Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kapr

28. 11. 2018
3
4
254
Autor
Cimanad

Kapr

Když byly děti malé, kupovali jsme každý rok před vánocemi živého kapra, který obýval před svou smrtí  naši vanu a děti s ním měly zábavu.

Obzvláště mladší syn, ten si kapra oblíbil. Ač malý vzrůstem, dosáhl na pěnu do koupele, kterou nalil milému kaprovi do vany, aby mu dopřál to, co měl on sám při koupání tak rád. Nebyl žádný troškař, nalil mu do vany celou lahvičku dětské pěny do koupele.

Milý kapr ucítil ve vodě něco, co mu zrovna nedělalo dobře a začal divoce rejdit ve vaně, až v ní nalitou pěnu pořádně napěnil.

Při vaření slyším syna z koupelny, jak si povídá s kaprem a slyším několikrát  slovo "pena".Pojala jsem podezření, že se děje něco nekalého. No samozřejmě !  Vana plná pěny, v ni divoce rejdí kapr. Nenapadlo mě nic blbějšího, aby měl kapr čistou vodu, pustit mu do vany další vodu z kohoutku. Jestli doteď byla vana vrchovatá pěny, tak teď začala mohutně pěnou přetékat. Kapr už nebyl ve vaně vidět. Vzala jsem tedy kbelík a rukama začala poslepu v pěně kapra nahánět, abych ho zachránila. Trvalo mi pěkně dlouho, než se mi ho podařilo chytit, byl pěkně zdviočelý. Já i celá koupelna byla v žalostném stavu, všude voda a hlavně pěna. Až když kapr začal mlít z posledního, podařilo se mi ho chytit. Dala jsem ho do kbelíku s čistou vodou, ale už bylo pozdě. Tento rok tedy neskončil  na vánočním talíři, ale lekl z pěny ve vaně.Trvalo hodně dlouho, než jsme se té pěny po celé koupelně zbavili.

Abychom přeci jen nebyli bez kapra, vydali jsme se koupit si nového, pro jistotu již zabitého. Po této zkušenosti jsme tak dělali i další roky. Syn měl sice po zábavě, ale my jistotu, že budeme mít ke štědrovečerní večeři kapra.

Chápu vysvětlení malého syna, že chtěl kaprovi dopřát to, co měl tak rád on při koupání, ale ty následky !!


4 názory

Cimanad
29. 11. 2018
Dát tip

Jsem ráda, že pobavilo, mě až s odstupem času. Synovi nebylo čtrnáct, ale 2,5 roku, takže z toho opravdu neměl rozum. Byl velký dobrák, že se už v těhle letech dělil s kdekým o kdeco.


Kočkodan
29. 11. 2018
Dát tip
Já být na kaprově místě, tak asi taky pěkně vypěním... Škoda že synek nehodil do vany kachničku, to by se pravděpodobně obešlo bez dramatických následků. Mimochodem si myslím, že ve čtrnácti už mohl docela dobře odhadnout, že pěna pro rybu nebude zřejmě to pravé ořechové. ;-)

Lerak12
28. 11. 2018
Dát tip

Nějaký rozmazlený. Kdyby byl trénovaný v řece Labe, tak bude chtít od synka bublifuk. Pobavilo mě to.


Děti jsou v podstatě malí velcí dobráci. :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru