Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bubák

20. 11. 2018
4
7
432

Když jsem šel dnes ráno kolem Láďovy chalupy, tak Láďa zrovna hrabal barevné podzimní listí. Řekl jsem: Ahoj, Láďo, ty můj nejlepší kamaráde, to je ale nádherné listí. Když ho dáš do kompostu, vznikne z něj náramný kompost.

Láďa řekl: Luboši, ano, toto listí je opravdu nádherné, ale do kompostu vůbec nepřijde. Mám s ním úplně jiný plán. Jestli chceš, můžeš mi pomoct, a já tě do toho plánu zasvětím.

Řekl jsem: Ano.

Přelezl jsem plot a začal Láďovi s hrabáním pomáhat. Protože hrábě byly pouze jedny, tak jsme je drželi oba dva najednou, a dělali stejné pohyby a hrabali jedněmi hráběmi jako jeden starší muž dědeček. Kolem chodili sousedi, ťukali si na čelo a smáli se nám, ale to nám vůbec nevadilo, protože takovéto společné hrabání, i když vypadá zvláštně, je důkazem velmi velkého kamarádství.

Když bylo listí nahrabáno, Láďa ho nacpal do pytle, zanesl do chalupy a tam ke kuchyňské lince přimontoval moderní mlýnek na kličku z roku 1970. Pak řekl: Toč!

Já jsem začal točit. Láďa do mlýnku sypal listí, to se mlelo a padalo do připravené misky. Vůbec jsem tomu nerozuměl, ale mlčel jsem, aby se Láďa mohl soustředit, a nestrčil do mlýnku společně s listím třeba i svůj ukazováček.

V okamžiku, kdy byla miska z půlky plná mletých listů, Láďa do toho rozlouskl dvě vajíčka, přidal špetku soli, začal to míchat, ale po chvíli přestal a hrozně se rozčílil. To už jsem to nevydržel a zeptal se: Láďo, co to vlastně bude, až to bude?

Láďa si povzdechl: Luboši, víš, dostal jsem nápad, že upeču štrůdl, a na štrůdl je přeci zapotřebí listové těsto. To moje těsto ale vypadá nějak divně, vůbec ne tak, jako když ho dělávala žena manželka.

Řekl jsem: Láďo, ty můj nejlepší kamaráde, takhle se listové těsto nedělá! To je nejlepší koupit v samoobsluze, není to drahé, já pro něj dojdu. Ty zatím nastrouhej pár jablek, připrav rozinky, ořechy vlašského typu, pekáč, za chvíli se vrátím, a počkej, jaký ten štrůdl z kupovaného těsta bude chutný.

Láďa souhlasil, takže jsem vyrazil do samoobsluhy. Zakoupil jsem balíček listového těsta, a když se vrátil za Láďou, Láďa byl celý bledý, hrozně křičel a ukazoval na stůl. Nasadil jsem si brýle, podíval se směrem, kterým zíral Láďa a taky vykřikl hrůzou. Na stole byl totiž opravdový bubák. Koukal na nás ze spodní strany jablka, které Láďa začal strouhat, ale nedostrouhal, protože se lekl. Rychle jsem si zul holínku, po jablku s ní hodil, jablko se překulilo a bubák zmizel. Pak jsem řekl: Láďo, zapomněl jsem Tě varovat, že každé jablko má na spodku bubáka, který může vypadat hrůzostrašně, ale neboj se, je zcela neškodný, způsobuje pouze úleky. Dokonce ani nekouše.

Láďa se uklidnil, ale o štrůdlu už nechtěl ani slyšet. Z listového těsta jsme udělali pouze takové rychlé slané tyčinky, upekli je v troubě, snědli u čaje, a pak Láďa řekl: Luboši, každý den zkrátka nemůže být skvělý. Je dobře, že jsme ten štrůdl nakonec nedokončili, s touhle dnešní smůlou bychom se určitě zadávili jeho patkami. Já levou a ty pravou.

A já řekl: Jo!

Můj nejlepší kamarád mi pak věnoval za veškerou podporu pytel se zbytkem toho nádherného listí. Doma jsem ho nasypal do kompostu a teď si představuji, jak se tam krásně mění v úrodný humus, do kterého příští rok zasadím tulipány.

Ahoj!


7 názorů

srozumeni
20. 12. 2018
Dát tip
Líbí se mi to. Nepatrně mi to připomíná styl vyprávění Foresta Gampa. A ten film miluji...***

Lakrov
19. 12. 2018
Dát tip

Úsměvné, ale ne přímo zábavné, jako některé tvé jiné texty. Ta nezábavnost  je ale možná zaviněna mnou nebo náladou dnešního sychravě krátkého dne.  


Yan73
23. 11. 2018
Dát tip

Líbí se mi to, je vidět, že to autor psal s chutí:)

Ahoj Y.


Dagmaram
21. 11. 2018
Dát tip
A při tom hrabání stáli za sebou nebo každý z jedné strany:-) Ten bubák mi nejde do hlavy. Co to bylo zač?

Ano a děkuji za upozornění, já jsem to psal bez brýlí. Ahoj!


Kolobajda
21. 11. 2018
Dát tip

Další perla morbidně starobní, ale vtipně dadaisticko-naivní myslivcovy komorní Láďotvorby. Jen houšť!   ; -))  /**

Sorry: Ale v předposledním odstavci byste se asi nezadávali, ale zadávili jeho patkami!


Gora
20. 11. 2018
Dát tip

Bezvadné:-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru