Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O tvůrčí práci

01. 09. 2018
6
10
1188
Autor
bixley

Pod pojmem tvůrčí práce si asi každý představí něco jiného, ale na prvním místě ho zřejmě napadne umělecká činnost. Jistě, to je jakási prvoplánová oblast, kde lidé zapojují fantazii a přenášejí čtenáře, posluchače i pozorovatele do světa svých představ. Na první pohled by se mohlo zdát, že vlastně zůstali dětmi a že si stále hrají. Něco na tom asi je. Je to navíc jen jeden pohled na umění, protože tam záleží i na tom, jakým způsobem umělec dokáže vyprávět či zpřístupnit skutečný příběh. Jaký je tedy pravý význam význam sousloví tvůrčí práce? Je to opravdu dětské hraní?
S tvůrčí prací v širším smyslu se setkáváme na každém kroku. Pokud lidstvo nechtělo zůstat žít v jeskyních a lovit zvěř nebo jíst plody ze stromů, muselo začít přemýšlet. Třeba: Nedal by se místo jeskyně nějaký přístřešek vyrobit? Nedalo by se jídlo vypěstovat? A naši praprapředkové si začali různé věci představovat. Co kdybych to udělal trochu jinak? A potom to zkoušeli v praxi.
A tak dnes žijeme ve světě mrakodrapů, podmořských tunelů, letadel, raket, počítačů a jánevímčehoještě. Tvůrčí práce se rozdělila do spousty profesí. Tvůrčí jsou nejen umělci, ale i vědci a vynálezci, módní návrháři, konstruktéři... Jistě, řada uměleckých děl a vynálezů může být považována za příliš extravagantní, určená jen úzkému okruhu zájemců či spotřebitelů. Ale celá řada uměleckých či technických nápadů našla své uplatnění v každodenním životě. Zkusme se však zamyslet i nad běžnými předměty denní potřeby. Třeba taková škrabka na brambory. Řeknete si: obyčejná věc. Ale i tu musel někdo vymyslet, navrhnout a posléze vyrobit. Spousta lidí, kteří si dříve za horka vyhrnovali nohavice, jistě dnes ocení v prodeji kalhoty, kde je spodní část nohavice připojena zipem a ten se dá snadno odepnout. Z dlouhých kalhot jsou rázem šortky. Ale i tuto zdánlivě banální věc musel někdo vymyslet, navrhnout a vyrobit. 
Je samozřejmě hodně lidí, kteří nic nevymýšlejí a z nabídky toho, co je k dispozici, si jen vybírají to, co jim nejlépe vyhovuje. Ale i mezi nimi najdeme jedince, kteří takzvaně umějí v praktickém životě improvizovat. Nové šaty v obchodě jsou příliš drahé? Nevadí, stačí přešít ty staré. Přesolená omáčka? Nevadí, přidá se marmeláda. Máme doma zbytečné krabice? Polepíme je barevným papírem a uložíme do nich dětem hračky...


10 názorů

bixley
20. 03. 2021
Dát tip

Naprosto souhlasím.


Jamardi
19. 03. 2021
Dát tip

Je spousta šikovných lidí, kteří by potřebovali zvýšit sebevědomí a kteří by měli být víc oceňovaní.


bixley
13. 09. 2018
Dát tip

To jsem ráda. :-)


Naprosto s tebou souhlasím. Každá věc má právo na další a lepší existenci. U nás doma ano. :-))) /T


bixley
01. 09. 2018
Dát tip

Máš pravdu Kočkodane, práce kritika je náročná tvůrčí činnost. :-)

Moc díky.


Kočkodan
01. 09. 2018
Dát tip
Česká veřejnost si dosud poměrně málo uvědomuje, jak tvrdá a náročná tvůrčí práce je vytvoření pravdivého komentáře pod dílka na Písmáku, kterým by si to kritik u autora nepolepil. ;-) A ukládám si do paměti zajímavou informaci o variabbilních nohavicích.

bixley
01. 09. 2018
Dát tip

R.L.

Díky za tip.


bixley
01. 09. 2018
Dát tip

No, Čechy to naučila hlavně doba komunismu... :-)

Díky.


Gora
01. 09. 2018
Dát tip

Dobré zamyšlení...řekla bych, že lidi byli nuceni improvizovat, a tím se rozvíjelo jejich uvažování...a konkrétně Češi jsou celkem známí tím, že si vždy vědí rady.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru