Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZAČ JE TOHO LOKET - FEJETON

06. 12. 2018
7
4
665
Autor
kuča

„Plzeňák nebo Domažličák?“

„No dovolte!“

„Já jsem z Klatov!“, zpražil jsem upovídanou servírku v nejmenované loketské restauraci U Karla IV. Hm, takže dovolená začala vlastně urážkami! Co přijde dál? Veden zlou předtuchou zkontroloval jsem nabízenou krmi. No jistě! Podezřele zčernalé brambory byly pouhou vějičkou k odvedení strávníkovy pozornosti, ďábel se skrýval ve smaženém sýru.

    Je prověřeno staletími, že vynalézavost a kreativita, tedy schopnost poradit si v každé situaci, je základním kamenem české národní povahy. Tam, kde Němec hledá instrukce, Japonec shání šéfa a Francouz bez váhání stávkuje, našinec dovede vymyslet překvapivé, levné a účinné řešení. Tamní kuchař mezi obdobné vykuky rozhodně patřil. Podezřívám ho, že zaimprovizoval a chybějící olej rostlinný nahradil olejem motorovým. A i když jsem po důkladném vyždímání sýru získal půl litru šťávy navíc, netroufl jsem si, byť jen ochutnat.  Protestovaly zrak, čich i chuť. V dřívějších časech zdravého rozumu by darebný prodejce skončil zmáčen v místní Ohři, ale kdeže loňské monarchistické sněhy jsou…

   Kolem královského hradu poskládali usedlí Němci městečko Elbogen, po našem Loket. Nejvýstavnější domy na náměstí, další přilepeny ve svahu nad řekou. Všude schody. Nahoru, dolů a zase nahoru. Snad proto jsme téměř nespatřili staršího domorodce. Loket je místem především pro turisty; obecně pro lidi mladé, zdravé a výkonné. Zcela ideální pro muflony, kamzíky a horské sviště.

   Příliv návštěvníků přináší jistě mnohým Loktečákům (Lokťanům?) výdělek a obživu, ale zároveň zvedá ceny zboží i služeb. Restaurací přehršel, ale zkuste sehnat mléko nebo rohlík! Nemáte-li schopnosti poručíka Columba, neuspějete. Místní porcelánka zavřela brány, takže za prací je nutné vyrazit do Varů či Sokolova. A ani tam žádná sláva.

   Proč Loket přesto navštívit? Inu, hrad výjimečně zachovalý, město bezesporu kouzelné, příroda téměř čarokrásná, ceny turisticky stále ještě přijatelné. Místní amfiteátr pravidelně hostí příznivce opery, fanoušky divadla i rockové máničky.

   A já vám konečně prozradím zač je toho Loket – týden ve dvou za 10 000 kaček.

No, nejeďte tam!


4 názory

Alojs
16. 12. 2018
Dát tip

Trošku hrrr. Překvapí, že je nejdelší část věnována smažáku (byť jídlu ikonickému). Tak či onak - velmi vtipné a kvalitním slovem podpořené.


Dagmaram
09. 12. 2018
Dát tip
Tak nad smažený sýrem jsem se bavila. Super :-)

To jste měla slavičí paštiku  koňská vejce, ne? :-))))


Kočkodan
06. 12. 2018
Dát tip
No, pokud by tam někde byla možnost, zahrát si aspoň hodinku tenis, tak bych dal asi Lokti přednost před Kostí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru