Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohádky jsme přežili

06. 01. 2019
8
43
2760
Autor
bixley

Jsme prý národem, který miluje pohádky, a proto nás o vánocích televize krmí pohádkami od rána do večera. Otázkou je, jestli to není spíš naopak. Televize nám neustále předkládá pohádky, a proto je takzvaně milujeme.

Sotva začnou vánoční prázdniny, už to frčí: pyšná princezna, šíleně smutná princezna, princezna ze mlejna, princezna se zlatou hvězdou, zlatovláska, tři oříšky pro Popelku, s čerty nejsou žerty,  čert ví proč, hrátky s čertem, z pekla štěstí, anděl páně, byl jednou jeden král, císařův pekař a o pekařově císaři ani nemluvě… Máme tu i dovoz – Kevin je už třicet let sám doma a mrazík nám dělá zimu, kterou nemáme, už padesát let.

Píšu vše s malým písmenem schválně, protože to vše zlidovělo a hlášky z těchto filmů už se dávno staly lidovou slovesností, kterou by měl zaznamenat novodobý Čelakovský.

Jen namátkou si připomeňme takové perly jako, „Neříkej mi tajtrlíku. Za prvé nevím, co to je a za druhé mě to uráží“, „přiměřeně, přiměřeně“, „Vy nevíte, jak se lomí?“„já jsem jen žertovala, Ivánku“, „to jsem jim to zavařila, celá jsem se unavila“…

To  je jen malá ochutnávka. Další si jistě laskavý čtenář doplní sám


43 názorů

bixley
15. 01. 2019
Dát tip

O tom nepochybuju. Ale člověk opravdu nemůže sledovat všecko. :-)


Svatbu i Čápa dávali  mezi svátky. Tam je spousta pěkných hlodů. .-)


bixley
15. 01. 2019
Dát tip

Děkuji za vysvětlení, taktyhle dvě pohádky šly trochu mimo mě. :-)


Silene
15. 01. 2019
Dát tip

Evži, díky!

(A ta moje je z jedné z těch dvou zpěvopohádek, aspoň doufám! - Co takhle svatba, princi? Druhá je Až přiletí čáp, královno! Asi.)

Jde rovněž o scénu s rádcem, Petr Nárožný coby král Bedřich, řečený Spěšný, jak se mu vemlouvají, že by se mohl zvát Úspěšný... později rádce předčítá nějaký výnos a král potěšeně reaguje:). Přibližně, protože už jsme to šíleně dlouho neviděli.)


bixley
15. 01. 2019
Dát tip

Ahá,tak to mi uniklo! :-)


Jazyk zlý je také z Byl jednou jeden král. Je to scéna, jak lidé odevzdávají sůl a pradlena dá facku Burianovi, ten hraje rádce Atakdále.


Silene
15. 01. 2019
Dát tip

bixley, jááásně! Díky.

Evženii jsem zkusila oslovit spolu s tebou, tak uvidím/e.

Konečně jsem si vybavila asi svou nejoblíbenější narážku: "Á, tak ono už se to ujalo!" (Přibližně tak. A chvilku nechám bez identifikace, kdybyste hned tušili.)

Já jen čtenářské vhledy a dojmy kritikovu duši nerada budím, ruší mě pak.


bixley
15. 01. 2019
Dát tip

Na jazyk zlý se musíš zeptat Evženie...


bixley
15. 01. 2019
Dát tip

Silene "přiměřeně přiměřně" je z pohádky Byl jednou král. To je de facto pohádka Sůl nad zlato. Werich se rozhodne, že upeče lívanec pro celé království a ve velkých kádích zadělává těsto. Místo soli tam dává různé koření a ptá se Buriana,kolik tam toho má dát. A Burian na to"no, přiměřeně". Pak tam oba sypou z pytlíků koření a říkají "přiměřeně, přiměřeně".

Z čeho je jazyku zlý, hubo nevymáchaná" nevím.

Jinak jsem, Silene ráda, že mě čteš, klidně vznášej kritiky... :-)

 


Silene
15. 01. 2019
Dát tip

Kájo, taktéž si cením, že se tu bixley ve fejetonu realizuje, v žádném případku jsem se nechtěla nikoho dotknout, natož bixley, to z čisté radosti aktuálního přátelského střetnutí žánrové obliby...

Čtu si u tebe ráda, bixley.


Silene
15. 01. 2019
Dát tip

Prosím, dámy, ze kterých pohádek je "přiměřeně, přiměřeně..." a "jazyku zlý, hubo nevymáchaná"?

Připomeňte mi, nevím to, neumím, nenaučila jsem se, jsem na vánoce u telky chyběla, výmluvářský smajlík zanedbané povinné docházky.

Děkuju!


bixley
07. 01. 2019
Dát tip

Vidíš, Evži, všichni máme své oblíbené hlášky... :-)

Díky.


Pohádky mi nevadí, dělám při nich jiné věci. 

Pokaždé ale čekáme na hlášku: ,, Jazyku zlý, hubo nevymáchaná...."

A pak přijde odpověď a ta krásná facka. Zasmějeme se od srdce a hned jsou ty svátky hezčí. :-))) /T


bixley
07. 01. 2019
Dát tip

Děkuji, Leraku, za zastání.


Lerak12
07. 01. 2019
Dát tip

Taky jsem pročetl. Čistokrevné fejetony  napsané s lehkou sebeironií. Dobrý počtení. Bixí je jednou z mála, která věnuje fejetónu zaslouženou pozornost. Je to škoda. Fejeton má své kouzlo. 


Silene
07. 01. 2019
Dát tip

Když jsme u toho humoru ve fejetonové podobě, tuhle jsem tu v archivech škobrtla o kousky, jako když střelí (v nejlepším slova smyslu klasické). Hotový Rudolf v sukních.

Autorka Hloubavá, zasloužilejší písmáčtí pamětníci možná znají.

Četla jsem zatím Zubaře a Jak nesbalit chlapa, Roztržitost si vyloženě šetřím.


bixley
07. 01. 2019
Dát tip

Super, Leraku. Vyhráváš nevyhlášenou soutěž na námět pohádky s názvem Mrazák.:-)


Lerak12
07. 01. 2019
Dát tip

...pán Big Čoko Nanuk zamiloval do Ruské Zmrzliny... a nějaký závistivý sněhulak vypl elektřinu. Vražda do tekutého stavu. Potom už jen H. Poirot s jeho ledovým klidem...

Asi ne! Lepší asi pohádky. O mrožovi, který dostal v ZOO k narozeninám  mrazák s vanilkovou roládou a tuleň Fedor měl lítost a...


bixley
06. 01. 2019
Dát tip

Díky, Goro.


Gora
06. 01. 2019
Dát tip

Tři oříšky jsem po mnoha letech "slupla" dokonce dvakrát:-)

Já nemám pohádek nikdy dost...a ty jsi to pěkně napsala...


bixley
06. 01. 2019
Dát tip

Máš pravdu, chtěla jsem to podat ryze humorně, kategorie esej tu bohužel není.


ysslandia
06. 01. 2019
Dát tip

Ja dnes budem asi trocha "nepríjemná". U teba som zvyknutá na výbornú prácu, dnes sa to bohužiaľ nestalo, netvrdím, že chyba nie je na mojej strane. 

Ale : aj keď text bol položený do roviny fejtónu, chýbala mi v ňom britkejšia, prípadne až viac podaná irónia. V tejto rovine mi to prišlo spracovaním / nie námetom / pomerne plytké a nie veľmi "stínajúce ", čiže úderné. Prepáč.


Silene
06. 01. 2019
Dát tip

Už mlčim, už mlčim!

:)))


srozumeni
06. 01. 2019
Dát tip
Tak koukám, že tu o mě drbete. To víte, já jsem asi taková tichá voda břehy mele. Tak to jsme ale opravdu odbočili. Tak mějte všici hezký večer. J

bixley
06. 01. 2019
Dát tip

Silene, děkuji za rozvinutí, ale přece jen jsme se od pohádek trochu vzdálili. :-)


bixley
06. 01. 2019
Dát tip

Kočkodane, to jsem ráda, že nejsi přepohádkován. A pokud jsi má dílka přežil, jsem taky ráda. Takže ti přeju aspoň pohádkově krásný rok...


Silene
06. 01. 2019
Dát tip

Luboši, nezdá se, co, naše princezna Jitřenka... Donedávna jsem bláhově myslela, že si tak courá natajňačku po soumraku v temnošedé kápi stažené do čela kvůli vlastnímu ohrožení, ale ona, ejhle, Jackyllka Hydeová, podle hesla "Jó, když se kácí les, létají třísky," vyřizovala přímou konkurenci!

(Pravda technického typu je pak taková, že prodleva mezi fyzickým odesláním mého komentu na Jitřenčin krimi námět způsobila mi zdánlivou neviditelnost přibyvších textů.)


Kočkodan
06. 01. 2019
Dát tip
Před řadou let tady u mne televize zasmrděla a přestala žít . Nová se již neobjevila. Nahradila ji trubka. Na ní jsem si až v novém roce vyhledal Byl jednou jeden král v myším kožíšku. Ale viděl jsem to naposledy před desítkami let ve své vlasti, takže osobně přepohádkován nejsem. Mimochodem – tvoje dílka jsme dosud také přežili. ;-) Hani, podle mne rozsekávala jen Jířa ty princezny, než je dala k ledu ve svém Mrazáku.

bixley
06. 01. 2019
Dát tip

Že jo?


Silene
06. 01. 2019
Dát tip

S Mrazákem jste to rozsekli. :))


bixley
06. 01. 2019
Dát tip

To by asi nebyly princezny, ale modelky. Pěkný horor. Ale v televizi bych to nezařadila na vánoce, ale na Dušičky. :-)


srozumeni
06. 01. 2019
Dát tip
To máš pravdu. To je ta lepší varianta. V tom ,,mém" filmu by byly všechny ty princezny pěkně po kouskách ,,uskladněny"...:-)

bixley
06. 01. 2019
Dát tip

No, to záleží na tom, jak to kdo pojme. Mohla by to být i pohádka o tom, jak děti nemajíce sněhu jedou na prázdniny do velikého pohádkového mrazáku a tam potkají dědu Mráze, Santa Clause a další pány... :-)


srozumeni
06. 01. 2019
Dát tip
Pardon, že se vměšuji... Myslím, že film Mrazák by byl určitě krimi...:-)

bixley
06. 01. 2019
Dát tip

Díky, Leraku. Ty mě vždycky potěšíš. Mrazík v mrazáku se mi líbí. Nebylo by vhodné natočit nový film Mrazák? :-)


Lerak12
06. 01. 2019
Dát tip

Pro mne je pohádkou současná milenka. Není z archivu a osvěží inovací scénáře.

Jediné a srovnatelné jsou Mach a Šebestová a Pojďte pane, budeme si hrát. Ale těm dávkuji návštěvy ob rok. Mrazíka mám v mrázaku. Tam několik let vydrží a ... potom snad. Bixí, máš šikovné prsty. Zaklepala si na správné dveře. 


bixley
06. 01. 2019
Dát tip

:-)))


ještě že má televize vypínač...


srozumeni
06. 01. 2019
Dát tip
Je pravda, že teď už i těch kriminálek mám také dost. Přeci jen jsem měla volno dva týdny, tak to se přejí vše...:-)

bixley
06. 01. 2019
Dát tip

Moje řeč. Čeho je moc, toho je prostě příliš. :-)


srozumeni
06. 01. 2019
Dát tip
Pěkně napsané. Asi jsem divná, ale pohádky nemusím...Takže i o Vánocích mám často puštěný svůj oblíbený program krimi, ten to jistí...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru