Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odvaha

31. 10. 2018
0
4
343
Autor
Den.

   Je ti jedno, jak se cítím, nebo jednoduše nenacházíš odvahu? S hlavou vzpřímenou čelit škodám války, kterou tvé démonické já vyvolalo. Aniž bys tušil, jak hlubokou a prázdnou temnotu vlastně vytvoříš. Jak moc ublížíš těm, již s klapkami na očích oslavovali všednosti svého šťastného, ubohého bytí. A ublížil jsi. Těm, kteří se lidské naivitě teprve učili. Zejména mně. Mám se ptát dál, nebo mě umlčíš mlčením? Co kdybych ti řekla, že jsem připravená tě pochopit? Roky v prázdnu mě přivedly sem. Srdce obalené hořkostí je lstivé, svádělo mě tam, kam jsem nikdy vkročit neměla. Na pospas světu, nemohla jsem jinak. Cesta bez tvé ochrany, již jsi mi měl poskytnout, byla o to delší, o co vzpurněji jsem bojovala. Sama se sebou, ale hlavně se svou myslí. Čerstvý vánek vyčistí myšlenky, ale není dost silný, aby doputoval hlouběji. A tak srdce zůstává v pasti nenávisti. Ta se přiživuje na každém špatném slovu, až pronikne i do toho nejposlednějšího nervu, nejposlednějšího záhybu lidského těla a nakonec už jsem nebyla já. Moje osobnost byla pohřbena, všechna hvězdná zář byla pryč. A já další roky jen bloudila. Kdo mi vrátí čas utopený ve vlastním žalu? Promarněné roky, které se tak nehezky vepsaly do tváře, jako připomínka toho, co bylo a toho, co už nikdy nesmí být. Protože duše je křehká. A ta má ztěžka drží pohromadě.

   Těžkosti a splíny si přivolávám sama, protože vždy slepě věřím tomu, co slyším. Prokletí. Škoda, že jsi mlčel. Já bych ti věřila až do posledního dechu. A s neutuchající vervou se drala do první linie bránit pravdu, kterou bys mi šeptal do ouška. Tak proč jsi mlčel? Zahalujeme svoji něžnost pod roušku nezlomnosti a neústupnosti. Ale je to jen skořápka, již jasně vidí ti, kdo pod tímto obalem také žijí. Ty jsi to neprohlédl a radši jsi se stáhl. Jako bych snad nestála za námahu.

   Ale odvaha je ctnost, která ti jednoduše nebyla přána. Tak už se dál neptám, zda je ti jedno, jak se cítím. Pochopila jsem. Nemáš odvahu se zeptat...


4 názory

Lakrov
07. 11. 2018
Dát tip

Z počátku to působí jako ukřivděný výlev neopětované lásky, ale postupně  to začíná získávat nějaký hlubší smysl než jen "výkřik"  nešťastně zamilované duše. O tom, co v těchto souvislostech je či není odbvaha,  by se dalo polemizovat.  


Prosecký
01. 11. 2018
Dát tip

Odvážit se přestat dýchat neodvážím.


Musaši
31. 10. 2018
Dát tip

Přiznám se ti , že mě dost zajímají paranormální jevy a dnes tady čtu krátce po sobě dva slohové útvary od dvou autorek ,které se jeden druhému velmi velmi podobají . Takové jevy se tu ale občas stávají.

Stejně jako té druhé píšu i tobě : působí to jako výňatek z nějaké delší prózy . Je to takový vnitřní monolog jakési literární postavy. V tvém případě ovšem archaičtější poplatný spíše devatenáctému stoletíí .


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru