Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak začít měnit společnost k lepšímu? Od sebe sama!

17. 09. 2018
0
0
319
Autor
smilan

   Mnoho lidí se ptá, co konkrétního by měli začít oni sami dělat, aby budoucnost, která nás očekává, opravdu stála za to. Odpověď je jednoduchá. Možná až příliš jednoduchá na to, aby byla snadno pochopitelná lidem dnešní komplikované doby.

   Světlá budoucnost nás totiž může očekávat pouze tehdy, pokud přetransformujeme svůj vnitřní život, čili své myšlení a cítění do souladu s hodnotami Světla. Právě toto je první konkrétní krok, kterým může začít každý z nás tady a teď, v této chvíli formovat budoucnost tak, aby opravdu stála za to.

   Neboť všechny věci kolem nás se dějí jenom zevnitř směrem ven. Povaha hodnot, jaké lidé přechovávají ve svém nitru se totiž vždy nutně projevuje v charakteru společenských poměrů, v jakých musí žít.

   V současnosti sice žijeme v blahobytu a ekonomice se daří, ale společnost je prorostlá lží, podvodem, chamtivostí, bezohledností, vulgárností, zkažeností a mnoha jinými, podobnými negativy. To však je jen dokonalý odraz hodnot, jaké lidé nosí, skrývají a pěstují ve svém nitru. Je to závist, nenávist, nepřejícnost, nemorálnost, materialismus, plytkost, povrchnost myšlení a podobně.

   Pokud tedy zaznívá otázka, co konkrétně dělat, aby byla budoucnost lepší, tak v první řadě změnit a zušlechtit vlastní vnitřní život, na základě čeho se pak začnou zlepšovat také vnější poměry. Neboť jak již bylo řečeno, skutečná změna k lepšímu se děje vždy pouze zevnitř směrem ven. Pokud se tedy změní to vnitřní, změní se nakonec podle toho i to vnější.

   Náš svět, který nedokáže pochopit tuto jednoduchou zákonitost zažil právě z tohoto důvodu velké množství různých krvavých revolucí a nejrozličnějších násilných snah o změnu vnějších poměrů pouze čistě vnějším způsobem. A když bylo nakonec, nejednou v potocích krve svrženo to staré, to nové co přišlo, začalo brzy vykazovat stejné, nebo velmi podobné chyby a nedostatky.

   Bylo tomu tak a vždy tomu tak bude proto, že se lidé vnitřně hodnotově neobrodili, ale zůstali stále stejní. Každá vnější změna poměrů byla pak jen symbolická a totéž zlo se ve společnosti začalo projevovat opět, pouze v nějakých jiných formách.

   Znamená to tedy, že vnitřní hodnotová obroda jednotlivců je nezbytným a rozhodujícím prvním krokem, kterým se začínají měnit společenské poměry skutečně k lepšímu. Jakékoliv jiné zákonné, legislativní, politické, nebo revoluční změny musí být vždy bez vnitřního obrození lidí kontraproduktivní.

   Jaká nás tedy čeká budoucnost? Každá budoucnost je vždy jen sklizní přítomnosti. Co tedy budeme svou vnitřní hodnotovou orientací zevnitř směrem navenek v současnosti sít, důsledky toho budeme muset v blízké, nebo vzdálenější budoucnosti sklízet.

   Ve světle této železné zákonitosti blednou a rozplývají se všechny nereálné představy krásné budoucnosti, založené na něčem jiném, než na vnitřní hodnotové obrodě. Vždy totiž půjde jedině o tento důsledný a zákonitý děj, který nebude nikdy respektovat naše pocity a přání, ale vždy jen to, co vznešeností, nebo naopak nízkostí hodnot směrem zevnitř navenek v současnosti rozséváme. Jedině tomuto a ničemu jinému bude tedy odpovídat budoucnost lidstva, a to bez ohledu na jakékoli krásné představy a sebeklamy, které nám dnes tak mnozí rádi, ale falešně předkládají.

http://kusvetlu.blog.cz/ ve spolupráci s M.Š

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru