Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vítězka hry na schovku

14. 11. 2018
3
3
626
Autor
supizmus

   Mám rád sv. Anežku Českou. Jako každý chlap v takovéto situaci nedovedu přesně říct proč a jak se to stalo. Její příběh je příběhem ztrácení. Vzdala se šlechtických a královských hodností, aby žila chudě a založila klášter. Daný klášter zanikl a je z něj dnes galerie. Před 29-ti lety byla s velikým ohlasem a slávou svatořečena, což jistě nemalou mírou přispělo k návratu demokracie do našich zemí a dnes se v české církvi slaví jen jako "památka". Výjimkou jsou pražská diecéze, kde má svátek, a františkánská rodina, která jediná chápe její význam, a slaví ji jako slavnost.

   S jistou nostalgií vzpomínám, jak jsem v době svého angažmá na Proglase dřepěl u PC a odpočítával si minuty do zpráv, když tu na čtk vyskočila zpráva o nalezení jejích ostatků. Ihned jsem volal faráři kostela, kde se údajně našly, o. Vladimíru Kelnarovi. Z obou koutků úst mi tekly sliny napětí, srdce bušilo... A tento služebník Boží mě na první dobrou zpražil a jednoznačně prohlásil, že se jedná o omyl a žádné ostatky se nenašly.

   Také vzpomínám, jak jsem jednou před lety v Anežském klášteře poklekl u desky s jejím jménem a ve zbožném domnění, že se jedná o její hrob, jsem se vroucně modlil a bylo mi úplně jedno, co si kolemjdoucí myslí. A mysleli si pravdu, neb po návratu domů jsem se někde dočetl, že její ostatky byly před husity kdysi ukryty tak, že je dodnes nikdo nenašel. Což je posledních z jejích "ztrácení".

   Hru na schovku evidentně vyhrála a pro nás nechť je to motivací, abychom si jako ona zvolili Krista za svého jediného Pána a za Ním šli a Jej se snažili mít rádi tak, aby až nám srdíčko dobouchá, jsme na Zemi nezvěstnou Anežku  potkali v Království Nebeském.


3 názory

Lakrov
05. 12. 2018
Dát tip

Dočteno, leč vzhledem k ideologii, jež mi není vlastní, mi nepřísluší  se k tomu textu vyjadřovat.  Snad jen že oceňuji název a to, jak je vtipně zakomponován do historicky  motivovaného textu.  


supizmus
15. 11. 2018
Dát tip

Prosecký: Tož sv. Zdislava pochází z Křižanova, což je na českomoravském pomezí a mučednice komunismu Vojtěcha Hasmandová a Restituta Kafková jsou původem Moravanky :-)


Prosecký
14. 11. 2018
Dát tip

Češi mají Agnes (nebo, jak ty říkáš "Anežku"), Slezáci Hedviku, jenom Moravané zatím žádnou svatou nemají. Snad se dočkají.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru