výběr.


Zbora
07. 08. 2018
Dát tip

Všechny tři jsou skvělý. To je prostě atmosféra...


Musaši
06. 08. 2018
Dát tip

Slavomíre,Backu,Diano,Vesuvanko,

moc děkuji za hvězdičku.

 

Josephino,

i mně ty sekačky,hlavně benzinové, v neděli rozpalují do běla.Navíc lze v neděli dle obecní vyhlášky séct jen sekačkou elektrickou.

 

Dodolo,maková panenko,

prostřední senrjú se asi nejvíce blíží klasickému haiku,

 

Magdalene,

jsem moc rád,že se ti haiku líbí. Tvoje nedělní pocity mi byly blízké,protože cosi podobného zažívám často i já na své zahradě.

 

Norsko,

napsal jsem to pro čtenáře.


Norsko 1
04. 08. 2018
Dát tip

Nějak mi uniká smysl. Proč jsi to vlastně napsal. Proč vlastně


ta druhá se mi líbí nejvíc, za ní tip*


Magdalene
03. 08. 2018
Dát tip

Moc hezké. I když ty dvě jsou technické, jak někdo psal, přesto mají něco do sebe. Ta první připomene, že je třeba promluvit se sousedem:-)  A ta druhá, ' Country' nám připomíná, že technika je dnes všude. Evoluci nezastavíš ani v básních a ani třeba v prerii. A jestli dílo splnuje podmínky haiku, tak tomu já nerozumím. Mě stačí, že se mi to moc líbí a vyvolalo to ve mě emoce. 

 

 


Dodola
03. 08. 2018
Dát tip

Prostřední senrjú je tak nějak nejméně "technické", asi proto u mě vyhrává:)


Josephina
03. 08. 2018
Dát tip

sekačka za plotem i před plotem mě vždycky rozpálí do běla (největší hobby mažňáků), ale jinak pěkný!


Diana
03. 08. 2018
Dát tip

Povedlo se! Chtěla bych napsat, které nejvíc, ale nedokážu si vybrat. Všechna haiku se mi líbí stejně :-) Hlavně pro ten vtip...


*

vesuvanka
03. 08. 2018
Dát tip

Moc pěkně napsané, líbí se mě všechna tři haiku  :-))) TIP


aj ty máš tenký štetec 8-))))...*


Musaši
03. 08. 2018
Dát tip

Díky atkij. Ale inspirovala mě Magdalene.Včera jsem jí napsal do kritik,že by se její báseň Nedělní ráno dala scuknout do haiku. Pak jsem o tom doma přemýšlel a jestli se mi to povedlo,to už musí posoudit čtenáři.


atkij
03. 08. 2018
Dát tip
Musasi a haiku...pro me nej kombinace:) Moc pekne!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru