Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tetovačka

Výběr: a2a2a
16. 12. 2018
12
24
789
Autor
Alojs

Za ty roky, co jsem tu nebyl, přibyla v nastavení spousta okének. Je to děsivé.

Maminka s oblibou říká, že vypadám, jako kdyby mě někdo posral přes sítko. A má pravdu. Moje poctivě nešlechtěné tělo pokrývá stovka malých (velkých) černých (hnědých) teček = tedy znamének. Má kožní lékařka mě coby pacienta spíše nevyhledává. Když se u ní jednou do roka ukážu, aby mě zmonitorovala dermatoskopem, ostatní pacienti mají smůlu. „Pane Náhlovský,“ povídá pokaždé, „vy jste na celý den.“

Kožní průzkum neberu na lehkou váhu. O svou kůži pečuji jako o svou vlastní. Neprovádím sporty, při nichž by měl mohl někdo poleptat, popálit nebo - nedej bože - pokousat. Vykonávám povolání, při němž se vytvářejí hodnoty, hemeroidy a skolióza. Na pláž chodím v zásadě s centimetrovou vrstvou opalovacího krému a s trvale rozevřeným slunečníkem. Svou kůži udržuji trvale bílou a těch několik tisíc pigmentových skvrnek nechávám náležitě vyniknout coby nedílnou součást mé ojedinělé bytosti.

Tento dar (nebo také prokletí, budu-li citovat jiného postiženého kolegu, Petera Parkera) jsem dlouhé roky snášel jako přijatelné životní břímě. Nyní však cítím, jak jeho tíha nezadržitelně narůstá. Na vině je fenomén taterských salónů a všudypřítomně se vyskytující živá plátna... Ten tlak nelze nevnímat. V Česku jsou snad kromě prezidenta, Zdeňka Svěráka a mého psa potetovaní už všichni. Pryč jsou přitom časy, kdy byly přijatelné intimní vzkazy uschované mezi půlkami, miniaturní tečky na zátylku pod rozpuštěným copem a mikroskopická srdíčka na kotníku pod ponožkou... Doba pokročila. Malilinkaté obrázečky jsou pro sraby! 

Jinými slovy: „Kdo chce být v kurzu, musí si pokérovat obě paže, komplet celé nohy nebo třeba čelo.“ Pro člověka, který vydrží na přímém slunci tři minuty, je to těžká společenská masáž. Jestliže byl dříve zajímavý člověk, který měl na rameni vytetované jméno osoby, s níž přišel o panictví (panenství), dneska je pomalu výstřední ten, jehož tělo zůstalo jehlou nedotčeno. 

Chtělo by se tedy říci, že splňuji další podmínku pro potenciální výjimečnost...

Fascinovaně však pozoruji ty nejbizarnější taterské případy. Instagram je v tomto směru pikantním přehlídkovým molem. Můžete tady narazit na ženu, na jejímž dobře tvarovaném pozadí jsou vytetované dvě obrovské oční bulvy. Hned vedle na mě vystrkuje břišní vánočku týpek s nápisem Moskva. Naprosto omráčen jsem asi z dvacetileté Němky, která má přes celá záda natištěnou vlčí tlamu, na břiše chlupatého motýla a na prsou něco, co připomíná křížence roztomilého plyšového králíčka s kurevsky nasraným obřím drakem. Proklikávám její followery a k vlastnímu překvapení zde nenacházím Vladimíra Franze.

Nicméně mě to nevytrhává z mého deliria a přemýšlím.

Neměl bych se taky pokérovat? Co když to prošvihnu a budu pak jediný bez potisku? Příliš se o tom nehovoří, ale taterská krize přešlapuje netrpělivě za rohem. V obchodech mizí před Vánoci máslo, ve stavebnictví nejsou cihly a tetovací tonery nebudou jistě výjimkou... 

Skutečně nechci být jediný, kdo nebude moci sledovat, jak se mu obrázek na těle nezadržitelně deformuje v abstraktní koláč podivných životních výjevů a vesmírných pravd. 

Prohlížím si katalogy taterských salónů, proklikávám Instagram, Facebook a Google... Ačkoliv se podřizuji sociálně-společenské vlně, nehodlám být úplně stejný. Hrdě zamítám plačící bulvy, vyceněné tesáky, cokoliv ze zvířecího obludária a dokonce i velmi atraktivní nápis „Ostrava - Zábřeh“ pro své rosolovité bříško. 

Po probdělé noci plné klikání a existencionálního váhání mě konečně napadá naprosto svébytný, originální a ve své podstatě i velmi jednoduchý motiv. 

Nechám si natetovat další znaménka!

A nebudu přitom dělat Zdeňka Trošku.

Nechám si jich natetovat jednou tolik, kolik jich už mám!

Nejenže pak budu pokérovaný jako ostatní, ale ještě tím posílím svou jedinečnost!

A pokud ne, tak aspoň naseru svou už tak dost nasranou kožní lékařku...


24 názorů

Zdravé kůže si vážím natolik, že kerky nevedu. Ostatně proč časemdělat z motýla mola nebo později třeba můru.

Vtipné to je. :-) 


Alojs
20. 12. 2018
Dát tip

A ted priznej barvu: mas nekde kerku?


Fruhling
20. 12. 2018
Dát tip

Myslím, že Zdeněk Svěrák by si měl na čelo vytetovat hákový kříž. To by bylo fajn. 


Kočkodan
20. 12. 2018
Dát tip
Tvoje dílko se mi líbí celkove, nebudu nic vypichovat. (smajlík)

Alojs
20. 12. 2018
Dát tip

Dekuji za zastaveni. Pravda, s tim maslem jsem to podle vseho neodhadl. Loni byla situace opacna. To prazdne regaly pamatuju. S tou posledni vetou jsi me nahlodal. Cestou z Brna o tom pouvazuju :-)


Marcela.K.
20. 12. 2018
Dát tip

Když jsem byla na jednom školení o komunikaci, lektorka se nám pochlubila kerkou na nohách. Dva hlavonožci - postavičky, co nakreslily její dvě dcerky, si nechala vytetovat nad kotníky. Jsem si tak vduchu říkala, co jí dcerunky řeknou, až dorostou do puberty a výš :-) ale jedna kerka u pacienta se mi vryla do paměti. Už se ale obrátila v prach. Pošlu ti od ní avizo.


a2a2a
19. 12. 2018
Dát tip

Je to fejeton, jak má být, vtip, nadsázka (přehánění), svižný spád a nečekaný závěr. Co se mi však líbí nejvíce, je, že samotná kritika kerování, či spíše jeho nevkusných výrazů je nenásilná, téměř milá a přesto přítomná. A ke všemu je autor z Ostravy. Možná bych změnil či vypustil poslední větu, ona i paní doktorka si zaslouží soucit, jen se obávám, že další kožní kontrola si vyžádá nikoliv hodina, ale týdnní hospitalizaci. A pak snad, že másla je dost a za těch 54 Kč, jak jsem dnes viděl v Albertu hned tak nezmizí.


Alojs
19. 12. 2018
Dát tip

Musasi: vrele diky za zastaveni i za haiku :-)


Markel
19. 12. 2018
Dát tip

líbilo, mám ráda přehánění *


Musaši
18. 12. 2018
Dát tip

Jsem rád , že už tady nejsem sám , kdo si tak trochu utahuje z tetovaných . A že jsi to ty , věnuju ti jedno haiku o kérkách :

 

Hodí se k sobě !

Na jeho krku pavouk

na tom jejím sít´ 

 

...a tip .


Marcela.K.
17. 12. 2018
Dát tip

Dík...jo, držím se hůlky ;-) zdědila jsem ji po mamince.


Alojs
17. 12. 2018
Dát tip

Prijdu na navstevu, Marcelko... drz se!


Marcela.K.
17. 12. 2018
Dát tip

Právě, že už tady moc ne...už šetřím čas. trojnásobná babička - z toho pro nejmladší vnučku na plný úvazek (viz moje texty před dvěma roky)... nestííííhám...


Alojs
17. 12. 2018
Dát tip

A co ty? Dival jsem se, ze udrzujes solidni frekvenci... minimalne tady... 


Marcela.K.
17. 12. 2018
Dát tip

To je skvělé...že se množíš ;-)


Alojs
17. 12. 2018
Dát tip

No jestli te nerozesmeju, tak zase brzy zmizim :) V kazdem pripade po takove pauze (7 let) je clovek zase na startu. Navic je taky nekde uplne jinde. Ze studenta je pracant. Taky fotrik... pouze grafika pismaka zustala stejna... 


Marcela.K.
17. 12. 2018
Dát tip

:-) ale jinak jsem ráda, že Tě tu zase vidím.

 


Alojs
17. 12. 2018
Dát tip

Omluva se prijima.


Marcela.K.
17. 12. 2018
Dát tip

Moc nadsázky - asi tolik, jako toho opalovacího krému. Prostě Ti to nevěřím, promiň.


srozumeni
16. 12. 2018
Dát tip
Pobavilo...***

Alojs
16. 12. 2018
Dát tip

Ahoj, děkuji za upozornění. Ten překlep mě bolí... hodně :-)


Gora
16. 12. 2018
Dát tip

Není to špatné, vtipně pojatý námět, na mne trochu dost emočně výrazných nespisovných slůvek:-)

napadá mne, že pak už ta kontrola "znamének" bude pro kožařku nadlidský úkol...

tady překlep - jsem asi z dvacetileté...

jsem asi s dvacetileté Němky,


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru