Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Severní nádraží

06. 12. 2018
12
24
1391
Autor
Musaši

 

 

Severní nádraží

 

Na uvítanou

prach severního nádraží

a útočící vločky ...

 

Dav prchá od vlaku

do bezvětří v osvětlené díře

větrné víry roztáčejí

sníh

nad kachličkami perónů

a skáčou do kolejí

nebo se tříští

o ledové květy

na skle kiosků

 

Tak jsem zas doma na Klondiku

Už jenom zapřáhnout do saní psy

a zmizet do jara ve vánici

bez iluzí o zla

 

 

Na útesu

 

Je po sezóně

a muž na pobřeží

prázdnýma očima zírá

do studené mlhy

 

Jen slyší

ty rytmické nárazy vln

ten podkres pod zimní blues

ze zobáčků racků

 

Tam za vodou

tam za mlhou

si lze jen něco představovat

 

Je po sezóně

muž není mladý

a všechny přístavy jsou daleko

když k vnitrozemí otočený zády

ten chlapík možná ještě pořád

sní o větru v plachtách

 

 

Nalomený den

 

Mráz umlčel ptáčky

i lidi s šálami přes pusu

 

Ráno je vážné

jak lekce z katechismu

z níž vnímáš jen kříž

nad zdviženým prstem

 

V duchu raději odháníš

svůj nežádoucí smích

mouchu kroužící nad rakvičkou

vedle hrníčku kávy

 

Být nad věcí

být nad smrtí

být mlčenlivý havran

nad uličkou k prosincové škole  !

 

 

 

 

 

 

 

 


24 názorů

Musaši
13. 12. 2018
Dát tip

Moc děkuji za chválu , Oldjerry a jsem rád , že tady nejsem jediný romantik . Romantika už ale vyšla z módy . Dnes letí imaginativní postpostmoderna at´ se to Pánům Básníkům líbí nebo ne .


Oldjerry
12. 12. 2018
Dát tip

Tři tipy k jednomu titulu dát nelze, navíc ta druhá báseň je skutečně - z mého pohledu - dokonalá. Supertipy se dávají jen na Literu... (:-D


Musaši
11. 12. 2018
Dát tip

whispe ,

taky si občas něco přečtu i mimo Písmák , ale jen málokdy se mi stane , že tady najdu něco , co mi připomíná nějaký vzor . Vyjímku z tohoto pravidla tvoří ctitelé E.A. Poea , kteří se tu čas od času objeví . Vždy se s nimi pokouším navázat dialog , ale oni o to nikdy nemají zájem . Nevím , proč se se mnou nechtějí bavit i když jim třeba pošlu poeovskou básničku . Třeba si myslí že právě oni jediní jsou důstojnými pokračovateli velkého mistra .

Název Severní nádraží i obsahovou linku básně jsem si vypůjčil od Wandy Heinrichové , když jsem nedávno četl její sbírku " Nalomenou " Četl jsi to ? - Mně dost zajímají sbírky kritiček a teoretiček a ted´ mám konečně možnost si je vypůjčovat v jedné vědecké knihovně . V knihovně na malém městě , kam chodím běžně , se současná poezie vůbec nevyskytuje , protože , jak poznamenala paní vedoucí : " kdo by to tady proboha četl " ?


Musaši
11. 12. 2018
Dát tip

Dagmaram ,

byla to taková snídaňová básnička . Ale rakvičku jsem ke snídani neměl . Ani nevím , jestli se ten zákusek vůbec ještě dá koupit .


Musaši
11. 12. 2018
Dát tip

vesuvanko ,

C.D. Friedrich je jeden z nejoblíbenějších německých malířů a tudíž jím naši sousedé zaplavili internet . Většinou maloval krajiny , nejčastěji moře a mořské pobřeží , měl ale rád i hory včetně těch českých , které vypadaly v devatenáctém století velmi malebně .


Dagmaram
09. 12. 2018
Dát tip

Všechny jsou pěkné.

Nejvíc se mi líbí ze třetí básně

lidé umlčení šálami přes pusu

a moucha nad rakvičkou ;-)

Tip


vesuvanka
09. 12. 2018
Dát tip

Pěkné a působivé jsu všechny tři básně :-))) TIP

Jméno malíře Caspara Davida Friedricha mi něco říká, jeho romantické obrázky mám ráda.


Ahoj Musaši, jasně, že nepoznám, nachytat mne můžeš kdykoliv.

Navrhoval bych nebrat tyhle soudy kategoricky. Když mi text výrazně něco připomíná, poznamenám to. Pokud bych však měl být jakýmsi soudcem, o nějž autor opírá svou přirozenou a nevyhnuteknou nejistotu, tak to raději ne. :)

V první básni slyším tvůj jazyk, jak se do mne zaznamenal. Nechci říct, že v oné "zahradníčkovské" by nebyl, sleduji i tvou "ohlasovou" polohu, ale asi ji tak lehce nepřijímám. 

Vzpomínáš, jednou jsi napsal něco jiného o nádraží a bufetu a přišlo mi to výrazně kolářovské. Ale kdo to má furt hlídat… :D Jde o první dojem. Nemám po kapsách nekonečno šablon, jimiž bych tvé texty naschvál přeměřoval, o to nejde.


Musaši
08. 12. 2018
Dát tip

Dodolo ,

nalomený den je třeba nedolomit . Pak možná zase sroste .


Musaši
08. 12. 2018
Dát tip

Qíčalko ,

v současné době trávím část týdne v jednom velkém městě .Při snídani hledím na frekventovanou ulici , po které se sune  velké množství aut a tramvají směrem ke křižovatce nebo směrem od ní . Na tuto hlavní tepnu je kolmá malá ulička vedoucí ke staré škole. V uličce je alej lip občas posetá havrany . Tentokrát jsem se tedy nechal inspirovat vnější realitou .


Musaši
08. 12. 2018
Dát tip

Diano , Leraku , ysslandio ,

jsem rád že vás oslovila básnička Na útesu a vaše tipy se rozdělím s malíře C.D. Friedrichem , který mě v duchu inspiroval .


Musaši
08. 12. 2018
Dát tip

Whispe , moc děkuji za koment , ve kterém je víc chvály než hany. - Jinde jsme se bavili o tom , že já se vědomě chci pohybovat na hraně kýče a třeba onen motiv muže stojícího na skalisku a zírajícího na moře je takový "velmi omšelý" romantický obraz . Takový muž na různých obrazech C.D.Friedricha z útesu dokonce většinou zírá na západ slunce.Můj hrdina zírá do mlhy , protože jsem neosymbolista a v zírání do mlhy je zřejmá jistá symbolika .Také to , že všechny  přístavy jsou od pána na útesu velmi daleko , něco znamená .

Občas mi píšeš , že některé mé básně jsou "odvozené" a já si toho vůbec nejsem vědom . Tak se pokusil o malý chyták a do této trojky jsem zařadil jednu skutečně odvozenou báseň .Ne že bych opisoval , ale úplně jsem převzal koncepci básně - severní nádraží a výstup do drsné reality , následně pak posun do jakéhosi bezdomovectví a do budoucnosti , která se vůbec nejeví růžově . Jenže tam , kde se autorka utápí ve vzdělaneckých asociacích , "autentičnosti " a "síle výrazu" , tam já jsem romantickým neosymbolistou . - Ty skutečně nepoznáš , od čeho je ta první báseň odvozená ? - Že to nepoznají jiní , to se nedivím ,ale ty tady patříš k velmi sečtělým , co se současné české poezie týče . 


Dodola
07. 12. 2018
Dát tip

Nechávám se unést obrazy a náladou, jak při výhledu z okna vlaku, ze kterého se nechce vystupovat do nalomeného dne


ysslandia
06. 12. 2018
Dát tip

Na útesu sa mi s malými výhradami celkom pozdávalo. To ostatné však nie,


Lerak12
06. 12. 2018
Dát tip

Těžko bych ze svého vkusu některou vystrnadil. Líbí se mi nápaditost a práce s prostředím tématu. Dobré je to.


Diana
06. 12. 2018
Dát tip

Mně se to líbí, nejvíc mne oslovila ta Na útesu *


vadí mi přístav a plachty, zřejmě i zlatá horečka. proti tomu bych postavil mouchu s rakvičkou nebo celou 2. strofu 1. básně, nebo výbornou zkratku "Být nad věcí / být nad smrtí".

motivy, které mi vadí, mají význam, jsou však ošoupané. v ten moment mě text pouští. třeba by se 1. i 2. báseň obešla bez poslední strofy, nebo zredukovaně, např ve smyslu:

Je po sezóně 

muž není mladý 

a všechny představy jsou daleko

Na jiných místech se zvědavě otevírám. Není to vůbec špatné, v základu každé básně spočívá cosi nosného, nejen slova, včetně nápadů. Když připočtu barvitou a ostře řezanou obraznost, říkám znovu, že v tomhle stylu je potenciál. Tentokrát mi to nic výrazně nepřipomíná :).

k dokonalosti by se muselo zvážit  i pár zvukových neobratností. (např. "a útočící vločky", "bezvětří – větrné", "i lidi s šálami").


Musaši
06. 12. 2018
Dát tip

Jsem klasik , ctím 17 slabik ale free form nikomu neberu , i kdyby mělo mít jen čtyři slabiky .


Norsko 1
06. 12. 2018
Dát tip

Japonský haiku, čtyři slabiky. Nejvyšší level


Musaši
06. 12. 2018
Dát tip

"Jarušima" je co ?


Norsko 1
06. 12. 2018
Dát tip

Jarušima?


Musaši
06. 12. 2018
Dát tip

Ted´ se trochu zajímám o překlady haiku . Viz například estét Masahide .


Norsko 1
06. 12. 2018
Dát tip

Tvé staré a omšelé verše mne příliš nezaujaly. Kde je tvé byvší předsevzetí 5-7-5


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru