Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podivínka

28. 08. 2018
7
11
959
Autor
nascheanou

Měla tmavou pleť, potřísněné kalhoty od krve. Na tváři měla velké, hnědé, mateřské znaménko s pár chlupy. Černé, pronikavé, cigánské oči. Potkali jsme se v metru. Sedla si vedle mě, četla jsem si zrovna teorie Sigmunda Freuda. Vytrhla mě z četby – neustále sebou trhala a škubala, hlavou, i tělem, občas si něco zamumlala pro sebe, v ruce svírala fotografii malého dítěte, holčičky s, pravděpodobně, matkou, která byla ona... Občas fotku líbala, vydávala zvířecí zvuky, prohýbala a napínala páteř podél červené sedačky v metru, snažila se mě napodobit, vysmívala se mi. Měla čerstvě pořezané zápěstí, rány se ještě nezcelily.

 

Vyjela jsem po eskalátoru na Kobylisích, ženu jsem ztratila z dohledu, vytrousila se na schodech, šla opačným směrem, než já. Pořád sebou cukala, přemýšlela jsem, jestli je na drogách, jak může asi vychovávat svou dceru, když je sama nestabilizovaná, co by na to řekli vývojoví psychologové a vůbec celá psychoanalýza a Ainsworthová s Bolwbym, kteří vyvinuli teorii attachementu...

Nasedám do autobusu. Na zastávce mě osloví pan S, vytrhne mě z přemýšlení, trochu se polekám, ověřuje si mou emailovou adresu, ano, je to dohromady, bez teček, odpovídám a pan S slibuje, že mi napíše email. Docela se na něj těším, chce po mně, abych ho doučovala francouzštinu.

 

Vystupuju z autobusu, kupuju si oběd v Lidlu a najednou, najednou zase vidím ji, přendavá si růžovou mikinu na sebe a kolem pasu, jde po druhé straně chodníku, zase se svou cukavou chůzí, nepředvídatelnými pohyby, škube sebou a drbá se na zadku,  drbá se i v intimních partiích, pořád mě znervózňuje, jak svírá fotografii dítěte s tou zvláštní, tmavou ženou. Před branou se potkáme. Cení na mě svoje bílé zuby a vykřikne, „vy tu pracujete?“, „ano, pracuju“, odpovídám výhýbavě a žena chytne obrovský záchvat smíchu, pobaví se vlastní otázkou, jakoby sama sebe dostala. Bojím se jí a nevím, jestli ji náhodou nenávidím, za to, že fetuje a nestará se o svou dceru a pak se krotím, nadávám si a dávám si pomyslnou facku za to, že už zase moralizuju.

Ženu pak ještě sleduju z dálky. Pravděpodobně se na propustce sjela a teď se vrací do zařízení, které by ji mělo napravit, spravit, dát do latě, vrací se do blázince. Nevím, jakými prostředky by se ji podařilo spravit, nevím, jak dlouho tu bude, nevím nic a je to tak asi lepší.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


11 názorů

Lakrov
18. 09. 2018
Dát tip

Je to takový anonymní snímek z ulice, říkám si po dočtení, ale nedokážu  posoudit, je-li to snímek špatný nebo dobrý, prostě je popisný, který  nic nepodsouvá, nic neřeší.  


K3
12. 09. 2018
Dát tip

Není příjemné to číst. Ovšem napsané přesvědčivě.


kvaj
12. 09. 2018
Dát tip

"Na tváři měla velké hnědé mateřské znaménko..." - bez čárek mezi přívlastky. Podobně "černé pronikavé cigánské oči". "Ano, pracuju," odpovídám vyhýbavě - v čem spatřuješ tu vyhýbavost? Podle mého je to přímá a jasná odpověď na otázku "Vy tu pracujete?"

"Vytrousila se po schodech" - to jako, že se na těch schodech při chůzi vyprázdnila, nebo co? Nebo že by šla po těch schodech po částech. Lze napsat například, že se děti trousily po schodech ze školy, ale jedno dítě se těžko může trousit, stejně jako jedna cikánka.

Pokud jde o samotnou povídku - nevím. Můj vztah k ní je indiferentní.


baaba
11. 09. 2018
Dát tip

...taková momentka-"měla"neva spíš moc slúvek mě, mi, já. :)

Chybí přímá řeč. Když už Tě oslovil pan S. mohlas to víc rozjet :D  Procovní výkřikorozhovor nepočítám  ...ale jinak fajn.


Gora
29. 08. 2018
Dát tip

avi PM


Gora
29. 08. 2018
Dát tip

Tak díky a trochu pouprav - dle agáty...má pravdu


nascheanou
29. 08. 2018
Dát tip

Jasně!


agáta5
29. 08. 2018
Dát tip

měla tmavou pleť... na tváři měla... někdy se u tvých textů potýkám s až naivním spojením vět :)  možná by to chtělo v začátku trošku upravit... měla tmavou plet a na tváři bradavici... atd. abys neopakovala slova... ale jinak tě čtu moc ráda, píšeš zvláštně, jinak než ostatní a většinou  zajímavě


Gora
28. 08. 2018
Dát tip

Ahoj, mohu nominovat do soutěže PM?


Zajímavá studie. Rozhodně mě zaujala. /T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru