Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na cestě

15. 09. 2018
3
15
1380
Autor
oran

 

 

 

                                                   

                                                    Dav vlčích máků 

                                                    na kříži umlkl hlas 

                                                    Stíny běhají

 

 

 

 

 

 

 

 


15 názorů

Musaši
27. 09. 2018
Dát tip

Orane ,

tvoje haiku mě zaujalo jistou zvláštní atmosférou.Kdyby se po stránce formy dotáhlo do konce , mohlo by být velmi působivé.

 

Šmodrcho ,

co se těch názvů týče , trošku se mýlíš. I ve starém Japonsku se názvy pro haiku používaly i když jen velmi zřídka . Lze to dohledat v Chrámu plném květů. Je tam kolem deseti původních starých haiku s názvem.Uznávám ale ,že se název používal tak v řádu promile..


atkij
23. 09. 2018
Dát tip
Jj:)...fujchyba.

oran
23. 09. 2018
Dát tip

ehm, píše se neměnnost... jinak ta druhá není špatná.


atkij
23. 09. 2018
Dát tip
Možná chápu, co jsi viděl a proč ti ten obraz utkvěl...a ten přepis do slov je někdy obtížný. Líbí se mi diskuze se Šmodrchou...atd. Zde můj nápad. Mohla bych asi vložit i u sebe, ale inspirace přišla odsud:) neměnost kríže v mihotu vlčích máků - za rudou stíny neměnost kríže v mihotu vlčích máků - červeň a stíny

oran
22. 09. 2018
Dát tip

aha, tak o to lip. vymyslet nazev je nekdy peklo. ok.


Šmodrcha
22. 09. 2018
Dát tip
Můžeš je použít, ovšem je to berlička. V klasickém japonském haiku název není užíván. Asi vznikla ta potřeba až u překladů, aby čtenáři v Evropě nebyli zmateni. (Viz snake_01)

oran
22. 09. 2018
Dát tip

proc to nemam pouzivat, v ramci haiku se nazvy nepouzivaji?


Šmodrcha
21. 09. 2018
Dát tip
Tak to zkus nepoužívat.

oran
21. 09. 2018
Dát tip

jeste dodam, ze ja pouzivam nazev jako soucast haiku.


oran
21. 09. 2018
Dát tip

no, tak ok. normalne bych vas poslal oba do hajzlu. :) ale mate vesmes pravdu, ne ze by me vase tvorba haiku vice oslovovala. jak smodrcha nekde psal, nekdy to trva i pul roku, nez text haiku najednou vystoupi a je to vlastne sileny porod. nekdy to clovek vystreli hned a je to jak vytesane do mramoru, nekdy se s tim dlouho musi pracovat a cizelovat. z tohohle jsem uz byl na palici, a ztracel nad tim nadhled. behajici stiny se puvodne vazaly k jinemu deji. a k tomu sedel i dav vlcich maku. jednalo se o kontrast klidu a pohybu. takze budu jeste preparovat, ale zacina me to hodne bavit a jednou v tom budu dobry. dik za postrehy.


Šmodrcha
21. 09. 2018
Dát tip
Neoslovuje. Nemohu se ani po několikerém přečtení a rozjímání dostat pod povrch. Nicméně s Musašim nesouhlasím. Stíny mohou běhat, je to jejich přirozená vlastnost a běžně se tak označuje střídání světla a stínu pod bežícími oblaky, stejně jako se honí mraky a břečťan může šplhat. Přece Můře nebudeme vytýkat, že rostliny nešplhají, ale pnou se :). Na druhou stranu sdělení "stíny běhají" je v kontextu s máky a hlasem na kříži nepřesvědčivé. Takové nicneříkající. Dav je ovšem přešlap. Dav rostlin opravdu ne. První sloku jinak. Když předpokládám, že tam zůstanou máky, potom by bylo vhodnější spojit je s křížem jinak než názvem. Bez názvu by čtenář těžko měl představu cesty lemované květy, u které stojí kříž. A stíny lépe zakomponovat. Příklad (pouze pro účel ukázky, není to dílo): v cestě vlčí mák přes kříž běhají stíny a ticho... ticho... Vyhneme se davu, kříž nemá minulý děj a lépe se snoubí s přítomným dějem stínů. Umlknutí hlasu nahradí zdůraznění ticha. Snaha se cení. Tip.

V haiku chčije kůň a náhle kušněj žáby,..nevim,...nevim..


Musaši
20. 09. 2018
Dát tip

Mě na tom obraze zaujalo spojení Kristových krvavých ran a vlčích máků.  Ovšem  dav máků  a  běhající stíny  - to jsou tak silné metafory ,že tip dát zatím nemohu.


Ozzozorba
16. 09. 2018
Dát tip
stíny běhají po kříži

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru