Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Déšt´ v barokní čtvrti

12. 11. 2018
15
27
1524
Autor
Musaši

 

 

Déšt´ v barokní čtvrti

 

Do pihovatých tváří soch

se zvolna vpíjejí

nesmělé kapky

Do pískovcových draperií

jako by vrtal dírky

bezbožný červotoč

 

Vlající kamenné pláště

akčních hrdinů s plnovousem

hrozivě černají

a mohutné paže

jednou jen obejmou vítr

podruhé svírají omytou

blyštivou berlu ze zlata

potřetí hýčkají v náruči

třpytící se zmoklý kříž

 

Déšt´ asi zabloudil

v tom lese z gest

Naráží do skel vitráží

jak datel bubnuje do bání z mědi

a svolává holoubky

na suché římsy pod střechami

 

- Tam u nás na předměstí

mezi pravými úhly

prší jen ve fádních rovnoběžkách

 

 

 


27 názorů

Musaši
01. 12. 2018
Dát tip

Víš , já si ale myslím , že i takový zdánlivě jen pohlednicový popis , je li zvládnut poutavě a trochu zábavně může fungovat jako kamera dokumentárního režiséra . ...Jen záběry a hudba - . To co je za tím , to už si musí jaksi vyvodit z díla sám čtenář .  - Tím ale proboha nechci říct , že tahle básnička měla takovéto ambice . Měla je jiná básnička , ale stalo se že i tu čtenáři považovali za "jen" veselý popis situace ve městě , kdy místo toho ,aby padal sníh , zpívají v listopadu kosi . Tipů bylo málo a tak jsem básničku smazal .


téma pohlednice. ano, autor píše stylem, který je založen na konkrétní popisnosti, do které vstupují víc nebo míň nápadité metafory, a která je podmalovaná určitou náladou, pohledem na svět, lidským tématem. to je regulérní postup. stejně jako požadavek přesahu, aby nešlo o jalovou selekci objektů a dějů na dané téma nebo potřebu sdílet neúnosnou emoci.

Někdy líčení ulpí na povrchu a nálada nepřekvapí. Jindy báseň pozvedne metafora, nebo celý shluk, jenž nasvítí cíp světa v nové podobě. V ještě lepším případě se za básní tvoří neviditelná tenká stěna, která čtenáře láká, aby se do ni s důvěrou obtiskl.

myslím, že není nutné navrhovat léčbu. styl je víceméně konstantní. jednou to vyjde lépe, jindy hůř, je to věc statistiky, metoda pokusu a omylu. na konci se to shrne, vyberou se nejlepší čísla, zbytek se odsune stranou, a to je asi tak smysl všeho.

pokračuj tedy dál, jak jsi zvyklý, Musaši. 


Musaši
16. 11. 2018
Dát tip

Díky , Theo , snažím se .


Pěkně to umíš popsat. Asi budeš dobrý pozorovatel :)


Musaši
14. 11. 2018
Dát tip

vesuvanko , oldjerry ,

někteří mi psali ,že se pořád beru až moc vážně a tak jsem se tedy vrátil ke hře s metaforami . Dost lidí to pobavilo a tak jsem spokojený . Já bych byl ze všeho nejraději popovým básníkem ,chtěl bych mít vysokou čtenost a bavit co nejvíc lidí . Kdysi se mi to už začínalo občas dařit , ale tenhle nick má na můj vkus jaksi pomalý rozjezd. No ale - třeba se to časem zlepší .


Musaši
14. 11. 2018
Dát tip

egile ,

já bych moc rád psal třeba o Berninim a jeho Extázy svaté Terezy ,ale myslíš ,že by to tady někoho zajímalo ?

Tvoje poznámka o pohlednici je velmi trefná . Ano , je to jen taková pohlednice .Dnes jsem vložil básničku  "Po dušičkách II" . To je také taková civilistická pohlednice , vemi realistická , z jednoho malého městečka.Ta básnička končí poznámkou , že bych chtěl být Josefem Ladou dneška a "malovat" jako on obrázky ze současnosti velmi akční a plné rozpohybovaných lidiček.

Nechci ale být  jen malířem pohlednic ,ale občas se chci pokusit i o víc a jsem zvědavý , jestli tě aspoň někdy něčím dokážu zaujmout . 


Musaši
14. 11. 2018
Dát tip

ysslandio ,

třeba pro tebe někdy napíšu o dešti na sídlišti . O dešti v průmyslové zóně jsem už taky psal . I mezi plechovými halami má déšt´ svou poezii.

 

Leraku , atkij ,Dodolo ,

díky za pochopení a za pochvalu.


Musaši
14. 11. 2018
Dát tip

Kolobajdo ,

toho si cením .

 

Norsko ,

tak trošku se vracím k volnému verši a o té grafice pouvažuji . Inovace jsou potřebné . Díky za připomínku a jsem rád , že tu básničk +/- hodnotíš pozitivně . 


Musaši
14. 11. 2018
Dát tip

Knihomole,

jsem rád , že se líbilo .

 

qíčalko ,

jako ptáček bys měla mít pro ptáčky pochopení . Ale jinak moc děkuji za pochvalu .


Oldjerry
14. 11. 2018
Dát tip

Přesně to vyjádřil a2a2a - ta popisná část je trošku rozmazaná, ale závěr tomu dává rámec a poslední minisloka tomu dává  smysl... ***


vesuvanka
13. 11. 2018
Dát tip

 

Do pískovcových draperií

jako by vrtal dírky

bezbožný červotoč

 

Pěkná metafora pro erozi, celá  báseň  je krásná a působivá : -))) TIP


egil
13. 11. 2018
Dát tip

S barokem to má (bohužel) jen pramálo společného - na to jsou zde lyrické evokace až příliš popisné a malebné. Postrádám nějaký podstatnější přesah, nějaké tnutí, zahloubení. Můj problém, vím. Opět prostě vidím... pohlednici. 


Dodola
13. 11. 2018
Dát tip

Déšť asi zabloudil v tom lese z gest...  velmi působivé. 


atkij
12. 11. 2018
Dát tip
Přímý závěr k celé té barokní košatosti se mi velice líbí.

Lerak12
12. 11. 2018
Dát tip

Roztoulaná lapidaria. Kamenné výrazy a v kamenolomu zapomenutá srdce. Chlad strnulosti v pěkných verších. I déšt Ti v v sentimentu potleskává. Dobrá práce!


ysslandia
12. 11. 2018
Dát tip

mne osobne najviac zachutil záver, ..ale ako celok mi to prišlo asi až príliš veľavravné..záverečné tri riadky však nice..


Norsko 1
12. 11. 2018
Dát tip

Mno. Atmosféra by byla a slova nejsou špatný. Se závěrem jsem trochu bojoval, ale proč ne. Z hlediska drajvu, řádky bych prodloužil a pohrál si s grafikou (důležitý). Chápeš?


Kolobajda
12. 11. 2018
Dát tip

Krásná báseň - přidávám si ji do oblíbených...   /**


Je to čistá poézia a navyše prístupná, čo už nie je samozrejmosť.


Marcela.K.
12. 11. 2018
Dát tip

To znám...déšť umí věcí ;-)


Musaši
12. 11. 2018
Dát tip

Takový déšt´ taky velmi dobře znám . Jen u nás padá do misek kočičích a né psích . 

Některé barokní sochy , ty nejvíc rozevláté ,se někdy v dešti , když zmizí jejich plasticita a zbudou jen kontury , promění tak trochu ve strašidla .


Marcela.K.
12. 11. 2018
Dát tip

Pěkně barokní :-) u nás prší přírodně déšť se proplétá mezi jabloněmi, občas se sklouzne po skleníku, zabubnuje na pergolu a skočí do psí misky ;-)


Musaši
12. 11. 2018
Dát tip

Diano ,

díky . V zajímavém prostředí je i déšt´zajímavější .

 

a2a2a ,

děkuji za zájem . -To už je taková moje špatná vlastnost , že jsem tak trochu barokní básník - příliš teatrální a příliš rozkošatělý . Asi proto se tak úporně pokouším krotit sám sebe prostřednictvím haiku.


a2a2a
12. 11. 2018
Dát tip

Hezká báseň, snad jen trochu mnohomluvná, ale má náladu i přívětivost poezie


Diana
12. 11. 2018
Dát tip

U nás také prší jen ve fádních rovnoběžkách. Úplně jsem dostala chuť navštívit nějaký ten barokní zámek. Moc pěkná atmosféra z básně vyzařuje. ***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru