Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Samota jako únik od sebe sama

08. 10. 2018
1
1
183
Autor
maryhadr

Samota je zajímavý stav.

Ne každý ji uvítá. Někteří lidé se děsí být zavření jen se svými myšlenkami a podléhat občas dosti krutým nátlakům své mysli, která se začne okamžitě rozvíjet pokud nás neruší žádné vnější vjemy. 

Někteří lidé naopak samotu uvítají, berou ji jako únik od vnějšího světa, který nikdy nemůže porozumět vašemu pravému já. Občas není na škodu si na vlastní pěst zajít na procházku do lesa, lehnout si do vlhkého listí, zavřít oči a vychutnávat si svou samotu plnými doušky. Nechat myšlenky ať se rozvíří a dopřát si klid.

Ale před čím to vlastně prcháme, když chceme být sami? Říkáme, že před lidmi. Před těmi ostatními, kteří nejsou námi.

Ale je to skutečně tak? Vždyť mi nevidíme do ostatních lidí, stejně tak jako oni nevidí do nás. Skutečně známe jen sami sebe. A nikdo jiný, než my sami nás skutečně nezná. A proto když se podíváme na ostatní lidi, nedíváme se na ně, ale do zrcadla. Každý člověk nám nastavuje zrcadlo a my se na sebe koukáme pokaždé z jiného úhlu.

Proto když nás někdo štve, tak nás neštve on sám, ale jen náš pohled na dotyčného člověka, pouze jeden z našich odrazů. Jen my sami sebe štveme a trápíme. Proč jen to děláme?

A proto, když se uzavíráme v samotě abychom se ochránili před ostatními, tak se ve skutečnosti schováváme sami před sebou.


1 názor

Ostrich
22. 10. 2018
Dát tip

Doporučuju k tomu tohle:

https://psychologie.cz/serialy/psychologie-stinu/

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru