Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Psací stroj

27. 08. 2018
3
5
342
Autor
Cimanad

Psací stroj

Kde jsou ty doby, kdy se psalo na klasických mechanických psacích strojích.

V minulém století, kdy jsem se to učila, byla ve škole učebna psaní na stroji odhlučněna jako nějaké nahrávací studio, abychom nerušily ostatní žáky školy ve výuce. Když 25 žaček začalo psát na mechanických psacích strojích, to byl takový rachot, že pokud bylo otevřené okno ( učebna byla v přízemí u pěší zóny), tak si kolemjdoucí museli myslet, že začala válka a někdo po nich střílí, v dnešní době by to bylo považováno za útok teroristů.

Učily jsme se psát všemi deseti naslepo. Písmena na klávesnici byla zatřena barvou, nesměly jsme se dívat na prsty, jen dodržovat prstoklad. Pokud se někdo do klávesnice díval, dostal na krk zavěšenou destičku, která kryla prsty a nutila psát poslepu. To byla pro nás ostuda, tak jsme se snažily psát naslepo a opravdu jsme se to naučily.

Nezapomenutelné bylo psát na stroji do taktu. Stará soudružka učitelka měla ráda dechovku, hlavně píseň Pojdˇ Mařenko do hájíčka ( jmenovala se Marie). Zkuste si psát na stroji text této písničky do taktu. Hrůza, děs. Když někdo ťuknul do pauzy, muselo se začít znovu od začátku.

Ráda na tu dobu vzpomínám, byla legrace, když se nám při psaní zamotala páska a po její výměně jsme byly jako kominíci, špatně jsme si položily prsty na klávesnici a psaly nesmysly, špatně proložily kopíráky a text byl na kopiích napsán zrdcadlově. K přečtení textu pak bylo zapotřebí stoupnout si před zrdcadlo.

Dnešní klávesnice mi připadají takové neosobní, studené. Jsou dokonalost sama a pro mě dokonalost má v sobě cosi studeného. Není nad to po cinknutí konce řádku zvednout ruku z klávesnice, pákou pořádně zabrat, zařádkovat a pokračovat v psaní. Pro psavce všemi deseti pozor na prstoklad !


5 názorů

Cimanad
01. 09. 2018
Dát tip

Jo,jo, kde ty doby jsou. A  když dorazily první mechanické elektrické psací stroje, to byl zázrak. Také jsem pracovala jako písařka. Na těch elektrických strojích, to byl taky pěkný rachot, ale přeci jen to bylo lehčí psaní. Děkuji, jsem ráda, že jsem vyvolala pěkné vzpomínky.


vesuvanka
30. 08. 2018
Dát tip

Díky za pěknou vzpomínku :-))) TIP.

Učila jsem se psát na klasickém mechanickém psacím stroji všemi deseti v kurzu. Také tam byly k dispozici ty destičky, které se zavěšovaly na krk, ale naštěstí jsem je nepotřebovala.  Psaní mě bavilo a někdy jsem si přitom představovala, že hraji na klavír. Pracovala jsem jako písařka. Vzpomínám na staré stroje - Underwood, Remington, Rheinmetal, novější Zetu, Consul a další..., už je to moře let. Zajímavé bylo psaní tabulek s tabulátorem, zlomků, mocnin, chemických vzorců... Napsat text s deseti kopiemi, aby i ta desátá byla čitelná, to byl rachot a vyžadovalo to sílu v rukou :-))).

 


Jak krásné vzpomínky jsi vyvolala. Bylo nás 37 dívek na EŠ. Z psaní na stroji jsem měla jasně dostatečnou. Dnes píši dobře a dost rychle. Vyhovuje mi možnost kontroly a okamžité opravy. Ale byla to sranda. /T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru