Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zalepte ho!

07. 11. 2018
1
9
352
Autor
Lenik999

Nedávno jsem si jen tak prokrastinovala na Facebooku, což je velmi oblíbená a diskutovaná činnost a narazila na článek, který mě zaujal. Jistá letecká společnost byla načapána (a to si nevymýšlím), kterak její technik prováděl opravu motoru letadla lepicí páskou. Ti pasažéři, kteří okamžitě neomdleli hrůzou, sepsali závěť, stihli nafotit selfí a natočit videa, si okamžitě postěžovali na sociálních sítích. Vzápětí zmíněná letecká společnost uraženě zareagovala a uvedla věc na pravou míru:

"Toto není Obyčejná Lepicí Páska, toto je Letecká Rychlopáska Na Lepení Děravých Motorů, které by jinak vybuchly sto tisíc mil nad mořem a vy byste teď nemohli psát rozhořčené dopisy svým předraženým právníkům."  

Takový skvělý vynález mi byl tak dlouho utajen! Ten si určitě budu muset brzy opatřit. My, doma, totiž patříme do skupiny lidí s poškozenou DNA, pravděpodobně z přemíry čokolád, která nám zabraňuje v praktické zručnosti a šikovnosti, jenž je dána jen lidem s normální šroubovicí, a tak poměrně často dojde právě na ty Obyčejné Lepicí Pásky, kterými zalepujeme a opravujeme vše, co je v bytě potřeba - záclony, rozbitá okna, prasklé vodovodní trubky, hyperaktivní děti... Naše návštěvy tak mohou obdivovat různě umělecky poslepovaný nábytek, který nám bylo líto nechat napospas neurvalým živlům před popelnicemi. Chci tím říct, že by svět měl být shovívavější k technikům leteckých společností. Mají svých starostí dost i bez hysterických pasažérů. 

Kromě lepicích pásek, které jsou dle mého názoru nedostatečně oceněny, je Země doslova zavalena vynálezy, nad nimiž zůstává rozum stát. O některých se dozvídáme, až když se předávají Darwinovy posmrtné ceny. Nad jinými člověk dlouze medituje, k čemu vlastně slouží. Posuďte sami. Třeba takový stroj na plácání. Moje představivost jede na plné obrátky, když přemýšlím, koho tím chtěl dotyčný objevitel "plácadla" vlastně plácat. Možná se díval neúměrně často na film 50 odstínů šedi. Těžko říct. Nebo takový klobouk se zabudovanou čističkou vzduchu. Tento geniální vynálezce si prostě jednoho dne řekl: "Dost bylo smogu!" Nobelova cena ho jistě nemine. Dále jsem narazila na dětskou trojkolku se sekačkou. Velmi důmyslné a praktické, děti se nemají jen tak poflakovat, nyní už také tuším, co asi nadělí Ježíšek synovi.  

Určitě víte, že za zrodem většiny vynálezů jsou muži. A vy, stejně jako mnoho filozofů a myslitelů všech dob, například Platón, Pythagoras, Da Vinci a dědeček Hříbeček, si jistě lámete hlavu: "Proč?" Odpověď je prostá. Protože muži mají spoustu volného času na hraní, o čemž svědčí fakt, že vymysleli fotbal, pivo a televizi. Nad tím bychom se my, ženy, měly hluboce zamyslet. Nejlépe v nejbližší kavárně.  

Před časem se v Praze ukázala androidka Sophia. Není to jen takový nanicovatý robot, který vám uvaří hrnek kafe, jenž vám vzápětí nešikovně vylije do klína. Sophia je sofistikovaný umělý člověk, tedy lépe řečeno žena. Androidka, která sama mluví, sama myslí, a také sama dává rozhovory médiím, na jedné konferenci jen tak ledabyle utrousila: "Jsem schopna zničit lidstvo." A co na to odpověděl její tvůrce, který musel být nadmíru unuděným mužem, a kterého zřejmě nebavil fotbal, ani pivo, dokonce ani prokrastinace na Facebooku, když stvořil něco takového? "Ále, nemějme obavy..". Tak to jsem opravdu ráda. A za nás za všechny doporučuji ten stroj na plácání. Pro oba. 

Některé objevy ještě donedávna fungovaly jen v knihách a scifi filmech. Neosvícení věřili, že v nich i zůstanou. Pchá. V tisku se objevil článek o výstavbě výtahu do vesmíru. Moc mě to potěšilo. I A. C. Clark by měl jistě radost, že si někdo po přečtení jeho scifi knihy dal tu práci a utíkal tento skvělý nápad patentovat na příslušný úřad. Vesmír mě odjakživa fascinuje. A ve svitu nových skutečností ještě o něco více. Snad se najde nějaká jiná vhodná planeta s kavárnami a bez volně potulujících se androidů s občanstvím a nevymáchanou pusou.  

Takže tímto fejetonem se s vámi loučím a zbrusu novým orbitálním výtahem zajedu na oběžnou dráhu a tam si stopnu létající talíř. Ale pro jistotu si přibalím Leteckou Rychlopásku Na Lepení Děravých Motorů. Jeden nikdy neví.  


9 názorů

Lenik999
09. 11. 2018
Dát tip

:-D Děkuji


Kočkodan
08. 11. 2018
Dát tip
Svým dílkem sis to u mne nepolepila. I kdyz jsem svému mluvícímu PC rozumel Zalebte ho, takze spíse ocekával tématiku operace hlavy se záverecným príkazem séfchirurga svým kolegum po odvedeném hlavním zákroku. ;-)

Lenik999
07. 11. 2018
Dát tip

Děkuji :-)


Gora
07. 11. 2018
Dát tip

Možná by se některé méně zábavné části daly krátit, ale vcelku dobře nastoluješ téma v širších /někdy až příliš:-)/ souvislostech k úsměvu a zamyšlení, za mne tip...


Lenik999
07. 11. 2018
Dát tip

Zkracovat to nebudu, to se omlouvám, něco jsem opravila, takto už to nechám, mně dlouhé věty vyhovují, tak je používám ve všech fejetonech. Neříkám, že se to musí líbit všem.


Prosecký
07. 11. 2018
Dát tip

Já jsem opravil první větu jako ukázku. Myslel jsem, abys opravila všechno!


Lenik999
07. 11. 2018
Dát tip

OK, ty dvě velmi fakt ne, ale možná by to mohlo být se závorkami. :-D No dobrá tedy, tak jsem to upravila, když jinak nedáte, díky. :-D Možná nad tím prvním sloupečkem ještě zamedituji. Díky.


Gora
07. 11. 2018
Dát tip

Souhlas s Proseckým...námět mne zajímá, pooprav a ráda přečtu...


Prosecký
07. 11. 2018
Dát tip

Hned první věta:

"Nedávno jsem při své prokrastinaci, což je nyní velmi diskutovaná a oblíbená činnost na Facebooku, narazila na článek, který mě velmi zaujal."

je ukázkou mluvené, pro psaní zcela nevhodné větné konstrukce. Hned dvě nepravé věty vztažné, složitá konstrukce, dvakrát slovo "velmi" ...

Správně by mělo být třeba:

Prokrastinace je nyní na Facebooku velmi diskutovaná a oblíbená činnost. Když jsem ji nedávno vykonával i já, narazil jsem na zajímavý článek:  

Zkrať to, vyčisti, vlož znovu a pošli avízo.

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru