Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bumbája

17. 09. 2018
5
3
576
Autor
Movsar

Hvězdička

Zlaté vlasy a čokoládová vůně z ní dělají hvězdičku podvečera. S tmou obnaží se v pase a rozsvítí krajinu něčího lože. A její pohlaví bude padat a ten dole bude si něco přát.


Bumbája

Odletěli do Bumbáji, letoviska na ostrově v oceánu. Lehkou únavu z časového posunu přepili banánovou pálenicí v modré a žluté. Spali na pláži pod hvězdami, v síti pro dva, jedli kokos a ryby, sbírali mušle. Lodí se s místními vydávali na širý oceán. Pozorovali karety. Za večerů zas pili banánovou pálenku v modré a žluté, a pak se láskou kouleli v síti. A za jedné takové noci obtěžkané hvězdami se otevřel oceán, vzedmula se ohromná vlna a pohltila vše, co bylo v cestě. Po několika dnech pak oceán vydal, co si vzal. I dvě zetlelá těla v síti, pořád ještě spojená milostným koulením. I to je Bumbája, ostrov banánové pálenky, kokosového mléka, mušlí a života i smrti.


Dvě

Jdou obědvat zmrzlinu, k panu Titovi Gelatitovi. Jedna plavá, druhá rusá, obě s buclatými tvářemi nahoře i pod křížem. I jejich nálada je buclatá, vždyť je neděle. Ach, ten kouzelný ženský svět plných zadnic a nálad, hebounkých vlásků, zmrzliny a jiných neřestí. Nikde není tolik poezie.


Ženský svět

Zatímco holky chodí po dvou a jen tak tiše si povídají, smrkáči se potácejí v tlupách a hulákají. Tažen ke kolektivu muž je založením primitiv. A tak sleduji ty něžné dvojice, a i když neslyším, o čem si povídají, jsem na straně jejich hovoru. Teď už musím jen koupit časopis s kupóny, příští víkend jsou Dny Marianne!


Kamil

Kamil Jetelina byl rybář. Chytal do sítí lidi. Volal a sliboval zhodnotit úspory, v Tichomoří se prý finance tiše zmnoží, jsou tam fondy a žádné daně. A černí lovci perel tam mají bílé dlaně, písek tam pálí do nohou a ve vzduchu a v očích sůl. Snad už nebude trvat dlouho a Kamil si vytelefonuje pobyt all inclusive v hotelu Pankrác.


Tabulky

Baví se o tabulkách. Dvě nijaké holky v bezmasé jídelně. A pak taky, co schvaluje výbor a co jen doporučuje. Za oknem Kafka kroutí svou velikou chromovanou hlavou; možná ho David Černý měl nechat přikyvovat. A po tom, co dojedí listy z baobabů, výhonky z ředkviček a konopné placky, zmizí v labyrintu svého úřadu. A Kafkovi zůstanou jen Japonci s fotoaparáty.

 

Metař

Zametá koleje, ve Vršovicích na křižovatce, o deváté ráno. A zatím holky sladké jako lumpaté bonbony jedou tramvajemi do svých kanceláří, vařit kávu a probírat se papíry. Ještě si dávají na rty lesk a dělají řasy. A do zrcátek jim padá metař kolejí, který se svou metlou něžně krášlí tvář ulice.


Brumlovka

Telefony přikované k dlaním a trochu kyselý výraz. Na planetu Brumlovka se slétají její obyvatelé. Ora et labora, mohli by vyleptat do skla svých budov. Pracuj a modli se - za smysl. Je v pohybu akcií? Je v dobré akvizici? Je v medailonku firemního magazínu? Kam zavolat pro odpověď, co vyťukat do googlu? Ztráta smyslu ale dávno překročila korporátní planety, v jejím světle je už téměř vše.


3 názory

Josephina
18. 09. 2018
Dát tip
Dnes jsi mě opravdu rozesmál, díky, hlavně nepropásni Dny Marianne :-))

Gora
18. 09. 2018
Dát tip

Metař a "Kamil si vytelefonuje pobyt all inclusive v hotelu Pankrác". Prima, prima:-)


agáta5
18. 09. 2018
Dát tip

Kamil je filuta :)) 

bumbája je prima  -- celý je to prima... nikde není tolik poezie :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru