Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KDY UŽ TY VÁNOCE SKONČÍ...

26. 12. 2018
16
29
614
Autor
srozumeni

Přeji všem čtenářům a písmákům veselého Silvestra a hodně štěstí, lásky, zdraví, úspěchů a spokojenosti v roce 2019.

Už mi dejte s těmi vašimi Vánoci pokoj. Jídlo divné, zvyky ještě divnější. Zase jste odněkad vyštrachali to barevné koště ověšené cinkrlátky. Říkáte tomu vánoční stromek. A to prý já jsem podivín... Letos porvé máma dělala vánočního kubu. Do momentu, než do těch krup přidala ty černé kousky, prý houby, se to dalo jíst. Ale pak už nic pro mě. Řízky se jí letos moc nepovedly, byly nějaké tuhé. Ale stejně jsem si několikrát nechal nandat, rozkrájet na talíři, párkrát do toho dloubnul a odevzdal se slovy neci,neci. Ale kupodivu byla nějaká trpělivá, vždycky mi na to skočila a ani jednou mi nevynadala... Letos mi aspoň udělali radost s cukrovím. To jsem dřív moc nechtěl, tak teď jsem si to vynahradil plnými hrstmi. Pro jistotu jsem s tím začal už 21.12. Salát nejím ze zásady. Takových barevných nesmyslů v jedné hmotě...Naštěstí mi udělala trochu samotných brambor. A já na ně zrovna neměl chuť. A zase se nerozčílila... A ty jejich přihlouplé zvyky s dárky. To už jim dávno nežeru. No, snažej' se. Klasika bonbóny a pak nějaká ,,věc". Letos to bylo ,,svítítko" s optickými barevnými vlákny. Krásně to měnilo barvy, hezky se to rozčechralo, když se do toho sáhlo. Ale přeci jim nepřiznám, že se mi to vlastně docela líbilo...Co bych to byl za autistu. Zase se mi letos líbily svíčky na stromečku. Oni mi je zapálejí, já je sfouknu a chvíli pěkně zblízka čichám tu vůni z kouře. Jim se to sice moc nelíbí, ale už si zvykli. Vždycky mě jen drží, abych do toho nespadl. Včerejší den, Boží hod, jsem nějak přežil. K jídlu jsem zase zkusil řízek. Měl jsem rybí polévku, ta se dala jíst. A zajedl jsem to spoustou čokoládových bonbónů. I paštiku, kterou jsem si přál, pro mě někde našli. Což měli štěstí. S tou jsem byl dost neodbytný. Kdo ví, jestli bych se pak nenaštval, kdyby nebyla... A dnes, na Štěpána, jsem se měl nejlíp. Konečně mi máma uvařila můj oblíbebý květákový mozeček. Celý květák a šest vajec. Tři talíře toho byly. Tak teď už se to snad pomalu vrátí do starých kolejí. Přestanou mi vnucovat nějaké svoje vánoční blafy a začneme zase jíst ta moje normální jídla.

29 názorů

srozumeni
28. 12. 2018
Dát tip
Dodolo děkuji. To by mě leckdy také zajímalo...

Dodola
28. 12. 2018
Dát tip

Pokus vidět očima někoho tolik odlišného, uvěřitelné, když jsi mu tak denně nablízku, někdy si taky říkám, jaké to musí v tom "jejich" světě být


srozumeni
27. 12. 2018
Dát tip
Musaši děkuji. Vlastně to máme oba o ,,divných" Vánocích. Tak napiš, ráda si přečtu.

Musaši
27. 12. 2018
Dát tip

Moc pěkné . Vnuklo mi to myšlenku , že já bych se zase někdy mohl pokusit interpretovat svět očima těch pouličních pijáků před marketem , o kterých jsem dneska psal .

Tip a v příštím roce klid pohodu a hodně pěkných básní .


8hanka
26. 12. 2018
Dát tip

Jiřinka a Peťo, nech je rok 2019 ten naj, nech prinesie len dobré chvíle, príjemné stretnutia, zdravie, radosť, domácu pohodu a lásku...a viac píšte, rada Vás čítam:)


srozumeni
26. 12. 2018
Dát tip
Petře moc díky.

Petr333
26. 12. 2018
Dát tip

8hanka: u nás to bylo se salátem a řízky to samé. Přijeli na pár dní, snědli salát, řízky a frrrr... I Tobě vše nej do novýho roku. Petr


Petr333
26. 12. 2018
Dát tip

Jenom jeden velikej :-) a dle anotace i Tobě vše nej do novýho roku.


srozumeni
26. 12. 2018
Dát tip
8hanko, to je dobře, že si měla syna doma. Paradox je, že ty si stýskáš, že jen 5 dní. Ten můj je doma na dva týdny a já už v půlce přemýšlím, jestli jsem to s tou ,,mateřskou" láskou nepřehnala. Samozřejmě z legrace. A také je to jiná situace, můj syn není daleko.... Děkuji za návštěvu a měj se moc hezky.

8hanka
26. 12. 2018
Dát tip

skvelé čítanie na konci Vianoc...keby sme deťom videli do hlavičiek, ktovie, čo by tam bolo...Máš môj obdiv za trpezlivosť,  snahu čo najviac vyhovieť synovi...

dnes  mi odišiel starší syn, pracuje v zahraničí, cením si, že na Vianoce je doma,  škoda, že teraz  len 5 dní, no vďaka i za ne... obom synom  som sa snažila ulahodiť jedlom, aj keď nechápem, ako môžu jesť tri-štyri dni šalát s rezňami...teší ma, keď im chutí, keď sa doma menia na deti:) Vianočné blafy milujú:)

 

 


srozumeni
26. 12. 2018
Dát tip
Evženie, děkuji. Kéž by....

srozumeni
26. 12. 2018
Dát tip
Jitko děkuji. Já mám jednoho vlastního a v práci několik skoro vlastních, po těch letech ve stacionáři. A každý z nich je tak ,,barevný", nevypočitatelný, nepředvídatelný. Ve všem, včetně toho jídla. Děkuji za návštěvu a měj hezký večer.

Hezky jsi to napsala, je znát, že se svého syna dobře znáš. :-)

 


atkij
26. 12. 2018
Dát tip
Kdybychom tak do nich viděli...v práci se s autisty setkávám a každý je na něco "specialista", elektrikář je z nich vysokém levelu znalostí oboru:) A co se týče jídla, talířkování na způsob dělené stravy se osvědčuje...ale na každé dítě má patent hlavně rodič:) Obdiv!

srozumeni
26. 12. 2018
Dát tip
Jé, to je ale chvály, úplně se rdím. Děkuji.

Diana
26. 12. 2018
Dát tip

Jsem nadšená převtělením autora, to je nápad! Čtenář se takto výborně vcítí do jeho pocitů při prožívání těch křivd a schválností, které musel chudák chlapec o Vánocích překousnout. Ale že jim to dal s tím svítítkem, že? :-)))) Pěkné, vtipné a máma je opravdu trpělivá. Má můj obdiv nehynoucí! ********************


srozumeni
26. 12. 2018
Dát tip
Když ty to umíš vždycky tak hezky napsat. Děkuji a měj se moc hezky.

Kočkodan
26. 12. 2018
Dát tip
To já bych, Jitřenko a Jiřičko, řízek od tebe snědl celý. Ale také prosím jen s bramborama. A klidně ti přiznám, že se mi líbí, jak píšeš a působíš. Také ti přeji, aby byl rok s PINem 2019 přinejmenším lehce nadprůměrný. (předsilvestrovský smajlík)

srozumeni
26. 12. 2018
Dát tip
Leraku, díky.

Lerak12
26. 12. 2018
Dát tip

Vám tady vlítnu do životního dialogu. Téma laděné do psaní Gory, ale v jiné "obraznosti."  Líbí se mi to načasování "představení" hlavního aktéra příběhu. Posun k překvapení. Hezky napsané!

Já jsi už taky připadám, že se k tetě Vánoc chovám obdobně. Mám jí rád, ( ona je tak sexxxy) Ale mě vůbec, ale vůbec nechápe? Zlatá nespotřební Říjnová revoluce!


srozumeni
26. 12. 2018
Dát tip
Irčo, moc děkuji. Měj se hezky.

Gora
26. 12. 2018
Dát tip

Rain Mana dávají dnes ve 20, na Prima max:-)

Jiři, zdravím a vypichuji:/a opět obdiv!/

Letos to bylo ,,svítítko" s optickými barevnými vlákny. Krásně to měnilo barvy, hezky se to rozčechralo, když se do toho sáhlo. Ale přeci jim nepřiznám, že se mi to vlastně docela líbilo...Co bych to byl za autistu.


Silene
26. 12. 2018
Dát tip

Skouknu si minimálně anotaci na filmové databázi. Ke hvězdné kvalitě Forresta Gumpa a Rainmana patří jistotně i adaptace knihy Co žere Gilberta Grapea s Leonardem DiCapriem a Johny Deppem.

Jdu mrknout na ten tvůj tip...


srozumeni
26. 12. 2018
Dát tip
Já zase mohu dooručit dvoudílný film ,,rodinné fotografie". Snad se to dá někde najít. Já to viděla kdysi na videokazetách.

Silene
26. 12. 2018
Dát tip

Říkám ti tak s dovolením s ohledem na tvé jméno a skutečnost, že tu býváš časně ráno aktivní :).

Vím, vím, taktéž termín takto užívám, šlo o jakous takous neumělou poklonu tvým směrem.

Jiřička se mi líbí snad ještě víc! a od babičky to muselo znít nenahraditelně...

Ještě jeden film se závanem aut tematiky si vybavuji, Bílá vrána, tuším, ten mi pak připadl nejrealističtější v tom těžkém dopadu na nejbližší okolí v každodenním provozu.


srozumeni
26. 12. 2018
Dát tip
A to já na filmy koukám ráda. Rainmana jsem viděla asi desetkrát a stejně na něj kouknu zas, až ho budou dávat. A s Forestem Gampem to mám podobně. A tak. Ty mezery ve vzdělání myslím obrazně, to občas používám. A Jitřenka se mi líbí. Tak mi ještě nikdo neříkal. Babička mi říkala Jiřičko. Jo, to už je dávno....

Silene
26. 12. 2018
Dát tip

Jitřenko, vždyť to taky není žádný vzdělání v pravém slova smyslu, jsou to dopřávaná potěšení, a to se nedivím, že v těch máš při svém zápřahu o mezery postaráno. 


srozumeni
26. 12. 2018
Dát tip
Tak to mám mezery ve vzdělání, ten film neznám. Zkusím si ho najít. Děkuji.

Silene
26. 12. 2018
Dát tip

Jsi mi, Jitřenko, s těmi barevnými optickými vlákny připomněla projev lásky ze Sněhového dortu. Nejsem s to hodnotit realismus filmu jako takový, pravděpodobnost či nepravděpodobnost postavy mámy, každopádně nápad se sněhovým dortem samým - coby ideálním pamlskem dle nároků konzumentky - je suprový a potrpím si na herecký projev Alana Rickmana, takže si filmové kousky s ním naděluji zásadně odměnou za... cokoli.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru