Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak zatočit s plasty

12. 09. 2018
10
15
1565
Autor
bixley

Když se někdy před padesáti lety začaly zavádět plasty, byla to jistě myšlenka bohulibá. Nebudeme vyrábět věci ze dřeva, ale z umělé hmoty, ušetříme lesy! Po padesáti letech nám ale plasty přerostly přes hlavu. Na rozdíl od biologického materiálu se totiž vůbec nerozkládají. A tak se objevují články s názvy 10/17 rad/nápadů, jak se vyhnout plastům. Neboli učíme se znova žít tak, jak žili naši předkové.

Jedna z takových rad je Nekupujte balenou vodu v PET lahvích.

Na tom něco je. Dá se použít kohoutková voda. A bublinky? Ty jsme si dříve vyráběli v takzvané sifonové lahvi.

Nekupujte balenou zeleninu.

Je pravda,že čerstvá zelenina se v supermarketech prodává zbytečně zabalená na plastovém tácku a v celofánu. To bychom si ovšem museli z domova nosit plátěné sáčky nebo by k dispozici musely být papírové sáčky přímo v supermarketu. A pokud nejsou, jsme nuceni dát zeleninu do mikrotenového sáčku, tedy opět do plastu.

Nekupujte plastové nádobí.

To se dá jistě snadno omezit. Doma můžeme používat porcelán, sklo, kov. Ale co když jedeme pryč a jídlo převážíme? Krabičky na jídlo se dělají výhradně z plastu. Jinak musíme vzít jídlo v normálním hrnci a pokličku k němu přivázat motouzem.

Pište plnicím perem.

Taky jedna rada, která je drahá.  Jedna moje známá psala plnicím perem koncem osmdesátých let a už tehdy byla dost anachronická. Dnes nepíšou plnicím perem ani prvňáci. Nehledě na to, že psaní perem vyžaduje trochu jiné držení a sklon než propiska. Ale zkusit to samozřejmě můžeme. Spíš bychom neměli používat jednorázové propisky a vyměňovat náplň, aby nám jedna propiska déle vydržela.

Neoblékejte se do plastů.

Kupte si čistě bavlněné tričko. Samozřejmě, řeknete si, vždyť bavlněných triček se prodává fůra. Jenže kdo si pořádně nepřečte cedulku o složení materiálu,může opět chodit částečně v plastu. Většinou je to totiž 90 procent bavlna a 10 procent příměsi, jako polyacryl a elastan. 

Nicméně, už se blýská na lepší časy. V pražských supermarketech Billa v současné době plastové tašky nekoupíte. A možná už u MacDonalda nedostanete ke coca-cole brčko. Čím méně plastů budeme kupovat, tím více budeme tlačit na výrobce a prodejce, aby zvolili jinou obalovou strategii.

 


15 názorů

bixley
20. 03. 2021
Dát tip

správně, jamardi, všecko by s mělo využít pro více účelů, ne jenom třídit, ale sami podle možností i recyklovat.


Jamardi
19. 03. 2021
Dát tip

Stačilo by možná hned všechno nevyhazovat, a když, dávat to do kontejneru na plasty. Mám třeba tenká brčka, která se už nevyrábí a jedno z nich používám na čištění odpadu v umyvadle - šikovně se to profoukne. Kdybych ho neměla, tak nevím čím. 


bixley
15. 09. 2018
Dát tip

Dodolo, monokultury celá léta nevadily. Jde spíš o to, že je kvůli globálnímu oteplování sucho a kůrovec se tudíž množí a množí. My ale s kůrovcem asi nic neuděláme, tak se aspoň můžeme vyhýbat těm plastům...


Dodola
15. 09. 2018
Dát tip

Někdo nazval tuhle dobu dobou plastovou. Když třídíš odpad, přestáváš být pomalu za šílence, dokonce i když piješ vodu z vodovodu. Ale jinak... Naštěstí mikroplasty v potavním řetězci si začínají vybírat svou daň. Kůrovec je nebezpečný mnohem méně, než člověk, který podpruje jeho šíření vysazováním monokultur.


bixley
13. 09. 2018
Dát tip

Díky. :-)


Děláme, co je v našich silách. Ale je moc těch, kteří na to dlabou.

Četla jsem o klukovi, co vymyslel zařízení na čištění oceánu. Takových lidí by mělo být víc. :-) /T


bixley
13. 09. 2018
Dát tip

Jistě, sklo se dá znovu zpracovat, takže to je ekologické. A pokud jdeo dřevo, teď máme "díky" kůrovci nadbytek dřeva, tak z něj můžeme vyrobit i ty dřevěné příbory. :-)


agáta5
13. 09. 2018
Dát tip

a co zase do skla ? 


bixley
12. 09. 2018
Dát tip

Otázka, jestli budou lesy, to zase zařídí kůrovec... :-(


Jestli se bude všechno, co dnes děláme z plastu, vyrábět ze dřeva, tak zas budou rychleji ubývat lesy...


bixley
12. 09. 2018
Dát tip

Jasně, to je fajn. :-)


revírník
12. 09. 2018
Dát tip

Je dobře, že už se o tom aspoň vážně mluví. A jak se zdá, přestává to být jedno mnoha lidem, což se mi zdá být ohromné.


bixley
12. 09. 2018
Dát tip

To máš pravdu, Agáto, že v Číně nebo v Indii na to kašlou. Ale začněme aspoň u nás. :-)

Goro, díky. :-)

 


Gora
12. 09. 2018
Dát tip

Dobré zamyšlení, bixley...taky se snažím:-)


agáta5
12. 09. 2018
Dát tip

brčka myju a používám dále v keramice, sáčky jsem kapku omezila - když už tak je používám vícekrát, nosím si své tašky plátěné v kabelce neustále  a když mám větší nákup, kupuju papírovou - v Lídlu... igelitovou zásadně nekupuju, i kdybych měla nakupovat přímo do kufru auta... ještě nemám vychytaný šampony a prací potřeby... bodla by prodejna v mostě k nalití do svých - třeba tisíckrát použitých plastových - zalévám s nimi kytky třeba... no je toho hodně, co bychom mohli vylepšovat.. ale pomaličku se to zlepší... jenže třeba zákaz brček v eu je kapka v moři - když někde v číně toho vyrobí milionkrát víc a všichni na to pořád pečou... takže ano, ale v globálním měřítku, což se asi nepodaří..

dobrý námět k přemýýšlení


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru