Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bylo to nevyhnutelné

07. 12. 2018
5
3
385
Autor
nascheanou

 

 

 

 

 

Zaparkoval si své nové, červené auto značky Škoda na dvoře před chalupou. Vždy si měl rád křiklavé barvy, snad aby přehlušily tvé nejísté a nepatrné bytí. Barevné stěny, košile, svetry, ubrousky i ubrusy. Zhasneš světlo auta, automaticky vypneš rádio, které šumí. Vystoupíte, za zády vám šustí les, oči psa u sousedů zbystřily, ozývá se štěkot. Na louce pod zahradou se rozutekli srnci, pavouci a brouci na kachlích v koupelně přebíhají po místnosti.

 

Kamkoli vstoupíš, vše se dává do pohybu, je to tím, jak jsi rychlý. Často se ptáš, ale neočekáváš žádnou odpověď, plníš prostor slovy, které občas bolí. Kdybych rozstřihala pokoj, který obýváš, sněžily by z něj písmenka všech světových abeced. Zatopíš v kamnech, venku cvrkají cvrčci, oheň příjemně praská. Pokud zrovna nehovoříš, hvízdáš si písničky, které znáš jen ty. Vidím tvé nateklé prsty na rukou, nikdy jsem takové neviděla, jsou oblezlé vylezlými žílami, nehty se ti třepí a půlí vedví.

V lednici máš pár piv značky Budvar, červenou papriku a domácí vaječný likér pro syna k Vánocům. V mrazáku pak pokrájený chleba a dvě až tři kostky zmrzlého másla.

Pouštíš televizi, syn brnká na kytaru. Ani nevím, o čem mluvíte, ale myslím, že ty vyprávíš o své zemanovské fixaci, syn neposlouchá a přemýšlí nad úkolem z obecné biologie.

Nevím přesně, kdy nastal ten den, kdy tě lidé přestali poslouchat. Dnes už vím, že to bylo nevyhnutelné.

 

 

 

 


3 názory

Lakrov
03. 01. 2019
Dát tip

Asi náhodou se přihodilo, že čtu několik tvých "miniděl" jedno za druhým  a shledávám, že mi takhle pohroomadě začínají dávat větší smysl.  Tip.  



Lerak12
07. 12. 2018
Dát tip

Hm. Tady, opět autentická Ty. Hezky poházené střepy dne.  


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru