Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zkrocení náročné ženy

10. 01. 2019
6
6
552
Autor
Ozzozorba

Zkrotil jsem dvanáct koní a pět býků. Orám pole a kácím stromy. Broukal si pod nosem Honza Krotitel.

„Mou ženu nezkrotíš.“ Vykřikl skřet s červeným nosem.

„Fuj tajbl! Zvládnu všechno, i tvou ženu!“ Zvolal Honza. Však to mám napsáno ve svém jménu.

 „Nezvládneš,“ chechtal se skřet.

„Zkrotím každou duši, zvířecí nebo lidskou,“ dupl nožkou Honza, a hádka rezonovala, jako v ozvěně: Zvládnu -  nezvládneš, zkrotím – nezkrotíš,  a tak dále a tak dále. Až skřítkovi došla trpělivost, sundal si čepici a pravil:

„Tak dáme sázku,“ a utřel si zpocené čelo.

„Výborně“. Pravil Honza Krotitel a práskl kyjem do země.

„Když vyhraješ, stanu se tvým otrokem. Jen se nesměj a nepodceňuj skřeta. Jsem sice malý, ale zkrotím více zvěře za den, než ty za celý rok. Orám půdu, cídím hrnce, znám tajemství bylin a tak dále a tak dále, není času, a proto k věci.

 Když prohraješ, zemřeš a staneš se mým otrokem v říši stínů. Plácneme si? Nebo se bojíš?“

Honza nastavil medvědí pracku, a skřet mu zatahal za malíček. „Tak tedy platí, hola, hola, héj!“ radoval se skřet, dvakrát se otočil, máchl čepicí do vzduchu, a zhmotnila se jeho žena.   

„Tak jen rychle, rychle, dáme se do práce,“ skřehotala žena. „Budeš nakupovat, vynášet smetí, luxovat koberce, v posteli očekávám kance a v kuchyni znalce,“ a objala Honzu.

Uběhl měsíc.

„Jak to zvládáš?“ Zajímal se skřet.

„Pohoda a vánek“ Pravil Honza Krotitel a ukázal na skřetovu ženu, která sténala blahem a šeptala. „Ještě malinko, a budu dočista krotká jako beránek, už jen ždibíček ...“

Honza Krotitel expedoval jedno přání za druhým. Po náročných týdnech začínal mít podezření, které sílilo a sílilo, až najednou puklo, a bylo venku. Honzovi docvaklo, že skřetova žena s každým vykonaným úkolem mládne, zatímco on se proměňuje ve starce. Už nestačil na úkoly, které dostával. Slábl a kulhal, zatímco démon nabýval sílu a moc. Úkoly, které dostával, byly čím dál víc rafinované.  

Skočil ženě na záda a práskl ji bičem do stehen a zvolal: „Hola, hola, héj! Málem jsem se stal starým nemocným oslem!“ A práskal a práskal; hlava nehlava.  

Uběhl měsíc, a Honza Krotitel si broukal pod nosem: „Zkrotil jsem dvanáct koní, pět býků a jednoho démona. Už neorám pole a nekácím stromy. Dělá to za mě skřet.“ A tak skončila jedna pohádka.  


6 názorů

Ozzozorba
27. 01. 2019
Dát tip
I já jsem se bavil, když jsem příběh tvořil. :))

Ozzozorba
16. 01. 2019
Dát tip
Na poselství je ještě dost času :), zpracování je základním kamenem.

Kytiii
15. 01. 2019
Dát tip
Moc se mi nelíbí to poselství... asi potrefená husa či co... zpracování pecka.

Lerak12
11. 01. 2019
Dát tip

Opravdu dobrý, Ozzo.


Silene
11. 01. 2019
Dát tip

a tak dále, není času, a proto k věci.Taky chcípnu :)))). Super.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru