Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Všedívčí slet

17. 12. 2018
16
18
1402
Autor
Movsar

Oběd před Vánoci

Dvě staré paní si vyšly k Šuterům na oběd a dát si dárky. "Je to porcelán," varuje svou přítelkyni před neopatrným zacházením prvá. Pak daruje, bez varování, druhá. Poděkují si a taky Ježíškovi. Dlouho vybírají menu a pak, když jim donesou vrchovaté talíře, láteří prvá, co si počít s tolika knedlíky; hledá pytlík, o dva se podělí s pejskou Sisy. A pak si povídají o smrti, která chodí všude okolo a člověk je jak porcelán..


Praha mlží

Praha mlží. Co zas skrývá, jakou tajnost topí v mléce prosince? Nábřeží, ulice ani kopce dnes svou pravdu nevydají. Musíš ji dobývat mezi navlhlými řádky mlhy, krapotu a plískanic. Anebo můžeš po sókratovsku vést dialog s kaluží. A možná se něco dozvíš, a možná nic. Když Praha mlží.


Všedívčí slet

Vstala, snědla jogurt, oblékla se, potřela vonělínem zn. Dior a vyrazila do víru všedního dne. Potkala se s kamarádkami. Kroužily ulicemi a chechtaly se jako hejno racků. Pak usedly a pily kávu, kterou ptáci nepijí. A ještě víc se chechtaly a ještě víc byly neklidné. Daly si dárky, nejspíš mejdlíčka, svíčky a možná hedvábné kalhotky. A znovu se chechtaly a pak se rozlétly do svých hnízd.


Věznice má talent

Do štítu soudu ve Spálené se opřelo časné slunce. Píseň jitra, co nikdy neunaví. A za štítem písně stokrát ohrané. O nevině, velikém omylu, nešťastné náhodě, alibi a jiných takových věcech. Písně zpívané falešně, ale naléhavě. A někdy jsou trochu uplakané, jindy pevné jak řetězy z oceli. A zamračení havrani pak vynesou verdikt o tom, kdo má talent, který se neodpouští.


Soud ještě o páté

Je skoro pět a slunce je daleko za Zličínem a snad i za Plzní, možná už padlo v modrý oceán. A na soudě ve Spálené ještě navlékají korálky velkých slov na tenkou nit rozhodnutí: vina, úmysl, zločin, trest. Pak je pověsí na krk mužům od pohledu už tak divým. Do osmi dnů mohou láteřit, zpřetrhat tu nit. A když ne, čeká je snění o ostrově v oceánu, o padajícím slunci, solných oparech a horkém písku.


18 názorů

Lakrov
21. 01. 2019
Dát tip

První dvě "kapitolky" na mně nezanechaly žádný doojem, ale od Všedívčiho sletu  až d konce je to lepší, takže po dočtení mám takový třípětinový pocit.  


Stargazer
17. 01. 2019
Dát tip

Opět vynikající. Zbytečné více komentovat. Přeji hodně nápadů při další tvorbě. Moc se mi líbí tahle věta:

"A pak si povídají o smrti, která chodí všude okolo a člověk je jak porcelán."


bixley
08. 01. 2019
Dát tip

Moc hezké obrázky, které umíš jenom ty.

Snad nejvíc se mi líbil ten první, obyčejný i poetický zároveň a potom ten všedívčí slet, kde je příměr k ptákům doveden do detailů. T.


lastgasp
04. 01. 2019
Dát tip

Rád čtu tvůrce nových slov, spojení i významů. Přidávám se k  tipu a pobavil jsem se. Jdu na sebe cáknout vonělín. Díky.

 


Gora
30. 12. 2018
Dát tip

avi


Gora
30. 12. 2018
Dát tip

díky!


Movsar
30. 12. 2018
Dát tip

ahoj goro, určitě, rád. děkuju!


Gora
29. 12. 2018
Dát tip

Ahoj, souhlasil bys s nominací této mini do PM??


Movsar
20. 12. 2018
Dát tip

Díky, přátelé. A novým návštěvníkům především, protože být povšimnut vždycky potěší.


Dagmaram
18. 12. 2018
Dát tip
Nejvíc se mi líbil oběd před Vánoci. Přesně jak píše Lerak, jdu k tobě najisto :-)

Alojs
18. 12. 2018
Dát tip

Jsem rad za kazdou smysluplnou prozu zde. Basne zde kraluji... prevóneny volny vers zejmena... jsem smutny.


Alojs
18. 12. 2018
Dát tip

Tohle je nejlepsi vec, kterou jsem tu od sveho velkeho (cti maleho) navratu cetl. Ma to koncept. Ma to formu. Ma to pravdu. Tip


agáta5
18. 12. 2018
Dát tip

jdu se navonět vonělínem vyjdu někam do ulic a budu se smát jako racci :)  prima!


Musaši
18. 12. 2018
Dát tip

Nejvíc mě pobavil všedívčí slet a věznice . Ale myslel jsem , že ve vězeňském slangu " zazpíval " , začal vypovídat ( pravdu ) .   tip.


srozumeni
18. 12. 2018
Dát tip
Krásné jako obvykle...*****

Lerak12
17. 12. 2018
Dát tip

Očekávání prožitku u Tvé tvorby, začínám pociťovat jako zvyk. Tak i tentokrát jsem si užil! Dle mého ses trochu posunul k poemě. Umíš se slovem zacházet a s tímto sis poradil skvěle. Dílkám to sluší.


Gora
17. 12. 2018
Dát tip

Když už je řeč o talentu:-)) - opět jej dokazuješ...

A pak si povídají o smrti, která chodí všude okolo a člověk je jak porcelán..


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru