Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

MÉMU SYNOVI VIII.

Výběr: Gora, a2a2a, atkij
13. 12. 2018
33
49
2657
Autor
srozumeni
Dvacetsedm. Přesně tolik ti je dnes roků. Pro tebe je to naprosto nezajímavá informace, bez jakékoliv hodnoty. Snad jen kus dortu by mohl vnést nějaký zajímavý libý vjem do tvého přesně daného a mnoha zvláštními rituály obohaceného dne. Nebo ochuzeného?.... Ráno přijedeš do stacionáře, přiřítíš se od mikrobusu s úsměvem na tváři a s těžko definovatelným pokřikem. Rychle se přezuješ, boty uklidíš do botníku ( však máš na to vytvořený individuální plán, tzv IP), vysvlečeš s dopomocí bundu a vyběhneš do patra, kde se okamžitě svalíš na relaxační matraci, hlavu schováš pod deku a budeš dospávat ranní budíček. Pro tvé ,,stacionární" kolegy přivezu do práce bonbóny a zmíněný dort. Ty ho nejspíš jen očicháš a se slovy ,,neci, neci" ho odneseš. Možná se ani nepřijdeš podívat... Já ho přesto přivezu, protože se to tak dělá. Je zvláštní tvůj pohled na svět. Už jsem si mohla za ta léta dávno zvyknout. Ale někdy je těžké k tobě proniknout. Možná bys k lidem okolo sebe mohl mít trochu rozmanitější přístup. Někteří by si to určitě zasloužili. Ale jak poznat, kterým svou přízeň dát a kterým ne. To je leckdy obtížné i pro nás ,,normálni". Někdy si představuji, že na lidi vzhlížíš jako na loutky. Každá má svou funkci. A běda když se loutky prohodí a nebo si nějak popletou funkce. S tím máš asi největší problém. Loutka máma, to je hlavně jídlo, lednička, sporák, nákupy. Loutka táta, to je řidič, auto, procházka do lesa, legrace při pošťuchování dle tvých pravidel. Obklopuje tě ještě několik loutek ve stacionáři a na Domově, ale jejich funkčnost znáš ty sám nejlépe. Já ti můžu jen popřát k dnešním narozeninám, ať lidské loutky, které ve svém životě potkáváš, mají všechna vodící lanka a táhla vždy na správných místech. Ať se nikdy nezamotají a ať si vzájemně přinášíte do života co nejvíce štěstí, radosti a lásky. Tvoje milující máma.

49 názorů

Vampirelord
09. 05. 2019
Dát tip

Pěkné..jako vždy...:-)


srozumeni
23. 01. 2019
Dát tip
Lakrove, děkuji, žes tu byl.:-)

Lakrov
21. 01. 2019
Dát tip

Zpočátku to působí jako "vypsání se" ze splínu, ale čím dál čtu, tím víc v tom  textu spatřuji optimismu a smíření s osudem.  Přirovnání lidí k loutkám  a na něm založené závěrečné přání je téměř dojemné.  Tip.  


srozumeni
12. 01. 2019
Dát tip
Zdendo, děkuji za čtení a připomínky. Zřejmě máš pravdu. U tvého třetího odstavce se zastavím a pokusím se o vysvětlení... Není to tak černobílé, proto je to takhle napsané. Ale možná máš pravdu, že to moc smysl nedává. Já to píšu trošku intuitivně, nechci psát, že srdcem - takové klišé..... A ještě navíc se ti klidně přiznám, že i mně se některá moje předcházející narozeninová přání líbí zpětně víc a ta přitom nebyla tak dobře hodnocena. Tak ještě jednou díky za věcnou kritiku a přeji hezký den.

srozumeni
04. 01. 2019
Dát tip
Bixley, děkuji. To se přeci nemusíš omlouvat.. Já také nečtu všechno, co tu je. A děkuji za krásný koment.

bixley
04. 01. 2019
Dát tip

Omlouvám se, že jsem si nepřečetla dřív. Velice tě obdivuji, já bych to asi nedokázala. Ale ty to dokážeš nejen žít a chápat, ale i pro nás ostatní i hezky a srozumitelně popsat. Přála bych tvému synovi, aby vycítil, že loutka máma nenosí jen jídlo, ale i pohlazení... T.


srozumeni
04. 01. 2019
Dát tip
lastgaspe, moc děkuji.

lastgasp
03. 01. 2019
Dát tip

Několik slov, ale s úžasným obsahem lidství, které obdivuji. Gratuluji k nominaci a věřím, že miniaturka mířící na nejkrásnější a nejvzácnější lidské vlastnosti bude správně ohodnocena.  


Gora
29. 12. 2018
Dát tip

avi PM


Gora
29. 12. 2018
Dát tip

Takže děkuji, Jiřinko...


srozumeni
29. 12. 2018
Dát tip
Jo, jo, ráda, bude mi ctí, děkuji.

Gora
29. 12. 2018
Dát tip

Jiři, dáš souhlas s účastí v prosincové soutěži PM?? Napiš prosím sem...dík.


srozumeni
18. 12. 2018
Dát tip
Vesuvanko, móc děkuji.

vesuvanka
18. 12. 2018
Dát tip

Dílo mě velice zaujalo, je krásně a procítěně napsané, vyzařuje  z něj velká láska a nesmírná obětavost. Velmi dobře jsi vyjádřila vnímání okolního světa autisty (lidé jako loutky, které mají svoji funkci, a běda, když si funkce prohodí). Opožděně se připojuji s gratulací synovi, a vám rodičům a všem, kteří o autisty pečují, přeji hodně síly.  TIP


srozumeni
16. 12. 2018
Dát tip
Alojs, děkuji.

Alojs
16. 12. 2018
Dát tip

Co napsat? Zrejme nic. VELKY RESPEKT 


srozumeni
15. 12. 2018
Dát tip
ysslandia, děkuji.

ysslandia
15. 12. 2018
Dát tip

Zdržím sa akejkolvek kritiky, neskutočne citlivo napísané


srozumeni
14. 12. 2018
Dát tip
8hanko, jak jinak, než že děkuji za krásná slova. Ty to umíš vždycky tak hezky napsat...úplně to pohladí.

8hanka
14. 12. 2018
Dát tip

Jiřinka, máš spolu s Gabi môj obdiv, aké dokážete byť trpezlivé, milujúce, láskavé, premýšľajúce, ako sa dokážete s Vašim obyčajným/neobyčajným každodenným životom podeliť ... ako píšete o svojich deťoch a o sebe, lásku cítiť z každého slova...synovi prajem len to naj k narodeninám, najlepší darček má aj tak Teba...obom Vám prajem veľa lásky, pevné zdravie a veľa  chvíľ, keď ste si bližšie, aj keď paradoxne sa vtedy syn vzďaľuje:

 "vidím tam svého syna coby spokojeného dospělého mladého muže, který se zdravě od mámy odděluje, tak jako i ti někteří ,,normální" chlapi."

a "Jak jde o ,,žvanec", autismus jde někdy stranou - hi,hi."

*****

 


srozumeni
14. 12. 2018
Dát tip
Děěkuji.


srozumeni
13. 12. 2018
Dát tip
Děkuji a přeji hezký večer.

Dagmaram
13. 12. 2018
Dát tip
Je vzácné vidět tvého syna tvýma očima. Díky :-)

srozumeni
13. 12. 2018
Dát tip
Evženie, děkuji. A a2a2a také děkuji za přízeň. A k tomuto ideálu bych se také ráda někdy dopracovala. Ale zatím je to je takové pachtění za tím, jak být dobře pomáhajícím člověkem doma i v práci. Ale na druhou stranu, asi nějaká motivační odměna je určitě zdravá a přirozená. Kdyby člověk pomáhal jen pro svůj dobrý pocit, tsk by mohl brzy vyhořet. Ale asi je to všechno daleko složitější.

a2a2a
13. 12. 2018
Dát tip

Děkuji za další zprávu.Čtu je se zájmem a s porozuměním, neboť i v mé rodině pečují o celoživotně postižené dítě a já jen s obdivem sleduji morální sílu rodičů. Vůbec mám často dojem, že za každou radost musíme zaplatit odpovídající cenu, jen bych si přál přijat co nejvíce za své, že jakékoliv naše nezištné úsilí prospět komukoliv je vlastně odměnou nám samým.


Určitě jsi ta nejlepší máma.


srozumeni
13. 12. 2018
Dát tip
Dobrý večer, přeji všem, co jste četli. Už jsem se vrátila z práce a mohu poreferovat, jak moc jsem se trefila s předpovědí dnešního, pro mě slavného a slavnostního, dne. Všechno klaplo, jak mělo. Ale překvapil a s chutí snědl i ten dort. A dokonce si ho přišel sníst mezi ostatní. Jak jde o ,,žvanec", autismus jde někdy stranou - hi,hi. Z celého dne jsem měla moc dobrý pocit. I když jsem v práci (ve stacionáři) jen takový pozorovatel z povzdálí (pomáhám jiným klientům), vidím tam svého syna coby spokojeného dospělého mladého muže, který se zdravě od mámy odděluje, tak jako i ti někteří ,,normální" chlapi. Tak všem děkuji za reakce a přeji hezký večer.

srozumeni
13. 12. 2018
Dát tip
Gabi, děkuji, jsem ráda, že zaujalo... Diano, krásně jsi to napsala. Když poodstoupím ze své role mámy a jsem za pracovníka sociální služby, tak ta slova o lidech, kteří ho mají rádi a jsou schopni mu udělat život pokud možno co nejpohodlnější, tak to považuji za důležité. Musaši, děkuji i Tobě za zajímavý názor. Ohledně té manipulace míváme v sociálních službách kurzy a školení. Velmi ošemetné téma. Je moc tenká hranice mezi pomáháním a manipulací u někoho, kdo je na nás závislý. Lerak, moc děkuji za pozitivní hodnocení. Irčo, velmi si vážím výběru, to se poštěstí málokdy. A jestli to tak opravdu vidíš, tak ráda přijímám.

Gora
13. 12. 2018
Dát tip

Jiři, fascinuje mne to pochopení, které máš, je v něm neuvěřitelná hloubka. Znovu se vracím a vypichuji tyto větičky pro nadhled a zároveň empatii:

Ale jak poznat, kterým svou přízeň dát a kterým ne.To je leckdy obtížné i pro nás ,,normálni".


Lerak12
13. 12. 2018
Dát tip

Nejen lidsky empatický obsah, ale i výborně napsané.


Musaši
13. 12. 2018
Dát tip

Velmi mě zaujala ta pasáž o loutkách . Ano - i malé děti takto chápou své rodiče a blízké osoby . Horší ale je , když lidé "normální" si tu tendenci vnímat okolí jako své loutky přenesou do dospělého věku a mnohdy i dokáží svými "loutkami" obratně manipulovat . - Tip za tu ohromnou schopnost empatie .


Diana
13. 12. 2018
Dát tip

Také blahopřeji Tvému synovu k narozeninám, ale ještě více ke všem dobrým lidem, kteří ho mají rádi a umí mu udělat radost a pohodlí. Nejvíc mu však blahopřeji k jeho mámě, která má - alespoň v mých očich -  svatozář! Krásně, přesvědčivě a působivě napsáno.***********


tak ja vystrčím hlavu, keď som tu už bola spomenutá, už som ti veľakrát napísala, že sa mi páči, ako píšeš o svojom synovi, dnes vyzdvihnem toto 

Já ti můžu jen popřát k dnešním narozeninám, ať lidské loutky, které ve svém životě potkáváš, mají všechna vodící lanka a táhla vždy na správných místech. Ať se nikdy nezamotají a ať si vzájemně přinášíte do života co nejvíce štěstí, radosti a lásky.


srozumeni
13. 12. 2018
Dát tip
Kočkodánku, děkujeme

Kočkodan
13. 12. 2018
Dát tip
Mezi gratulanty nebude chybet ani opicí zástupce. (lehký úsmev)

srozumeni
13. 12. 2018
Dát tip
Agáto a K3, děkuji a gratulaci předám

K3
13. 12. 2018
Dát tip

Velmi citlivě napsané. Souznění.


agáta5
13. 12. 2018
Dát tip

tak já už jen gratulku :)


srozumeni
13. 12. 2018
Dát tip
Úplně se červenám pod tíhou lichotek, vo tom žádná...

Silene
13. 12. 2018
Dát tip

(Co příkladně mé maličkosti se týče, ujišťuji, určitě to neumím pokaždé, často jen zanechávám ten mlčenlivý tip a také - určitě to není ani trochu tak důležité a obdivu hodné jako tvá obětavost a každodenní nasazení pro druhé. Vo tom žádná, jak se říká...)


srozumeni
13. 12. 2018
Dát tip
Jé, děkuji...cením si takového uznání. A ještě navíc obdivuji všechny písmáky, kteří umějí do kritik psát víc slov. Hezký den.

Silene
13. 12. 2018
Dát tip

Tohle se ti nesmírně povedlo, mistrně jsi zachytila ohromnou odvahu milující mámy vidět možnou skutečnou podstatu vnímání svého dítěte.

Až mě mrazí, že to lze tak dobře a tak prostě na tak malé ploše. Jakkoli celá situace naopak vůbec jednoduchá není.

Ty a gabi, dvě velké učitelky... 


srozumeni
13. 12. 2018
Dát tip
Moc vám děkuji nebo vlastně děkujeme. A Goro, máš pravdu, že gratulace a poděkování patří všem okolo něj, hezky jsi to napsala.

Čudla
13. 12. 2018
Dát tip

Krásné. /*


Dodola
13. 12. 2018
Dát tip

Taky se připojuju s gratulací, hodně sil oběma:)


Gora
12. 12. 2018
Dát tip

Připojuji se s gratulací synovi, a vám, rodičům, a všem, kdo se podílejí na nelehkém bytí nejen "vašeho" autisty, s obdivem...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru