Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Čísla

08. 10. 2018
2
2
281
Autor
Cimanad

Čísla

Možná vám to nepřijde, ale víte, že čísla vás provází celým životem, a že život bez nich není možný ?

Už při narození obdržíte číslo na celý život, a to rodné číslo. Každý také máte své osobní číslo, které vznikne součtem vašeho data narození a mnohé o vás vypoví.Váš věk je každým rokem jiným číslem, které bohužel nemáme tu možnost ovlivnit.

Ve školce se s čísly moc nesetkáte, tam dostanete skříňku se sluníčkem nebo mašinkou. Ale jak začne škola, začnou čísla. Nejen vaše vědomosti jsou hodnoceny čísly. Matematika vás jen tak neopustí, v číslech si přisadí i dějepis se svými letopočty, jejichž  znalost vám život stejně neusnadní.

A pak v dospělosti ? To je čísel ! Začneme třeba číslem občanského průkazu, pasu, číslo domu, SPZ auta, číslo telefonu ,číslo oblečení, bot, číslo zdravotní pojišťovny, PSČ ........ a další a další, která vás provází všedním životem.

Nejdůležitější je ovšem jistě pro každého z vás číslo účtu a částky, které se na něm pohybují, a hlavně ty, které tam přibývají. Těch ubývajících je nám většinou líto. Také si určitě kontrolujete při nákupech správnost účtů, které za ně platíte. To je čísel !

Jeden slogan na nás hlásá " čísla, která vám změní život ". Tak ta čísla bych tedy chtěla znát a zpeněžit je.

Čísla se dostala i do různých ustálených rčení - o sto šest, pět švestek, ty si máte povětšinou sbalit s sebou, jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet, devatero řemesel, desátá bída, třikrát a dost, stokrát nic umořilo osla. Možná vám někdo řekl, že jste pěkné číslo. Nevím, které to přesně je, ale hlavně, že je pěkné.

I v literatuře máme čísla - Tři mušketýři, Bylo nás pět, Čtyři z tanku a pes, Tři sestry, , My tři a pes z Pětipes. Pozadu nezůstal ani časopis pro děti Čtyřlístek.

Hledejte se mnou dál - zvířecí říše - stonožka, slunéčko sedmitečné, rostliny - čtyřlístek, sedmikráska.....

Ve sportu určitě rádi sledujete pětiboj.

Čísla také najdeme v příjmeních - p. Pátý, Devátý ....

Vaše tajnosti jistě skrývá třináctá komnata. Čísla na hodinách vám určují čas života.

No a jako poslední číslo vašeho života je číslo-datum vašeho úmrtí. To pak bude na náhrobku všem okolo sdělovat, jak dlouho jste se na tomto světě pohybovali.

Takže když o číslech začnete přemýšlet, kde se s nimi setkáváte, jistě jich najdete plno dalších, než jsem zde zmínila.

Také máte svá tři přání ?

 


2 názory

Cimanad
11. 10. 2018
Dát tip

jo, jo, jedno souvisí vždy s druhým ......


Měli jsme kamaráda, kretý neustále tvrdil, že je důležitější matematika než mateřský jazyk.

Kdyby neuměl mluvit ani pak číst, k čemu by mu byla čísla????

Vše v životě má své místo, jen blbec si ho hledá těžko. /T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru