Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mořský ďas

04. 09. 2018
21
25
1173
Autor
Střelec

Tam, kde Egejské moře přecházelo v kamenné břehy Starověkého Řecka, stál osamělý pískovcový dům. Na jeho balkoně stála plačící žena a pozorovala moře. Zoufale by potřebovala nějakého muže, a tak k moři promluví.

„Slyš mě, Poseidone jediný!

Přemoz žal můj marnivý,

sic do hodiny zemřu naň!“

Z města dolehl zvuk kostelního zvonu, ohlašující desátou hodinu večer. A moře se ani nepohnulo.

Žena dohnala nastalou pauzu v pláči ještě srdceryvnějšími vzlyky, pak opřela ruce a hlavu o sloupovou římsu. Tíží jí matka, jediný řecký křesťan, díky níž se ocitla na samém okraji společnosti. Žena má přirozené pudy a touhy, kterým nikdo na světě nezabrání. Ovšem kromě matky.

„Budeme si povídat?

O mužích třeba?

Neumíš kývat, neumíš zpívat,

nevadí – stačí, když budeš se hýbat.“

A vlna narazila na kameny.

„Máš mě rád?“

Voda se rozstříknula všude kolem.

„To je škoda.

Já jsem člověk

a ty voda.“

Zase ticho.

„Mé tělo jistá touha souží,

dere se zevnitř, dere se ven.

Matka nade mnou však krouží,

nenechá mě ani den!

Má pravdu?“

Moře klidné.

„Já to věděla!

Chceš mě?“

Příval vody odmrštil ze břehu pár balvanů.

„Já tebe taky.“

Žena se odvrací od moře. Náraz další vlny. Prudký pohyb zpět. Nic. Moře mrtvé. Jde spát. Moře ale ne.

Uprostřed vody – někde v dáli i za těmi nejvzdálenějšími ostro­vy – něco vystřelilo vpřed. Plave to těsně pod hladinou a zvedá nej­bližší vodu jako brouk pod lidskou kůží. Náraz o mělké dno břehu. Z vody se vykutálela postava neurčitého tvaru a neurčité hmoty, nabývající smysluplnější barvy. Muž – Mořský ďas!

Žena, čerstvě rozvinutá a připravená, nic netuší. Matka spí. Dveře se zlehka otevřely, podivný to muž v nich. Má žábry. Žena hrůzou ne­dýchá.

„Jsem tady.“

Jeho prazvláštní postava se náhle zmenšila. Hmota toho těla někdy kápla na zem, kde pak zůstala v podobě vody. Ta malá postava se vlila přímo do jejího měkkého těla – nestačila nic.

Výkřik.

A teď se uvnitř začal svíjet a zmítat na všechny ty citlivé strany. Mohl nabýt libovolného tvaru a způsobit libovolnou slast.

Matka vstala.

Po chvíli toho žena měla dost. Další výkřik. Ale tvor nepřestával a nešlo nijak uhnout jeho nelítostným pohybům. Žena zažila nepře­rušený proud blaha, a rozlétlé okenice se roztříštily o zdi. Tvor se konečně uráčil vystoupit.

Prstem jí zastavil rozechvělé rty, pak dlouhý pohled do očí – do očí Mořského ďasa, ve kterém bylo všechno, co si chtěli říct. Pohladil ji ve výmluvném gestu po rozpálené hrudi. Objala ho, zaslepena podobou skutečnosti a vírou v řecké bohy.

„Nikdy tě neopustím.“

Matka běží po schodech do její ložnice a vtrhá dovnitř. Ženě při­stává na hrudi nůž a bez odporu zajíždí níž.

„Hříšnice!“

Odbila jedenáctá hodina.

Matku nalezl zbloudilý poutník utopenou v domě. Všude bylo karmínově vidět, kudy Mořský ďas ženu nesl, než skončila v moři.

„Taky tě nikdy neopustím.“


25 názorů

Působivé.


Gora
15. 11. 2018
Dát tip

Ahoj, když chceš konkrétně někomu odepsat, dole v okně zamodříš ten správný nick a vedle je - odeslat...a ten komentující se dozví, co jsi chtěl odpovědět...


Střelec
04. 11. 2018
Dát tip

Děkuji všem. Tady není možnost přímo reagovat na určitý komentář? Jsem tu poměrně nový... :)


Střelec
04. 11. 2018
Dát tip

Děkuji za avíza a připomínky, Lakrove. Upřímně jsem tohle opravdu nečekal. Omlouvám se za pozní odpověď - to akorát dokazuje moje překvapení (nechal jsem to být).


Šumavka
27. 10. 2018
Dát tip

Líbilo se mi to. Pěkně psané a styl se mi také zamlouvá. dávám tip.


kvaj
12. 10. 2018
Dát tip

Na mě to zapůsobilo silně. Nepřirovnávám to k Vodníkovi ani k Shakespearovým dramatům ani k ničemu jinému. Podle mě je to osobité, drsně až hrůzně poetické. Tip určitě.

Připomínka: Být tebou ještě bych si to vzal, opravil sem tam chybku, ale hlavně jednotlivé věty a formulace cizeloval. Podle mého próza toho druhu nabývá na působivosti tím, čím je forma dokonalejší.


lastgasp
11. 10. 2018
Dát tip

Baladický horror v antickém podání despocie a rodinné vazby matky s dcerou, která zoufale podléhá své touze. Připomíná Vodníka, ano, ale není vzdáleno od Shakespearových dramat. /T


Zuzulinka
10. 10. 2018
Dát tip

mě to, ani nevím proč, připomnělo Hatrmana shlédnutého v kině... ten pocit, když jste vodou a voda je vámi... asi proto...


Předně díky Lakrov za avízo, povídka je to vskutku podivná, s Erbenovým vodníkem si takřka nezadá, nápad se mi líbí, jen to zpracování je fakt zvláštní, ale možná by jinou formou neviniklo tolik dramatu


RUZIGEL
09. 10. 2018
Dát tip

Naprosto neobvyklé, bohatá fantazie.Nejdřív jsem si říkala, to je kouzelné. Ale ten hororový závěr.Kdyby aspoň nešlo o vlastní matku.


Oldjerry
09. 10. 2018
Dát tip

Nerýpejte se v detailech a ještě pochybně hodnocených. Vezměte to jako neobyčejný a celkem dobře zpracovaný nápad... ***


To je velmi vydařené./T

Také jsme byli letos v Řecku, ale do pokojíku s dvěma dětmi a dcerou se nacpal tak maximálně puch z vedlejší taverny. :-)))


patricia w.
08. 10. 2018
Dát tip

tak horor jsem ještě nečetla, dík :)


bixley
08. 10. 2018
Dát tip

Hezký horor, opravdu to trochu připomíná Vodníka. Má to pěknou poetikuTip.. 


kuča
08. 10. 2018
Dát tip

Dobré, ale nečíst před spaním! :-)


LadyLoba
08. 10. 2018
Dát tip

díky za avízo 

zaujalo :-)


agáta5
08. 10. 2018
Dát tip

hm... já nějak nevím, příběh fajn, ale určitě by stálo za to trošku pozměnit některá spojení - matka běží po schodech a vtrhá dovnitř  - vtrhne by asi bylo lepší

přemoz žal můj jediný - přemož?  já na tyhle archaická slova moc nejsem, takže nevím, jestli přemoz je správně, možná je...

 

 

 


Lakrov
08. 10. 2018
Dát tip

Když už tahle povídka nefiguruje na "startovní listině" soutěže Próza měsíce za září, zviditelním ji alespoň rozesláním avíza, za něž se nezájemncům omlouvám.


K3
03. 10. 2018
Dát tip

Próze měsíce: já bych i toto nominoval do PM. Pokud autor souhlasí.


K3
03. 10. 2018
Dát tip

Máš pravdu, Lakrove. Sice jsem četl, ale povrchně, jak se někdy stává. Četl jsem znovu a dávám ti za pravdu. Teď to vidím v mnohem lepším světle. Škoda, nechat zapadnout. T.


Gora
03. 10. 2018
Dát tip

Nevím, jestli ten závěr byl takhle zamýšlen...v každém případě je dost šokující...

Zvláštní poetika, pravda, zde na Písmáku v prźe neobvyklá

nesedne mi tahle věta:

Žena dohnala nastalou pauzu v pláči ještě srdceryvnějšími vzlyky, pak opřela ruce a hlavu o sloupovou římsu - dohnala nastalou pauzu, raději bych vymyslela něco méně krkolomého...

tip


Lakrov
03. 10. 2018
Dát tip Slavoj

Touha, z níž téměř sálá horko egejského slunce, a zastřeně jemná erotika  se pozvolna mění v hororovou náladu ne nepodobnou Erbenovu Vodníkovi.  Zvláštně napsané to je.  Spatřuji v tom něco nového, co se na Písmáku tak často neobjevuje.  Líbí se mi to. Musím se podívat, kdo je autorem a jestli to četlo dost  čtenářů, aby podpořily mou domněnku, že je to dobré.  Pozoruhodné, tak málo čtenářů, tak zatím jen  tip,         ale možná...


Střelec
05. 09. 2018
Dát tip

Dobrý den, Karle. Vážím si vašeho hodnocení. Děkuji.


Lerak12
04. 09. 2018
Dát tip

Řekl bych "antické drama! "  Asi se nezakládá na Řecké pověsti, ale mě to zaujalo originalitou a hlavně kultivovaným provedením! Zde nezvykle publikované téma. Nejen historikové si přijdou na své. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru