Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Haiku 1

10. 01. 2019
2
11
685
Autor
Mjach

Již staletí

černá noci dlaň

okolo našich přání

napíná svou síť

 

držme se pevně

má nejvzácnější paní

naše sny září

 

jsme tu již věky

stále my, ač jiní jsme

na dlani věčnost

 

zaniká říše

svírej plamen, co hoří

jsi spáleniště

 

Plná lahev

Přestaňme se přít

láhev je stále plná

na hádky je čas

 

Kráska nese číš

je třeba život zkoumat

sklenku vzhůru, výš

 

Hladit vlas a tvář

popíjet rtů jejích dech

tam hledej smysl

 

Války jsou jen stín

tupost stavět zlatý hrad

svět je ženy klín

 

Po noci

Ospalé ráno

oči plaše snídají

naší přítomnost

 

těla se loučí

mysli ještě dřímají

píseň stále zní


11 názorů

Aru
27. 09. 2021
Dát tip

jak už bylo řečeno jinde, "haiku" je jen to co vzniklo v Japonsku v japonštině (na Písmáku jsem nic v Japonštině zatím nečetl), a má zcela jasná pravidla, zatímco "Haiku" je cokoli co vzniklo, kdekoli mimo Japonsko, téma nejsou daná, dokonce záleží čistě na tvůrci jestli dodrží strukturu, takže hádky kolem "Haiku" jsou zcela zbytečné.

kde chce může jít na stránky Japonksé wikiny o haiku a tam si to najít, pokud si to to dáte do deeplu, tak to bude dávat i nějaký smysl, než překladačem od googlu

 


Kamamura
27. 09. 2021
Dát tip

Musaši - tohle si pamatuju ze školky: "Kdo to říká, ten to je, na toho to pasuje!"

Jinak se samozřejmě mýlíš, jako ve většině svých názorů na japonskou kulturu a její aspekty, jak vidíš, tvé školometné stanovisko je jak povrchní, tak naprosto pomýlené. 

Jedna z nejošoupanějších rekvizit žánru, totiž květy sakur, jsou samy o sobě metaforou na pomíjivost mládí, rozkvětu sil i světské slávy -  v širším kontextu samotné existence, a jsou v bezpočtu klasických japonských haiku. Metafory používal prokazatelně (v tom linkovaném článku je příklad) i jeden z hlavních představitelů žánru Matsuo Bašó, tak jak je potom vymlouvat ostatním? Z toho je jasné, že naslouchat nedoukům, kteří tě křečovitě poučují o tom, jak být správně spontánní, je čistá ztráta času. 

Piš si co chceš, Mjachu, hlavně piš, co nejčastěji, a co nejvíc, protože psaní je dovednost, podobně jako šerm, lukostřelba nebo jízda na koni, a učí se jedině praxí. Talentovanější člověk dojde dál rychleji než někdo bez talentu, ale lidé považovaní za mistry v nějakém oboru ti potvrdí, že mistrovství je z převážné většiny neustálá praxe. Takoví lidé se pak prezentují jinak, jako třeba tadyhle mistr žánru Rjókan na svém autoportrétu. 

https://terebess.hu/zen/mesterek/Ryokan2.jpg


Mjach
27. 09. 2021
Dát tip

Děkuji za hezké vysvětlení, ano, ano, také cítím, že to není onomnohá skutečná haiku jsem četl a ten pocit si neumím navodit vlastním pokusem

moc děkuji, i když po dlouhé době


Musaši
12. 01. 2019
Dát tip Mjach

Je zvláštní , že mnozí autoři , kteří se chtějí zabývat kategorií haiku dělají tytéž chyby . Když si čtu tyhle " haikové básně " , velmi mi to připomíná to , co jsem sám psal tak před pěti , šesti lety . Jistěže není úplně lehké vyjadřovat se v sedmnácti slabikách , ale když ses to naučil , neznamená to , že píšeš haiku . Soustřed´ se naopak na jedno  jednotlivé haiku , oprosti se od jakýchkoli myšlenek a pocitů , ktetré by byly v mysli předem , ještě před tím , než začneš psát . Bud´ tě musí tohle jednotlivé haiku napadnout jako náhlý nápad tak nějak vcelku a nebo musíš haiku potkat někde v přírodě nebo na ulici nebo v rodině nebo v mezilidských vztazích . Každopádně to musí být něco , co tě zasáhne jako takový malý blesk , něco co překvapilo tebe samotného a co může překvapit i čtenáře.

Haiku nesmí být ani poetické ani rádoby moudré ani nesmí poučovat ani nesmí být postaveno na metafoře . - To jsou asi ty základní chyby , kterých se dopouštíš .


Mjach
11. 01. 2019
Dát tip

děkuji za zájem i komunikaci.

Aspoň formálně se snažím vyhovět jedné z definic - slabiky 5-7-5, významové slovo i pauza

ale zde souhlasím, že nejvíce se přibližující je poslední - "Po noci"

vložím další, sice v trochu jiné formě, ale myslím jasnější

budu rád za komentář 

 


Andělka1
10. 01. 2019
Dát tip

Poslední v poslední....


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru