Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Loser - vzpomínka na dospívání

23. 12. 2018
4
8
375
Autor
William Goat

Ukázka z rozpracované knihy.)

Už od dospívání jsem měl problém zvát kohokoliv k sobě/nám domů. To jsem ještě bydlel v tom Kostelci. Před rozvodem rodičů se mezi nimi odehrávaly bouřlivé hádky, což – vím – není nic moc tak výjimečného, děje se to v kdejaké domácnosti, ovšem ke konci jejich manželství už tyto scény přecházely do hororového žánru, které jsem přece nikomu – a tím hůř dívce! prostě nemohl představit.

Pamatuju si, jak jsem často sedával v patře na schodech, kouřil jednu cigaretu za druhou, a čekal až ty dva dole skončí, abych si mohl jít do kuchyně pro něco k jídlu nebo se třeba jen napít. Jednou jsem byl svědkem, jak má matka řízla otce do tváře kuchyňským nožem ve snaze bodnout ho do krku. Snažil jsem se je od sebe odtrhnout při čemž jsem na ně řval, že je zabiju. Matka to nevnímala, jen dál nadávala otci, otec se mi vysmál.

Jako děti jsme nikdy nežily v přepychu a ani jsme nestrádaly (prostě podprůměrná rodina zedníka a švadleny), ale komunikace mezi rodiči už byla v té době tak nicotná, že se už ani nikdo nestaral o to kdo a kdy zaplatí účty. A tak jsem se jednou v pátek vrátil ze školy a v předsíni mi nešlo rozsvítit. Otec zrovna vycházel z kotelny a tak se ho ptám:

Pojistky?“

Ne,“ říkal něco o tom, že „tady“ „nikdo“ nemůže zaplatit „elekriku“ a že jí byl zaplatit dneska dopoledne.

Takže to dneska nahodí?“

Doufám. Odpoledne by měli přivézt i uhlí. Tak, prosím tě, aspoň něco skliď – ať to to topí.“

Okej.“

Jedu k babi“

Jo.“

Máma byla na víkend u svého nového přítele v Plzni, starší sestra byla u svého přítele, druhá kdovíkde. Vyhlížel jsem náklaďák s fůrou uhlí a každou chvíli zkoušel vypínač světla. Večer padla tma a kotel vyhasl. Byl leden a já našel jenom pár svíček. Náklaďák s uhlím se ten víkend neukázal. Poskytovatele elektrického proudu musím pochválit, protože elektrický proud naskočil hned ráno v pondělí, když jsem vstával do školy. Ten víkend jsem byl v zimě a tmě úplně sám. Asi za dva týdny se to celé opakovalo. A pak znovu. Až jsem si na to vlastně zvykl.


 

 

 


 


8 názorů

Lakrov
19. 02. 2019
Dát tip

Jako ukázka to nepůsobí odpudivě  (snad až na tohle: ...Jako děti jsme nikdy nežili... nestrádali...)  Na vytvoření nějakého dojmu je toho ovšem málo.  Snad je to, že to působí jako "psané s odstupem",  což může být dáno skutečným časovým dstupem (v případě, že je to aspoň  částečně založeno na pravdě) nebo pózou autora nebo je to prostředek,  jak vylíčit postavu protagonisty, píšícího v první osobě.


Je to jen taková malá vsuvka v románu... Pravda, s tou grafickou podobou mám dlouhodobě problém (už s tu nejsem moc aktivní a tak s tím prostě neumím). Asi se na to budu muset zaměřit.

ysslandia
24. 12. 2018
Dát tip

celkom slušne napísané. Je to presvedčivé, dynamické, uveriteľné. Vadila mi iba jedna vec : vizuálna podoba- hustý text a hneď nato dialógy dosť ďaleko odsadené....

 

Voči textu a obsahu žiadne výhrady nemám. / Možno ešte tesne pred tým záverom v dialógu, by pre ujasnenie  bolo lepšie možno zvoliť oznamovaciu vetu, otec zabuchol dvere a odišiel k....aby sa to nejako nesplietlo...ale to je len taký maličký postreh. /


Bude to hodně...dynamické. :-)


Gora
23. 12. 2018
Dát tip

Tak to jsem na dílko docela zvědavá, bude to asi "nářez"...


Právě že ne. Tohle je jen taková vsuvka. Jsem asi na čtyřicáté straně.


Gora
23. 12. 2018
Dát tip

Jsi na začátku??

Ano, tamto je dobře:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru