Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vědci na to přišli

Výběr: Pomerančová
13. 10. 2018
4
15
872
Autor
Lenik999

Když mám špatnou náladu, přečtu si, co zase vykoumali vědci. Nevěříte? Posuďte sami. Vědci nedávno přišli na to, že průměrná žena udrží tajemství 32 minut. Jak k tomu dospěli? Jeden takový Vědec přišel z práce domů a řekl manželce:

"Posaď se tady na tu židli, protože ti vyzradím své největší tajemství. Ve svých dvanácti letech jsem ukradl své sousedce ze šňůry růžové krajkové prádlo..."

Poté, co Vědec dostal patřičně vyhubováno, v horším případě obdržel žádost o rozvod (ale co by neudělal v zájmu vědy), pečlivě měřil na svých atomových hodinkách, za jak dlouho se tato znepokojivá informace přesune z bodu A (manželka) do bodu B (manželčina kamarádka). A světe div se, bylo to přesně 32 minut. A vy, co to teď čtete, si jistě říkáte: "Co, proboha, dělala celých 31 minut?" Inu, vypadá to, že kamarádka měla celou tu dobu obsazený telefon, zatímco konzultovala státní tajemství s jinou svojí přítelkyní.

 

Další příklad. Vědci přišli s objevem, že lidé, kteří často nadávají, mají vyšší IQ. Vážně. Ano, dnes a denně vídám, jak především omladina pracuje na svém vyšším intelektu. Většina z nich mluví tak, že by se i dlaždič s dlaždičkami červenal a svůj zvýšený inteligenční kvocient pak využije k několikahodinovému zírání na display svého ještě chytřejšího mobilu. Měli bychom si z mladých, my dříve narození, vzít příklad. Pro začátek bychom mohli začít používat správně zkratku WTF na sociálních sítích.

 

Na tomto místě bych vám nejdříve ráda objasnila, kdo jsou vůbec ti vědci. Jsou to bytosti z jiné galaxie ve tvaru lidí (to abychom se jich nelekli), které z jejich domovských planet vyhostili a proto téměř nic z toho, co vymysleli, na naší planetě nefunguje (a pravděpodobně ani na jejich). Na Vědecké Galaxii se tak pořádají pravidelná sympozia, na nichž se domorodci velmi baví tím, že ze Země dostávají granty na nové taškařice svých vyhozených soukmenovců a to vše patřičně zapijí dobrým vínem. A tak se na zeměkouli můžeme setkat s dalšími významnými objevy, bez nichž bychom zůstali jen malou, tragicky zaostalou planetou na okraji Mléčné dráhy, na kterou by si každý dovoloval a posílal by sem další a další vyhoštěnce, až by tu nezbylo místo pro naši vysoce inteligentní omladinu. Namátkou na internetu jsem tak zjistila, že vědci po mnohaletém zkoumání přišli na to, že Batman by při přistání s největší pravděpodobností zemřel, nebo že mouše lze implantovat falešné vzpomínky, (i když nikdo zatím neví, k čemu to je dobré, ale to bude předmětem dalších výzkumů). Též mě ohromilo, že Mona Lisa pravděpodobně pojídala hamburgery, protože měla vysoký cholesterol. Občas se na Zemi objevili dokonce vědci, kteří změnili svět. Nenechte se ale mýlit, většina z jejich objevů vznikla šťastnou náhodou. Nebo si myslíte, že by byl Newton oslavován, kdyby mu nespadlo jednoho dne na hlavu jablko? A určitě bychom neměli penicilin, kdyby Fleming nebyl nepořádný a umyl svoji misku po večeři. Ve světle těchto nových skutečností se domnívám, že slovutný Galileo se svojí myšlenkou "a přece se točí" přišel, když odcházel z krčmy domů. No tak to vidíte.

 

S Vědeckou Obcí často nesouhlasí Církevní Obec. Církev pochází zase z jiné hvězdokupy a ta je v neustálém válečném tažení proti Vědecké Galaxii. A proto se postupně usadila tady, na vcelku mírumilovné Zemi, kde jsou války většinou jen šestkrát do týdne, protože v neděli se chodí do obchodních center nakupovat jídlo a munice. Církvi se zalíbilo ve Vatikánu, kde si zřídila tajné katakomby, kam uvrhla každého, kdo nesouhlasil s jejím výkladem světa a vesmíru. Například Darwina nechala vyhladovět tak dlouho, dokud oficiálně nepřiznal, že člověk pochází z opic. V dnešní době ale, zdá se, uzavřela s Vědeckou Obcí dohodu. Je to především proto, že vznikl nový projekt s názvem CERN (Celý Éter Roztočíme Nananá), ve kterém se vědci zavázali, že pro církev vypátrají božskou částici a ta na oplátku slíbila, že příště Galilea neuvrhne do žaláře, ale jen na záchytku. Takže zatímco CERN postupně otvírá a zavírá portály, až sem vnikla Sekta Konspirátorů, které se cestou poškodila DNA a tak vytváří nové a nové internetové stránky s názvy "Dost bylo ďábla na Zemi", nebo "Chcete být rozčtvrceni v paralelních vesmírech?", čímž postupně zahlcuje internet, obyčejné lidstvo je stále více a více zmateno.

 

A proč toto všechno píšu? Chtěla bych poukázat především na to, že věda je vlastně strašně jednoduchá disciplína, kterou zvládne každý z nás. Nepotřebujeme tu vetřelce z jiných planet, můžeme to dokázat sami. Jde o slovíčka, přátelé. Tak si to zkusme. Třeba takzvaný Pavlovův reflex.

 

Normální člověk by řekl: "Hele, Alík slintá!"

 

Vědec vyhozený z Vědecké Galaxie: " Reflex je základní funkční prvek nervové soustavy. Je to neměnná odpověď organismu na dráždění receptorů zprostředkovaná reflexním obloukem. Luštěním sudoku by mohlo dojít k potencionálnímu zhubnutí a tento biologický motor by vygeneroval dost energie k zaútočení na Batmana. Pozor, geneticky infikovaná moucha! Plác!"

 

Vidíte? Jednoduché, že? Z toho vyplývá, že je třeba více sprostých slov, abychom si kolektivně zvýšili intelekt a používali ty správné výrazy, se kterými pak dobudeme vesmír, vrátíme všechny vědce a církevní hodnostáře na jejich planety a vezmeme si zpět své granty. A prozatím je můžete posílat mně. Já si za ně koupím nový, větší a chytřejší mobil, protože se mi ten můj, sakra, kurnik, WTF, ROFL, doprčic, rozbil!


15 názorů

Lenik999
16. 10. 2018
Dát tip
Děkuji :)

Gora
15. 10. 2018
Dát tip

Pomerančová, rozhodně nevadí. Už za tu smršť velmi solidních fejetonků, kterou nám autorka připravila, si věru zaslouží výběr. Bavilo mne moc:-)


avi


Snad nebude kolegům z redakce prózy příliš  vadit, že zde dávám výběr - legrace není nikdy dost. Text se dobře čte, je originální, svižný, má spád a pointu. Po formální stránce by to sneslo jemné doladění, ale rozesmálas mě - a někoho rozesmnát je mnohem těžší  než robrečet - a za to ten výběr.


Lenik999
15. 10. 2018
Dát tip
Jaktože ne? Dovzdělat u náctiletych.

agáta5
15. 10. 2018
Dát tip

:)  sic nevím, co je to wtf, ale pobavila jsem se náramně :)))


Lenik999
15. 10. 2018
Dát tip
děkuji vám

Kočkodan
15. 10. 2018
Dát tip
Než odejdu pro dnešní noc z Písmáku, tak přicházím také s myšlenkou: „A přece má Lenka smysl pro humor!“ ;-)

Gora
14. 10. 2018
Dát tip

Netuším, na čem většina lidí čte, snad na PC, ale tak vtipný fejeton by si mělo přečíst co nejvíc lidí...Už začátek - tajemství žen měřeno minutami - je humorný.Představuji si mouchu s implantovanými vzpomínkami, Galilea na záchytce, vyhladovělého Darwina a dobře se bavím...není nad vědeckou obec:-)

Máš smysl pro detail, a umíš jej vtipně zpracovat a předat dál.


Lenik999
14. 10. 2018
Dát tip
Děkuji

Lenik999
14. 10. 2018
Dát tip

OK, no tak já to větší písmo nedávám, vadí mi nějak. A beztak to většina lidí čte na mobilu, ne? :-D Sice už nepatřím k té omladině, ale já třeba jo. :-D Rozložení (zkrácení) odstavců je věc názoru. Děkuji za kritiku, jsem ráda, žes dočetl mND.


mND
14. 10. 2018
Dát tip

Jasně že je to lepší, jsem to dokonce i dočetl. A beru si z toho svý. Že vizuální stránka celku je mnohem důležitější, než jsem si doposud připouštěl. Chci tim říct, že s odstavcema je to lepší, ale člověk pořád vidí, kolik by se snadno dalo ještě udělat. A s jakejma výsledkama. Podle mýho odstavce logičtěji a ještě kratší, dokonce i větší písmo samo by moc pomohlo. A nebo zas tak mladej nejsem a jen hovno vidim? Ale to už si spíš melu svý;), viď? tak čus

 


Lenik999
13. 10. 2018
Dát tip

Já se omlouvám, vkládala jsem to z mobilu a nešlo mi to vůbec udělat odstavce, už je to snad lepší, teď jsem to dala z PC, nevím, proč to nejde z mobilu. Díky.


mND
13. 10. 2018
Dát tip

To je dobře odvedená práce. Formátem ale neudrží pozornost čtenáře, což je obrovská škoda, protože je tam spousta nápadů napříč spektry. Já vydržel 1/3 a vyloženě mě mrzí, že se nedovím ostatní. Ale možná to svědčí o tom, že patřím ještě mezi ty bědné mladé. Možná;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru