Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vyhnálov - začátek září

Výběr: Zbora, snake_01
03. 09. 2018
23
24
1532
Autor
Musaši

 

 

Pod vlaštovkami

se před vesnickou školou

houfují děti 

 

 

Fouká to fouká -

Mezi dětskými draky

plachtí poštolka

 

 

 


24 názorů

Musaši
24. 09. 2021
Dát tip

Závidím ti, žes byla v Japonsku. Já nikam jezdit nemůžu. Mám na starosti velikou zahradu a skleníky. O zahradu by se mi rodina i postarala, ale skleníky a pařeniště potřebují každodení péči.


Markel
24. 09. 2021
Dát tip

Byla jsem v Japonsku, dokonce jsem se trochu i japonsky naučila, než jsme odletěli. Těch pár slov mne zachránilo, když jsem se ztratila v Tokiu. Bydleli jsme u japonských přátel, takže trochu něco jiného než v hotelech. Zajímavé, ale žít bych tam nechtěla, zcela jiná mentalita, jak píšeš


Musaši
24. 09. 2021
Dát tip

Markel,

dřív jsme tady o haiku hodně diskutovali. Přečetl jsem pár stovek japonských haiku (viz antologie Chrám plný květů překladatele Antonína Límana) a myslím si, že většina z těhle japonských haiku by tady na Písmáku nedostala ani tip. Jednak se patrně nedají přeložit a druhak je česká mentalita zcela jiná, než japonská.


Markel
24. 09. 2021
Dát tip

líbily obě *, musím si někde vyhledat, jak psát haiku. Dostala jsem od kamarádky překlad japonských, přišly mi suché, já tam ten přesah tak nějak potřebuji


Musaši
25. 02. 2019
Dát tip

dada ,

moc děkuji za hvězdičku .


dadadik
23. 02. 2019
Dát tip

*


Šmodrcha
24. 09. 2018
Dát tip
Ano, to podepisuji :)

Musaši
24. 09. 2018
Dát tip

Taky si více cením haiku ,,která mají přesah ,,ale když si čtu třeba Chrám plný květů ,zdá se mi ,že tam většina haiku přesah nemá.A také podle toho ,co jsem četl a zásadách ,kterými se řídili dávní autoři , přesah v nich nehrál prakticky žádnou roli.. Přesah je evropský postulát ,,který jsme do haiku transplantovali z naší kultury a z našeho způsobu myšlení.Ale to je v pořádku.České haiku je totiž cosi naprosto jiného než haiku japonské.Vychází z naprosto odlišné mentality a tradic.. - Co se pak týče haiku zenového , tady už zpravidla neví ,co čte , ani sám překladatel. Nelze totiž "nastudovat" náhlou cestu čchanu nebo zenu a Evropan ,který si myslí ,že za jedno odpoledne pochopí to ,na co Japonec potřeboval deset či dvacet let v klášteře je prostě člověk z jiné planety.


Šmodrcha
21. 09. 2018
Dát tip
Moc pěkné obrazy. Chybí jen přesah, jsou velmi konkrétní. Přesto se najdou čtenáři, kteří si ještě stěžují, že jim takový obsah nestačí :) Vždyť haiku má být také o hledání, dopovězení, je to o spolupráci autora a čtenáře. Mám jeden důležitý postřeh: haiku se musí nejenom umět napsat, ale musí se umět i číst. A Ty jim tady strašně ulehčuješ práci. To ke čtenářům není fér. Obíráš je o jejich podíl na zážitku. Ale jak říkám - díky za každé nové haiku!

Musaši
13. 09. 2018
Dát tip

Qíčalo,kvaji ,

ale právě ta druhá básnička je poloautentická. Haiku jsem ale napsal už na jaře.. Byl silný vítr a nad loučkou ,kde se na podzim pouštějí draci ,bojovala s větrem poštolka. Opravdu vypadala jako drak na niti.

 

Kolobajdo ,

přečteš si bajku anebo haiku a vše jest v cajku.


Musaši
13. 09. 2018
Dát tip

Lnice ,

jsem rád ,že se líbilo . Mám ještě jedno haiku o houfování draků ,ale zveřejním to až koncem měsíce.

 

atkij ,

možná jde trochu hlouběji třeba moje Šatna.Jistě máš pravdu v tom ,co píšeš ,ale já mám zkušenost ,že jistá "náročnější" senrjú tady pochopili jen Můra a Back. Má tedy smysl psát něco pro (dva nebo tři) luštitele skrytých významů  ?

 

Norsko , Diano ,

ted´ prožíváme poslední pěkné dny ,ale já se těším ,až se začnou houfovat draci.


Musaši
06. 09. 2018
Dát tip

Zboro,

moc děkuji za výběr a jsem rád , že haiku potěšila.


Diana
05. 09. 2018
Dát tip
Obě moc pěkné *

Kolobajda
04. 09. 2018
Dát tip

Ani trocha haiku neuškodí povaze Kolobajdí...   /**


kvaj
04. 09. 2018
Dát tip

První haiku je výborné, protože prosté a má onen přesah, který dělá haiku haiku. V druhém je malinký kalkul s metaforou. Tip.


Norsko 1
03. 09. 2018
Dát tip

Je čas houfování, ten lítý podzim

*


atkij
03. 09. 2018
Dát tip

Pěkné obrázky, to určitě. 

Jen mi přijde, že jdou čtenáři až moc vstříc, předkládají jasně, bez otázek. Ale chápu, že každý není hledačem pokladů

 


Lnice
03. 09. 2018
Dát tip

líbí se mi hlavně první* to je opravdu moc pěkný nápad


Zbora
03. 09. 2018
Dát tip

Prostě milé obrázky.


Musaši
03. 09. 2018
Dát tip

Díky ,fialko ,

to první haiku jsem napsal už před delší dobou ,ale schovával jsem si ho na dnešní den. - V dědině vyměnili dřevěné stožáry za betonové a měděné dráty za kábly , ale vlaštovky se vesele houfují i na těch káblech.Dokázaly se přizpůsobit dnešní době,


fialka...
03. 09. 2018
Dát tip

Moc se mi líbí, obzvlášť první


Musaši
03. 09. 2018
Dát tip

Díky za tip ,Romane .


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru