Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Láďa stůně

09. 10. 2018
7
6
579
 

Ahoj muži, ženy, holky, kluci a i vnuci. Představte si, že jsem přišel k Láďovi na návštěvu. Láďa byl ale nějaký celý přešlý a bledý. Řekl: Ahoj Luboši, ty můj nejlepší kamaráde, to je dobře, že jsi tady. Mohl bys pro mě něco udělat?

Já jsem řekl: To víš že jo, Láďo. Od toho jsem přeci Tvůj nejlepší kamarád.

Láďa mě vyvedl ven, zavřel se do svého dřevěného kurníku, a řekl: Luboši, můžeš, prosím, teď na ten kurník chvíli házet drny a hlínu?

Já jsem řekl: Ano.

A začal jsem házet drny a hlínu. Házel jsem je asi tak deset minut, a pak mi začalo vrtat hlavou, jaký to má smysl. Řekl jsem: Láďo, proč tohle vlastně děláme?

Láďa z kurníku vylezl, zapálil si dýmku, kterou jsem mu vyřezal k svátku, a která vypadá jako moje hlava, a řekl: Já jsem si potřeboval vyzkoušet, jaké to je, když člověk leží v ve tmě v rakvi a shora na něj padá hlína.

Moc jsem se rozzlobil a řekl: Láďo, neříkej mi, že už se zase chystáš umřít.

Láďa pokrčil rameny: Už je to tak. Jsem na tom moc špatně a určitě brzy umřu. Představ si, že poslední dny vůbec necítím nohy.

Řekl jsem: Ne!

Láďa řekl: Ano. V Blesku psali, že když člověk umírá, tak to jde od nohou. Nejdřív přestane cítit nohy, pak kolena, stehna, pytlík, mužství, pupík a tak dále až to vystoupá nahoru k anténce od rádiovky, a je konec.

Rozhodl jsem se, že Láďu vyšetřím, jak jsem trochu i amatérský lidový léčitel léčící nejen lidi ale i zvěř. Přikázal jsem Láďovi položit se na dřevěnou lavici před chalupou, sundat holínky, stáhnout ponožky a ty necitlivé nohy mi ukázat.

Vypadaly v pořádku a byly čisté, dokonce měly i pěkně obroušené paty a ostříhané nehty. To se u mladých mužů starých 96 let často nevidí, protože se dolů k vlastním nohám neohnou a tak je zanedbávají. Láďa je ale ve svém věku ohebný jako čerstvě upletená pomlázka na ženská pozadí. Přejel jsem Láďovi po jednom chodidle jestřábím pírkem a Láďa se rozesmál. Pak jsem mu přejel i po druhém, a zase se rozesmál.

Řekl jsem: Láďo, tvoje nohy jsou úplně normálně citlivé. Neumíráš.

Láďa se ale bránil a řekl: Vždyť je ale vůbec necítím.

A rozplakal se.

Řekl jsem: A nemyješ si je náhodou poslední dobou mýdlem?

Láďa řekl: Ano. Pak se začervenal a dodal: Kvůli paní Janouškové. Je mladá 93 let, hezká a poslední dobou spolu hodně filtrujeme. Ona doma vyrábí ovocná vína, je na to ale úplně sama, tak jí s tím pomáhám.

Řekl jsem: Záhada je vyřešená. Nohy máš necitlivé, protože si je myješ.

Láďa byl moc šťastný, že jsem to celé léčitelsky rozluštil. Na umírání už teď ani nepomyslí. Akorát se úplně přestal mýt, protože chce mít velmi citlivé a zdravé celé tělo. Včera se kvůli tomu nemytí moc pohádal s hospodským panem Jouzou, který ho nechtěl pustit do hospody. Asi to s ním ještě budu muset nějak citlivě probrat.

Ahoj!


6 názorů

Lakrov
06. 11. 2018
Dát tip

Kurník a házení hlíny mě pobavilo, ale dál už to nějak nebylo ono. Ten dvojí  význam onoho slovesa je dost obehraný.  


Pobavila jsem se. :-) /T


lastgasp
14. 10. 2018
Dát tip

Děkuji ti Luboši za perfektní fór, tedy minipovídku, a Kolobajdovi, že mě sem zahnal. Takové pecky miluji, a sám se o ně pokouším. Musel jsem se chechtat, protože mi to připomnělo něco z vojny. Ještě se sem vrátím, protože jsi plodný a to mám rád. Sušinu nesnáším. /T


Kolobajda
14. 10. 2018
Dát tip

Bezva, bezva, bezva!!!  Tak medituji - kde jsou ti čtenáři, pachtící po něčem neotřelém a vtipném? Já ti je tu naženu...   °-))  /***


Dagmaram
11. 10. 2018
Dát tip
Díky za humorné čtení :-) Super

Fruhling
11. 10. 2018
Dát tip
Jsem rád, že ses naučil psát slovo mužství gramaticky správně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru