Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vytrvalec

12. 01. 2019
14
44
2023
Autor
Musaši

 

 

Vytrvalec

 

Když běžíš okolo vody

prázdná dlaň jezerní panny

ti nenabízí meč

 

Je pozdní léto

a vlaštovčí křik

se ještě mísí

s povykem dětí

 

Ty běžíš dál

znáš jenom pot

přes vlastní sípavý dech

nezaslechneš své jméno

tu a tam vržené z druhého břehu

jak plochý oblázek

 

To ruka trčící ze zrcadla

zachytí echo

a v sevřené pěsti

jej vtáhne do hlubiny

 

 

 


44 názorů

Musaši
09. 01. 2020
Dát tip

Jsem rád, že zaujala tak stará básnička. Jsi bývalý vytrvalec ? Tak to jsme tu dva.

Loni se Yan 73 přihlásil do Gořiny soutěže s básní, která navazovala na tohle mé dílko a jmenovala se tuším Maratónec. Dostávala docela dost tipů a Yan nejspíš mohl i vyhrát, ale on ze soutěže odstoupil. Myslím, že to vlastně udělal kvůli mé hádce s ysslandií. Soutěžili jsme s ní totiž na Gorou vypsané téma tak nějak mimo její soutěž, neoficiálně.  yss dostala dva výběry, já zase více tipů, takže těžko říci, kdo vlastně vyhrál. Moje "soutěžní" básnička tady ještě je - jmenuje se Papír a kámen, díla na nickname ysslandia jsou ale všechna smazaná.


K3
04. 01. 2020
Dát tip

Náhodou jsem tohle zachytil. Jako bývalý vytrvalec. Co závod to příběh...


Yan73
15. 03. 2019
Dát tip

Tak to je dobře, že jsem Tě nenaštval :)

Ahoj Y.

 

 

 

 

 

 


Musaši
15. 03. 2019
Dát tip

Yane ,

proč bys mě měl něčím naštvat ? Ne , vůbec jsi mě nenaštval .

Začal jsem zase psát anglické sonetky . Poslední se jmenuje Lady Domina a určitě by mě zajímal tvůj názor . Ten sonet bude zveřejněný až zítra a už se kolem něj začíná rozvíjet diskuse . To jsem zatím ještě nezažil . 


Yan73
14. 03. 2019
Dát tip

Musaši,

zapomeň na to, začal jsem svět vidět v džihadistickém modu.

Nic proti tobě tam určitě nebylo.

Pokud jsem Tě nějak naštval, potom se omlouvám.

Ahoj Y.

 

 

 

 


Musaši
14. 03. 2019
Dát tip

Yane ,

očekával jsem , že tu velkou hádku pod svým " Oznámením " nakonec smažeš . Uděla jsi to ale příliš brzy , protože věci se mají vždy dotáhnout do konce a problémy je třeba řešit . 

Očekával jsem , že yss přijmou do redakce . Bylo jen otázkou času , kdy se to stane . Pokud tu poslední dobou byla už totalita , pak s yss tu bude supertotalita . Já ale o emigraci zatím neuvažuji .

Pod Oznámením mi přišla tři avíza . Můžeš mi tedy sdělit tady , cos mi chtěl říct ?


Musaši
09. 03. 2019
Dát tip

Co jsem chtěl tobě i jiným sdělit , to jsem pod tvým oznámením o odstoupení už sdělil . Taky přeji pěkný víkend a těším se na pondělí .


Yan73
08. 03. 2019
Dát tip

Nemám důvod. Stojím si za tím. Pro případný dialog, ale budu k dispozici, až v pondělí a to jen v malém rozsahu.

Pěkný víkend. Ahoj Y.


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Díky za vysvětlení . Já ted´ právě odcházím , takže se na to podívám až zítra . Zatím to , prosím , nemaž .


Yan73
08. 03. 2019
Dát tip

Musaši,

odkázal bych Tě na můj poslední příspěvek ze dne 5. 3. 2019, je na mé autorské stránce a též i v hlavním seznamu.

Byla jsi jedním z kamínků, je to tam podrobně rozebráno a je tam poměrně výživná diskuse, kterou jsem za sebe už ukončil, protože jsem měl za to, že jsem všechno řekl.

Kvůli Tobě jsem ale samozřejmě ochoten se případně vrátit, měl jsem za to, že si četla.

Ahoj Y.

 

 

 

 

 


Musaši
08. 03. 2019
Dát tip

Yane ,

můžeš mi , prosím  ,sdělit , proč jsi odstoupil z Gořiny soutěže a smazal své želízko v ohni " Maratónec " ?  Marcela K. mi psala , že to bylo kvůli mně a že ti prý vadilo , že jsem prozradil tvé autorství .


Musaši
15. 01. 2019
Dát tip

To jsem rád , že všechno funguje , protože včera jsem to musel zabalit a odejít z knihovny. Poslal jsem komusi koment , ale ten už nedošel , protože se Písmák stal nedostupným a nešlo se na něj napojit . Dnes jsem tu vlastně jen proto , abych pokračoval v rozsáhlé diskusi pod svým Rautem , kterou jsem včera ani nestihl otevřít . Ale ani dnes jsem ji ještě nestihl otevřít a tak jdu na to , než to zas vypadne .


Yan73
15. 01. 2019
Dát tip

Choděj mi i avíza:)


Musaši
15. 01. 2019
Dát tip

Díky , Yane . Vážím si toho , že na mě nezapomínáš . Já se momentálně tak nějak utápím v diskusích . Vždycky jsem si přál hodně diskutovat a tedˇ se mi ten sen začal plnit a já , když se napojím na Písmák , už prakticky na nic jiného nemám čas .


Yan73
15. 01. 2019
Dát tip

Líbí, ahoj Y.


Musaši
14. 01. 2019
Dát tip

Janry ,

takže děkuji a dobrou chut´.


Musaši
14. 01. 2019
Dát tip

Dodolo ,

ty se možná mystikou také zabýváš , takže ti mohu prozradit , že báseň má také okultní podtext . Meč = vzduch = rozum = vláda ( jezerní panna je samozřejmě narážka na Exkalibur a legendu o králi Artušovi).

Voda = pohár = cit = podvědomí .


Musaši
14. 01. 2019
Dát tip

Diano , Norsko ,

jsem rád , že dílko zaujalo a děkuji za přízeň .


Musaši
14. 01. 2019
Dát tip

Leraku ,

jsem rád , že mi rozumíš . Kdysi jsem taky běhával asi 10 km třikrát týdně a plaval jsem od dubna do října v jezeře . Zimní plavání jsem nezkoušel . Z toho jsem měl strach .


Musaši
14. 01. 2019
Dát tip

atkij ,

" hra " na Písmáku probíhá v čase . Vždy záleží na tom , kdo přesně na Písmáku je , když je básnička zrovna na aktuálním panelu . Pokud tě nemá v oblíbených tak dvacet , třicet lidí , jsi velmi závislá na tom , jací konkrétní lidé zrovna tvé dílko čtou . Pro vázané verše to platí dvojnásob.


Musaši
14. 01. 2019
Dát tip

qíčalko ,

Alenakar byla zpočátku velmi naivní . Používala mnoho okultních symbolů a předpokládala , že se tady najdou lidé , kteří jí budou rozumět .V praxi se ale nikdo takový nenašel . Naopak Musaši zde pár skutečných okultistů našel , vyměnil si s nimi pár slov a usoudil , že okultismu možná opravdu rozumí , jenže na druhé straně je otázkou , proč jsou vlastně na literárním serveru .

S mystikou už zacházím raději velmi opatrně .


Janry
13. 01. 2019
Dát tip
..prva a posledná poctiva strava. .

Dodola
13. 01. 2019
Dát tip

Hm, já jsem si to asi vysvětlila trochu jinak, ty běžíš dál, nezastavíš se na zavolání, varovné signály atd., pak je člověk vtáhnutý do hlubiny nepřipravený...  ale to je asi jen moje zkušenost:)  Ta úspornost a ůdernost tomu dodává na naléhavosti, i když mi se větší košatost ve tvých textech docela zamlouvá


Norsko 1
12. 01. 2019
Dát tip

Minimálně mě donutila k přemýšlení, a to není málo.

Tip


Diana
12. 01. 2019
Dát tip

Moc pěkné, působivé, barvité. Dobře vyjadřuje náladu, povedlo se! *****


Lerak12
12. 01. 2019
Dát tip

Do čtyřicítky jsem, jako bývalý atlet,  běhával v limitu téměř denně deset km. Teď už jen tři krát v týdnu si chodím kilometr odplavat. Tak docela rozumím! To osamocení a rytmický  dialog s dechem. 


atkij
12. 01. 2019
Dát tip
Báseň mě zrána velice oslovila, okouzlila svou dynamikou, přitom niternê snovým podtextem a sílou. Baseň lobuje za autora. Jakmile se pozice obratí, náboj se vytrácí, prostor se příliš definuje a zužuje. Dêje se to nám všem. Je občas těžké se nepodělit se zákulisím a vytrvat a čelit. Osobnê mám ne tak starou zkušenost, že báseň, co zde sklidila jen průměrnou odezvu, mi s pěknou recenzí od tří uznávaných básníků otiskli do sborníku. Stát si za textem, ano, posbírat dojmy, ano, uhladit jako nové oblázky a přidat ke svým. Neobrušovat štípaný kámen.

Musaši
12. 01. 2019
Dát tip

Ale já T.Š . vnímám a hodnotím pozitivně .Já sám jsem v mládí byl taky vnímán pozitivně a zaznamenal jsem jisté úspěchy i když neporovnatelně menší než ona . Na rozdíl od ní jsem tehdy psal jen velmi málo . Jistěže moje básně byly mnohem horší než její , ale byly srovnatelné . Mezi mnou v mládí a Šustkovou je ale ten rozdíl , že já jsem měl v sedmdesátých letech dojem , že píšu cosi " na hraně " , cosi málem zakázaného , když píšu " imaginativně " , zatímco dnes si může psát kdo chce co chce a jak chce .


ysslandia
12. 01. 2019
Dát tip

nedokáem posúdiť ako si písal svoje pamäti v minulosti, a zúžitkovať to porovnaním tvorby T.Š mi príde pomerne  insitné, nakoľko nedisponujem adekvátnym množstvom poznatkom, informácii, aspektov.Ale jej tvorba mi príde pre mňa pomerne civilná, kultivovaná a obohacujúca, najm s typickým ženským akcentom. Asi takto.


Musaši
12. 01. 2019
Dát tip

Já vím . Jsou lidé , kteří ani nechtějí vědět " co tím chtěl básník říci " a těch je dnes asi dokonce většina .

Mě ale dost baví , že aspoň některé moje básně (jako například Raut) vyvovávají čas od času bohatou diskusi . S nikým se už nehádám , jen mě velmi zajímá , jak to vidí jiní .


Musaši
12. 01. 2019
Dát tip

Běžet dál je pro vytrvalce často úmorné až bolestivé . Je to zničující a pro požitkáře nepochopitelná činnost - dělat s maximálním nasazením nějaký sport . - A kvůli čemu ? Kvůli občasnému vítězství třeba někde na okresním přeboru , které bude za půl roku zapomenuto ? - Název básničky je důležitější , než se na první pohled jeví .


Musaši
12. 01. 2019
Dát tip

Myslím , že v téhle básni je všechno funkční a také ono ty běžíš dál .Vytrvalec je sportovec , bojovník , trénuje na závody , chce vyhrát . On si nesedne na břeh a nebude pozorovat vlaštovky a nebude poslouchat povyk rozjívených dětí jako nějaký lyrik nebo haikař .


Musaši
12. 01. 2019
Dát tip

qí ,

a v čem ta kostrbatost spočívá ? - To abych se jí příště vyvaroval .


Musaši
12. 01. 2019
Dát tip

Goro ,

tahle básnička má i oporu v realitě . Celý život jsem se věnoval sportu , jednu dobu jsem denně běhával k jednomu velkému jezeru a zpět .


Musaši
12. 01. 2019
Dát tip

yss,

děkuji a tvoje pochvala mě velmi potěšila . Občas se tedy pokusím něco sdělit střízlivým jazykem , který se dost podobá tomu , jak jsem psal kdysi za mlada .Je to trochu úsměvné , že jsem se celý život učil psát jinak , abych se na stará kolena začal vracet ke své tvorbě z dvaceti let . Znáš autorku Terezu Šustkovou ? Je opěvována kritikou a když ji čtu , mám dojem , že píše velmi podobně jako já blahé paměti .


Gora
12. 01. 2019
Dát tip

Tvého vytrvalce mám před očima...námět ze života a zpracování civilnější...pěkně:-)

možná dvakrát zápor /nebabízí, nezaslechneš/ na celkem malé ploše...ale jinak se mi líbí...


ysslandia
12. 01. 2019
Dát tip

Ja ťa asi dnes pochválim. 

Takto :trocha ma síce šlkblo pri obraze jezernej panny, takisto by sa možno ešte dalo viac dotiahnúť pasáž :

přes vlastní sípavý dech

nezaslechneš své jméno

/ale to sú už viac menej detaily, možno rozdiel nášho vnímania a rezonancie medzi dodávateľom a príjemcom,  - další príklad ruka trčíci ze zrcadla....ruka ze zrcadla... dáva tomu silnejší obraz, "surovosť"obrazu, otvára interpretačný bod priestoru

 

Každopádne ťa musím pochváliť za vkusné spracovanie námetu, za kultivovanosť prejavu,transformáciu myšlienok cez prírodno-subjektívnu polohu. Oceňujem rovnako redukciu kvetnatosti, ktorú si nahradil príjemným civilným prejavom a naturálnymi výrazmi. Motivačne T.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru