Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Supermartonátorova knižní bilance 2018

29. 12. 2018
3
0
616

Tak za uplynulý rok 2018 jsem přečetl 37 knih. Je to hodně nebo málo? Říkám si, že jsem rád alespoň za to. Přitom v předešlém roce počítadlo ukazovalo 51 dočtených knih. A co ještě předchozí leta? Je možné, že čtu čím dál méně. Spíš na to není tolik času a občas se přistihnu, že do mnoha knih už se nedokážu tak „zažrat“ jako dřív, kdy jsem každou knihu doslova hltal. Je to mnou, knihami nebo věkem?

Každopádně čtení je stále potěšení a knih, co mě zajímají je stále hrozně moc. Nyní po vánocích na mě už čeká dalších devět kousků, z nichž hned pět má více než šest set stran. Uff, potřeboval bych několik párů očí.

Nicméně jako každý rok i nyní takový můj výběr toho nejlepšího, co jsem za rok 2018 četl:

Liou Cch'-sin - Trilogie „Vzpomínka na Zemi“ (nakl. Host - 2018)

Problém tří těles, Temný les a Vzpomínka na Zemi. Celou trilogii jsem letos přečetl a upřímně. Tohle je nejlepší sci-fi za…desetitetí? Dvě desetiletí? Naprosto fascinující jízda po fantazii čínského autora, jenž je právem označován za nového Asimova. Hodně vědeckých poznatků (jedná se o hard sci-fi) a zároveň o čtivý příběh, který vás provede stovkami, tisíci a statisíci let. Příběh, který boří klišé a je zcela neočekávaný a podněcuje fantazii čtenáře jako máloco. Tleskám, tohle se stane klasikou žánru!

Pavel Renčín – Klub Vrahů (nakl. Argo – 2018)

Renčín je machr. Na poměrně malém rozsahu (300 stran) rozehraje psychologický thriller, který mě totálně dostal a i v samotném závěru totálně překvapil. Nechci prozrazovat, ale konec příběhu dal knize hloubku a punc té nejvyšší kvality. Nechybí prvky hororu, poměrně dost černého humoru a napětí.  Pavel je drahokam české literatury…bez přehánění.

 

 Thomas Olde Heuvelt – Hex (nakl. Argo – 2017)

Nejlepší „Kingovka“ za poslední roky. „Hex“ sice vyšel v roce 2017, ale četl jsem až nyní. Horor, který se sice také nevyhne nějakým žánrovým klišé, ale přináší i zcela nové prvky. Skoro každé město má svou legendu, ale když ta legenda je přítomná a obyvatelé jsou nuceni s ní prostě žít, je to hodně zajímavé. Ona taková stará baba se zašitýma očima a ústy je děsivější než tucet duchů v opuštěném domě.

 

 Jeff VanderMeer – Adaptace (nakl. Argo - 2017)

Završení trilogie započaté knihou „Anihilace“ přineslo psychedelickou jízdu a spoustu věcí na přemýšlení. Ukončení trilogie „Jižní zóna“ bylo víc než uspokojující, i když totálně ignoruje obvyklá klišé a to, co by člověk čekal. Je to sci-fi, horor, psychologický příběh a možná ani jedno z toho. Těžko se to popisuje, ale museli byste si to přečíst sami.

 

 

Josef Karika – Trhlina (nakl. Argo – 2017)

Slovenský šéf literaturyJ Karika je fenomén posledních let a právě „Trhlina“ je asi největším hororovým bestsellerem posledních let u nás. A zaslouženě. Příběh na hraně mezi mystifikací, příběhem založeným na určitých reáliích a hororem o tajemném pohoří Tribeč, kde se ztrácí už desítky let lidé. A autor v knize přepisuje svědectví muže, který zažil v Tribeči nehezké věci. Málokterá kniha dokáže vyvolat takové pocity znepokojení jako právě Trhlina.

Od Kariky se chystám na další podobné knihy (Tma, Strach) a upřímně jsem pyšný, že mám povídku ve stejné antologii jako právě Karika (dobře, už o tom nebudu pindat).

 

Ben H. Winters – Poslední policajt (nakl. Triton – 2017)

Další trilogie…Poslední policajt, Čas se krátí a Ztrápený svět. Nic pro slabé povahy, tohle je totálně depresivní sci-fi. Nebo spíš krimi se sci-fi pozadím. Na Zemi se blíží asteroid. Přesně za rok lidstvo zanikne. Všichni to vědí a svět se tím změní. Chaos, deprese, rozložení lidských hodnot…a v tomhle světe je ještě jeden týpek, co i v tomhle zmatku plní dál svou úlohu policajta a vyšetřuje zločiny. Až do úplného konce.

Dan Simmons – Hyperion (1989/ nakl. Argo – 2017)

Klasika. Nyní znovu vychází celá série (4 knihy) a první z nich „Hyperion“ mě opravdu uchvátil. Příběh posádky cestujících na planetu Hyperion“ a přitom každý z nich vypráví svůj příběh, který souvisí s mýtickou bytostí zvané „Štír“ je naprosto fascinující.  Zcela jedinečná atmosféra a způsob vyprávění. Pro milovníka sci-fi povinnost.

 

I další knihy, které jsem četl, se mi líbily, ale myslím, že jsem snad vypíchl to, co je asi nejzásadnější. Bohužel jsem některé kousky nestihl jako například historický román Ken Follet – Ohnivý sloup (nakl. Kalibr - 2018 či dospělé fantasy Robert Jackson Bennet – Město zázraků (nakl. Host – 2018) a momentálně mám rozečtenou Stephen a Owen King – Růženky (nakl. Beta Dobrovský – 2018) (zatím pěkné, i když možná trochu roztahané).

To je vše, přátelé. Určitě budu rád, pokud přihodíte nějaké vaše názory a povíte, jaké knihy se vám letos nejvíce líbily. Do následujícího roku 2019 vám přeji hodně zdraví, spoustu kvalitních knih na čtení a třeba i nějakou vlastní vydanou.

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru