Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Trusovál

11. 10. 2018
1
0
454

Znáte trusovála? Já ano. Je to takový maličký tvoreček, který se velmi nemravně jmenuje. Mně jeho pravé jméno vůbec nejde přes ústa jménem pusa, tak mu říkám slušněji. Trusovál je hmyz typu brouk a hezky se leskne na sluníčku. Je to kamarád od střevlíka a chrousta. Zná se ovšem i s mandelinkou, beruškou, zlatohlávkem, kovaříkem a tesaříkem. Na hlavě má maličké parůžky na tykání a na podvozku šest nožiček. Je taky majitelem křídel, ale létat se mu obvykle příliš nechce.

Nejzajímavější je na trusoválovi trusoválení. To je jeho nejoblíbenější zábava. Leze po lese a když někde najde hromádku, tak ji očichá, kousek si z ní vezme a uválí z něj kuličku. Pak ji vesele kutálí přírodou a je moc šťastný. Ano, může vám to připadat hrůzostrašné a nevhodné ke čtení k jídlu, ale trusoválení je moc užitečná činnost. Když je totiž trusoválů víc, tak jednu hromádku za chvíli krásně uklidí, rozkutálí do okolí, a je uklizeno. Zároveň se tím krásně pohnojí louky, pastviny a lesy.

U nás v Pickovickém lese je trusoválů mnoho. Když tady člověk vykoná v kapradí potřebu číslo 2, nestačí se ani otřít lopuchovým listem a trusoválové už tu potřebu porcují a kutálí pryč. Hlavní trusovál to porcování hlídá, aby se na každého dostalo stejně, a direktivně u toho přešlapuje z místa na místo. Děda Václav vzpomínal, že za jeho mládí u nás bylo trusoválů tolik, že když venku dělal to, co musel, tak to kolikrát ani nestačilo dopadnout na zem, a už z toho byly kuličky.

A nyní důležité upozornění pro maminky a babičky. Pokud půjdete na procházku do přírody a spatříte broučka valícího kuličku, nenechte svého malého vnuka tu kuličku popadnout a sníst. Vypadá sice jako čokoláda, ale čokoláda to není. Raději vnukovi natrhejte ostružiny nebo borůvky, to je mnohem lepší.

Ahoj!

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru