Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Učitelka

30. 01. 2019
2
68
1191
Autor
Marcela.K.

https://www.csfd.cz/film/372832-ucitelka/prehled/

ČT1 - 29.1. 2019  Učitelka (scénář Petr Jarchovský)

Film o manipulaci...Viděli jste ho včera večer  také? Co si o takových „učitelkách“ myslíte? Setkáváte se s nimi i dnes?

A co vy, kteří jste zažili dobu, o které film vypráví, ve školních lavicích? 


68 názorů

bixley
31. 01. 2019
Dát tip

Řada komunistů byla ve straně jen proto, aby nějak přežila, třeba proto, aby se děti dostaly na školu. Nemuseli tím sledovat nějaký vlastní vyšší prospěch. Někteří zas do strany nevstoupili a donášeli na druhé. Každopádně to z psychologického hlediska byla nenormální situace. Dětem se doma říkalo něco jiného, než se učilo ve škole. Tento aspekt mi tam chyběl.


a2a2a
31. 01. 2019
Dát tip

Marcelko,  ten film sam o sobě byl z mého pohledu špatný, nerealistický ve směru k dětem v základním školství, byl nanejvýš záznamem spíše výjimečné než běžné situace. Tady však diskuse sklouzává více a více ke světu dospělých za komunismu a já sám jsem byl vedený jako sledovaná osoba v registech STB, takže mi nikdo nemusí nic říkat. A přesto to byli spíše řadoví i středně postavení komunisté, kteří mi pomohli proti pitomcům z vlastníh řad. Neám rád, když je něco černobílé a ten film mi prostě takto připadal - přesah - nepřesah. Tím, chraň Bůh ani na okamžik nezlehčuji a nepopírám zde uváděné osobní zkušenosti. Sám jsem zažil  jako vychovatel, že se za zedníky museli jít učit chlapci, ktří se nedostali na průmyslovky. Vím o tom hodně.


bixley
31. 01. 2019
Dát tip

Ještě jednou se vracím. Někdo tady psal o psychopatech, pro ty je manipulativní jednání typické. Četla jsem zajímavý rozhovor s psychologem Radkem Ptáčkem, který tvrdí, že pokud zaměstnanci kývnou na manipulativní jednání svého šéfa kvůli vlastnímu prospěchu a v podstatě ho v tom podporují, stávají se sami sekundárními psychopaty nebo pseudopsychopaty.


Marcela.K.
31. 01. 2019
Dát tip

Jiří, ale ty sám jsi tu ten film nejvíce kritizoval v tom smyslu, že to tak nebylo možné... 

Já vím, že bylo. Zažila jsem tu dobu. Zažila jsem ředitelku (poslankyni FS), která mé mámě řekla do očí, ať si hledá protekci jinde, že mě na pedagogickou školu nevezme. Byla současně ředitelkou gymnazia a mojí sestru nedoporučila dva roky po té na medicinu s vyznamenáním - ta nakonec vystudovala s ročním zpožděním (pracovala jako uklizečka na Karláku a tam se jeden pacient pustil do druhého, který byl schodou okolností zaměsnaný na Lékařské fakultě, že kdyby byli komunisti spravedliví, tak by taková holka studovala a neuklízela ve špitálu!)... a proč? Proto, že maminka - vdova se dvěma malými dětmi, našla pochopení a pomoc ve sboru církve, která má svůj kostel přímo naproti gymnaziu.  Když po sametové revoluci vyvěsili na výkladní skříni posudky studentů, kterým házela klacky pod nohy, lidi si před ní uplivovali. Co dělali, když ona byla u vesla?!

Moje maminka mi řekla, že půjdu jen na talentovky, ty byly před přijímacími zkouškami z hlavních předmětů. Prý ať si ta baba nemyslí, že se jí bojíme. Tak to doslova řekla, má máma. ale přijímačky jsem už dělala na svoji vysněnou zdravotku - bez protekce.


a2a2a
31. 01. 2019
Dát tip

Stěžujeme si, jak jsme byli či jsme i nyní manipulováni a nepřiznáváme si, že velká většina z nás selhává i tehdy, kdy zrovna nemusíme a víceméně dobrvolně otvíráme prostor darebákům. Jan Palach na smrtelné posteli řekl, ale ted jen volně parafrázuji: Každý by měl něco udělat tam, kde má možnost. Místo toho projevujeme velkou odvahu kritizovat v bezpečném zákrytu.

 


Zuzulinka
31. 01. 2019
Dát tip

vlezdoprdelkovství je tady pořád a pořád bude... "ony švěstičky z naší zahrádky"... mohou mít vícero podob, často i ty nejděsivější... manipulace je hrozná... nevím, zda se děje či děla ve školství, ale vzhledem k tomu, že se děje všude, věřím tomu, že i tento příběh mohl být reálný... moc nechápu, čemu se tady lidé podivují a už vůbec ne vyjádřením, že se s tím nesetkali... no, pro takové mám vzkaz - buďte rádi, že ne... protože není nic snadného se s tím potýkat, jako dospělý a už vůbec ne, jako dítě... 

 


Diana
31. 01. 2019
Dát tip

Tak jsem dnes shlédla Učitelku. Je to fakt síla! Jsem ráda, že jsem to viděla - hlavně kvůli těm dospělým, kteří se podřizovali. Děti to  viděli celkem dobře, ale dospělí už byli v různém stupni rozkladu. Mně přímo tohle nepostihlo - asi díky tomu, že jsem se od 14 let nacházela v "technickém prostředí" - průmyslovka, strojařina, eliktrotechnika a učitelé většínou muži. Muži nemají takový talent k manipulaci a muži technici už vůbec ne. Většinou se nejlépe vyjadřují matematicky. Ale jinak jsem v tom filmu rozpoznávala všechny druhy manipulace, kterými ta doba disponovala. Díky bohu, že je to pryč! Ne, že by dnes nebyly snahy o manipulaci, ale pokud na to nenaletíš, nestojí tě to krk. Tak díky za tuto podnětnou diskusi a upozornění na film.

 

 


Marcela.K.
31. 01. 2019
Dát tip

egile a co film, ten jsi viděl?


egil
31. 01. 2019
Dát tip

Je to otázka statistik - různé formy psychopatologií jsou v populaci nějak percentuálně zastoupeny, což se pak odráží i v zastoupení v různých rezortech. I když je fakt, že některé disciplíny psychopaty přímo přitahují - to se ovšem tak docela netýká zrovna školství.

Aktivně jsem se ve sféře školství pohyboval pět let - a z celé plejády učitelů a učitelek, na něž jsem narazil, byl jediný případ zcela jasný a jeden trochu sporný - nicméně rodiče postupně prokoukli, semkli se a dotyčný pedagog dostal výpověď. Každý systém má nějaké (samo)čistící mechanismy. Nicméně v případě silně manipulativních osobností můžou takové mechanismy selhávat. Na prvním místě je ochránit dítě a dostat jej z dosahu takové entity. V tom jsou teď větší možnosti - je mnohem snazší změnit školu, když pedagog nesedne. 


Marcela.K.
31. 01. 2019
Dát tip

:-) já ho nevolila.


ale to se dneska bojí taky, ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by se otevřeně přiznal, že volil Zemana...:o)


Marcela.K.
31. 01. 2019
Dát tip

jo...nemuselo, jen se lidi báli mluvit :-)


ale dřív se taky nemuselo mlčet...:o)


Marcela.K.
31. 01. 2019
Dát tip

Dík za odkaz :-) to vypadá zajímavě. Tu neznám.


mají i svou stránku ...:o)


Marcela.K.
31. 01. 2019
Dát tip

:-) jo, Aleši, s tím souhlasím. Jen  já už nemusím mlčet... a nemlčela jsem ani v práci. Faktem je, že jsem  se ozývala jen proti vyloženým blbostem a dokázala jsem překousnout   i to, když si za moje ne připsala body má šéfová ;-) Pro mě byl podstatný výsledek. 


bixley
31. 01. 2019
Dát tip

Bohužel manipulátoři si často neuvědomují, že jejich chování není v pořádku. "vždyť to přece myslí pro dobro všech - ale hlavně pro sebe."

PŘESNÉ!


Marcela.K.
31. 01. 2019
Dát tip

Ano, to je přesně to, co tento film odhaluje...

Jistě i rodič "manipuluje" svými dětmi, ale pokud je to láskyplná manipulace ku prospěchu dítěte a dává mu současně i dostatek svobody k vlastnímu rozhodnutí, lze ji jistě přijmout.

Bohužel manipulátoři si často neuvědomují, že jejich chování není v pořádku. "vždyť to přece myslí pro dobro všech - ale hlavně pro sebe."


ale jo, taky se mi ten film líbil. Ale neberu ho jen jako obraz doby. Jde o obraz charakterů, bez ohledu na dobu, v které žijeme. i v "minulém století" se dalo žít bez posluhování režimu, i dnes to lze. Jen jsou dnes ty metody manipulace méně nápadné...máme svobodu, můžeme si vzít hypotéku, ale tím už se stáváme "nevolníky", splátky jsou neúprosné a ztratit zajímavou práci kvůli tomu, že se pohádám se šéfem o názorech na Babiše, se nevyplatí...tak raději mlčíme a myslíme si své. Jako dřív...:o)


bixley
31. 01. 2019
Dát tip

Socialismus naučil lidi se bát, takže to v nich přetrvává dodnes. To ten film taky ukazuje. 

Čím vyšší má manipulátor postavení, tím je to horší. Manipulovat ale s námi může i rodina nebo kamarádka, když třeba s námi přestanou mluvit kvůli tomu, abychom udělali něco, co nechceme.

 


Marcela.K.
31. 01. 2019
Dát tip

Bixley, jsem ráda, že jsi film viděla, jsme stejný ročník :-) proto mi asi rozumíš.


Marcela.K.
31. 01. 2019
Dát tip

Aleši, fungovat v systému? Co to je?!

Takže ty, jako rodič bys šel poreferovat paní učitelce o schůzce? 


Marcela.K.
31. 01. 2019
Dát tip

Zuzi, vždyť se nás tak snažili vychovat. To je to hrozné, na co film ukázal. Vlastně se není co divit tomu, čemu dnes jsou lidi ochotni "tleskat". 

To je to, co přinesla doba, kterou ten film odkryl v její "nahotě". Je zbytečné se tu bavit o tom, jestli se ten příběh udál tak , nebo jinak. V podstatě jsou to příběhy "pamětníků" sestavené do jednoho skvělého filmu. Filmu, který nutí k zamyšlení. Co jsem udělala já proto, aby to bylo jinak?

...a co pro to dělám dnes?


přesně tak, Zuzulinko. Pokud chce jedinec fungovat v systému, musí přijmout jeho pravidla. A je jedno, jestli jde o socialismus nebo kapitalismus.

bixley: Učitelka je prototypem, kterých byly stovky. stejně tak "zahazovač květin" je prototypem, kterých jsou stovky. akorát se o nich netočí filmy. zatím.


Zuzulinka
31. 01. 2019
Dát tip

šílený film, ještě horší je fakt, že stejné je to i dnes, manipulace je provozována, a to ať už na dětech (což je ještě strašnější) či dospělých - lidé se za vás nepostaví, protože se bojí o svou židli v podniku - zažila jsem to na vlastní kůži.. za zády mi každý klepal po rameni, a vyjadřoval podporu, ale když se měl za mě někdo postavit, tak za mnou pokradmu chodil a omlouval se mi, že se bojí o práci, že živí rodinu atp.,... bylo mi těch lidí střídavě líto a zároveň se mi z nich zvedal kufr... nejhorší je, že někteří se tak chovají dodnes a to už v tom podniku pár let napracuji... mají strach, že mohou být spatřeni


bixley
31. 01. 2019
Dát tip

Učitelka ve filmu je prototypem lidí, kterých jsou stovky. Každý manipuluje okolím trochu jinak. Film by měl by vést k zamyšlení. Děkuji Marcele, že na něj upozornila.


myslím, že v tom zahazování je víc politiky než morálky. Navíc je otázkou, jestli to zahození kytky samo o sobě je morální.

ale je to jen jednotlivý případ, nedá se zobecňovat...podobně, jako se nedá zobecňovat jedna despotická učitelka.


bixley
31. 01. 2019
Dát tip

Zahazování kytek do koše neschvaluji, ale myslím si, že v tomto případě nejde o záležitost čistě politickou, ale spíš morální.


povinně už nikam nemusíme...ale když někdo nepovinně položí k pomníku kytku, tak se najde kádrovák, který určí, že kytka je nevhodná, protože ji tam položil nevhodný člověk...:o)


bixley
31. 01. 2019
Dát tip

Napsala jsem, že děti nemotorné dítě šikanují všude na světě nezávisle na politice a historické době. Tím jsem chtěla říct, že to nesouviselo s komunistickým režimem. A nemusí se dít jen ve škole.


bixley
31. 01. 2019
Dát tip

Aleši, jistě, významná výročí je třeba připomínat v každé době. Ale dnes nikdo nikoho přece nenutí,aby šel s transparentem na Letnou a nevyhazuje ho za to z práce, když tam nepřijde.


bixley:

každý režim slaví své historické milníky. to je celkem přirozené. Dnes se zas na nás valí z televize Havel, Palach, sovětská okupace (kupodivu německá okupace už méně…) a osvobození americkou armádou… historii je dobré znát ze všech stran, pak si každý může udělat vlastní náror.

šikana nezáleží na režimu politickém, ale na režimu, který funguje ve škole.


bixley
31. 01. 2019
Dát tip

Mně spolužáci na devítiletce sice šikanovali, ale kvůli tomu, že jsem byla na ruční práce nešikovná a na tělocvik nemehlo. To děti dělají v každém politickém systému a historické době. Ale pamatuji si to neustálé vymývání mozků, ideologickou masáž, když klukům říkali, že mají dlouhé vlasy po vzoru Beatles, aby se ostříhali, ty neustálé akce k výročí VŘSR, k výročí osvobození (utkvěla mi písnička s textem "na garmošk\y zahráli"), kterých se člověk musel účastnit povinně, o hodinách občanské nauky ani nemluvě. 

Napsala jsem, že problém manipulace je nadčasový. Dnes se to může dít třeba v soukromých firmách apod. Ale pokud někdo vyvíjí podobný nátlak na děti, které se neumějí a nemůžou bránit, je to hodně závažné.


tvoje osobní zkušenost se ale nedá zobecňovat, chodil jsem na základku 1970-1979 a učitelé byli celkem normální, vynucovat zdravení "čest práci" nikoho ani nenapadlo.


Marcela.K.
31. 01. 2019
Dát tip

Vyrůstala jsem v té době. Vím, jak to vypadalo ve škole. Museli jsme zdravit "Čest práci!". Jednou měla dozor na chodbě naše třídní. Bylo to už v devítce a já zdravila tak, jak mě to naučila maminka: "Dobrý den."

Soudružka mi po tom pozdravu řekla: Tak se vrať dolů ( do přízemí z druhého patra) a přijď a pozdrav znova. 

"Dobrý den" zopakovala jsem svůj pozdrav po příchodu.

"Tak znova - zpátky."

Vyšla jsem znova po schodech a soudružka třídní nikde :-)

 Za pár dnů si mě vzala stranou: "Víš, ty sis napsala do přihlášky jako prvnípedagogickou školu. Tam tě ale nevezmou, měla bys špatný vliv na děti... "

Já chtěla na zdravotku. Tu jsem měla jako druhou... Maminka věděla, o čem je být zdravotní sestrou. Přemlouvala mě, prosila, prý je lepší být učitelkou v mateřské školce....Vlastně bych měla soudruhům poděkovat :-) Mohla jsem vystudovat. A třídní tam? Skvělý češtinář. Ředitel gymnazia, kterého po roce 1968 dali za trest učit na zdravotku, stejně jako matikáře - taky z gymplu - no to byl pro něho asi větší trest.

Vzpomínám na ty dva učitele s láskou...

Ano, je to téma o kterém by se dalo hodně napsat. 

Je důležité nezapomínat.


Ten film si zitra pustím. Mne tahle doba stihla jen jednou nafackovat... v první třídě jsem kvákla, že Lenin je vrah. Učitelka se na mne vrhla. Pak už přišla revoluce (byla jsem první, kdo přestal použivat slovo “soudružko”). Ale učitelka tam byla stále. Rodiče se za mne nepostavili, tenkrat se ještě nedalo moc přestupovat na jinou školu. Navíc na vesnici... takže jsem si prošla i psychologickou poradnou, protože mne pani učitelka chtěla odvelet na zvláštní... 

mamka ji před pár lety potkala.Starou, seschlou  stařenku.  Ptala se, co semnou je. Mamka ji řekla, že mam za sebou vyšku atd... a ona na to - theuška byla vždycky velice šikovná...

 


a2a2a
30. 01. 2019
Dát tip

Marcelko, věřím, že to s těmi buchtami mohlo být, jen si myslím právě kvůli tomu přesahu, že se má dbát více na realitu. Jinak si nová generace bude myslet, že u nás existovala občas i dětská práce a rodiče byli stateční. Ale to není výčitka rodičům. Strach semele téměř každého. Zvolila si bezva námět, na který mnozí z nás mohli dosáhnout, není sice literární, ale je hodně konkrétní a i mne zajímají zkušenosti jiných.


bixley
30. 01. 2019
Dát tip

Možná to spíš mělo být pojednáno jako iniciativa rodičů u někoho v bytě než iniciativa ředitelky.


Marcela.K.
30. 01. 2019
Dát tip
Jiŕí, přečti si u odkazu zajímavosti. Ty buchty prý jsou příběh matky scénáristy. Mně jde spíš o přesah toho filmu a ne o konkrétní situace. Takových absurdit bylo nespočet. Ano, ředitelé byli straníci, ale ...

bixley
30. 01. 2019
Dát tip

No, já myslela, že by to neřešila v rámci školy, ale napsala to třeba na nějakou školskou radu nebo Krajský výbor KSČ.

Jinak máš pravdu, v obchodech v SSSR jídlo nebylo, ale lidi si ho vždycky někde vyšašili. Můj spolužák na stáži v Moskvě v roce 1982 si "přivydělával" prodejem svých riflí, až mu zbyly jen děravé, které si musel podšít kapesníky, aby vůbec dojel po půl roce domů.


a2a2a
30. 01. 2019
Dát tip

bixley, ta situace s ředitelkou je naprosto mimo. Sama od sebe neměla šanci propustit, pokud by nešlo o vzájemnou dohodu, zaměstnance - komunistu. To se vždy projednávalo minimálně ve výboru ZO KSČ. A s těmi buchtami máš pravdu. To je další hloupost. V SSSR jsem byl 10x a myslím, že se spíše než po jakémkoliv jídle sháněli např. po podprsenkách, riflích, slunečních brýlích, apod.


bixley
30. 01. 2019
Dát tip

Film jsem viděla už dvakrát, velmi mě zaujal. Myslím, že je spíš nadčasový, než o komunismu. Nicméně je zasazen do 80. let 20. století a je třeba ho vzhledem k té době vnímat.

Jsem ročník 59, takže na základní a střední školu jsem chodila v šedesátých a sedmdesátých letech a komunistickou výuku pamatuju. Musím souhlasit s a2a2a, že ředitelé na školách tehdy byli ve straně, byla to skoro podmínka. Ředitelka to tedy mohla řešit po nějaké vyšší stranické linii, ale možná že to nechtěla hnát tak vysoko. Mně spíš pobavilo, že chtěla učitelka sestře do Moskvy poslat buchty. Buchty v SSSR každý měl, tam všichni jedli akorát pirohy se zelím a kaše. Nebylo maso. Kdyby jí chtěla poslat salámy nebo konzervy, bylo by to logičtější. 

Ale závěr filmu je podle mě příznačný. Takhle se po revoluci spousta lidí "překabátila". 


a2a2a
30. 01. 2019
Dát tip

Opravuji: Rodiče se podbízeli


a2a2a
30. 01. 2019
Dát tip

Marcelko, ten film jsem viděl a jsem na rozpacích. Pracoval jsem ve školství přes dvacet let, za totality i po ní a nikdy jsem v základním školství něco takového nezažil, ani neslyšel, tedy, aby děti byly pracovně zneužívány a pokud se bránily, aby byly známkově postiženy. Zažil jsem využívání učňů a studentů ve středním školství, ale šlo výhradně o ty šikovnější a ti to vítali, protože byli odměňováni shovívavosti ve známkách, ačkoliv u těch šikovných to nebylo až tolik zapotřebí, ale i finančně, byť na tom vydělal i učitel, vychovatel nebo mistr odborného výcviku. Nevylučuji, že příběh se mohl stát, ale nebylo to rozhodně běžné. To, že se rodiče iniciativně podbízely stejně jako nějaké děti z vlastní iniciativy, to bylo a je i dnes.

Na filmu se mi také nezdála realistická scéna, kdy se rodiče vrátili, aby podepsali petici proti učitelce - komunistce. Lidé byli lhostejní stejně jako dnes a navíc měli ještě strach. Rovněž nevěřím situaci, aby ředitelka školy šla proti kolegyni komunistce. Ředitelé škol byli snad ze 100 % komunisty a měli účinější páky, jak se zbavit nežádoucích podřízených, než aby konspirovali s rodiči.

Jinak ovšem herecký výkon učitelky byl špičkový a scéna s pokusem o sebevraždu žačky mi přišla realistická a stává se to, ne sice v souvislostech uváděných ve filmu, ale v situacích, kdy si učitel na žáka zasedne a dává mu to tzv. sežrat.

Bohužel, dnešní základní školství je možná zasaženo ještě hůře a to sociální nerovnosti dětí, ale to je už jiné téma.

 


zvedavec
30. 01. 2019
Dát tip

ja som túto dobu zažila v školských laviciach, nič dramatické som tam nezažila, boli tam samozrejme vychytralci, ktorí využili všetko, aby kariérne rástli, no paradoxne manipulácie až formou šikany sa ma najviac dotkli v dobe "po" (pred pár rokmi na jednom pracovisku, stačilo, aby som sa nič netušiac dostala do sféry nekalých záujmov skupinky ľudí)

nie je to len o škole, ani o minulosti

očierniť, znemožniť možno aj svätého človeka

a ľudia sa aj dnes boja a mlčia, pritakávajú aj tomu, čomu sami neveria

je blbé ísť SAMÉMU proti autorite, proti sile a proti väčšine - vtedy aj dnes


zvedavec
30. 01. 2019
Dát tip

Ako to vidím ja, film je o dobe "pred"  aj "po" (len dej je oveľa kratší "po", autor sa rozhodol neopakovať to, čo už bolo ukázané predtým)

film je o istých typoch ľudí a o istom konaní, o konformite a o rôznych odpovediach na manipulácie


Marcela.K.
30. 01. 2019
Dát tip

Jistě, ta  doba strachu - ozvat se, otevřít pusu, už je naštěstí pryč... Jsi mladý. Fajn, že tě alespoň nenechala v klidu. Já tu dobu zažila. Proto mě ten film tak nadchl...jen se zamýšlím nad tím, proč se divíme, kam to jako národ vedeme... Dík za zastavení.


Danny
30. 01. 2019
Dát tip
Marcelo, film na mě zapůsobil tak, že jsem byl na tu učitelku nasranej - a to tak, že silně. Jako rodič nevím: možná bych šel do konfliktu, ale těžko říct, takhle se mi to lehko teoretizuje, když ta situace nenastává reálně.

Marcela.K.
30. 01. 2019
Dát tip

Danny, a jak na tebe ten film zapůsobil? Co bys udělal ty v roli rodiče? 


Marcela.K.
30. 01. 2019
Dát tip

Diano, v tom filmu ale učitelka manipuluje se všemi - s dětmi i s rodiči. A navíc vše myslí přece tak "dobře"... tento typ lidí si vlastně vůbec nepřipouští, že se chovají amorálně... no určitě si film pusť. 


Danny
30. 01. 2019
Dát tip
Film jsem viděl už minulý rok, je opravdu dobrý a nutí k zamyšlení.

Diana
30. 01. 2019
Dát tip

Také si film vyhledám. Člověk se vždycky může poučit. Ale v zásadě si myslím, že výchova je na rodičích a kde je rodina v pořádku, ani učitelka moc nevymanipuluje :-)


Lerak12
30. 01. 2019
Dát tip

Jsi šikulka. Díky moc.



Lerak12
30. 01. 2019
Dát tip

Děkuji, Marcelo, za bystrý tip. Film si zpětně vyhledám.


Marcela.K.
30. 01. 2019
Dát tip

Ne...oni to manipulátoři takhle umí a dělají...


tak to začíná...:o)


Marcela.K.
30. 01. 2019
Dát tip

 ale Aleši ... Moje maminka také upletla mé třídní pro dcerku kalhotový kostým ... když ho upletla pro mě a soudružce se tak moc líbil. 


možná bychom se divili, jak hodně ovlivňuje politika život na dnešních školách...


Marcela.K.
30. 01. 2019
Dát tip

Nevím, který jsi ročník...já tu dobu zažila. z toho filmu mrzí...a ta herečka je fakt skvělá.


film je hlavně  o neschopných rodičích. Nechali si to líbit, mlčeli.


ysslandia
30. 01. 2019
Dát tip

no. ja som hlavne zástancom toho, že vychovávajú rodičia- veľa vecí závisí najmä od ich osobnostnej zrelosti. Pozriem si to určite. 


Marcela.K.
30. 01. 2019
Dát tip

Určitě se na film podívej...ono nejde až tak o "Učitelku" samotnou, jako spíš o prospěchářství a manipulaci. Film je opravdu skvělý a děsivé jak odhaluje "výchovu" generace, která bude mít také děti...možná i proto jsme tam, kde jsme :-(


ysslandia
30. 01. 2019
Dát tip

Zahanbene priznávam, že som film nevidela, ale Z.Mauréry  je výborná herečka, ktorá dokáže dať filmu aj svoju pečať. Určite si to pozriem.Čítala som recenzie, ktoré sľubujú veľa, tak sa nechám prekvapiť. Na margo toho čo som čítala"-to čo je  momentálne výhodné, je zároveň nesprávne ."-

Neviem, ako v čechách, ale u nás, je školstvo v "strašnom " stave. Profesionalita vyiyzla, nahradili ju súkromné vysoké školy, ktoré pobrali krajčírky, kaderníčky, a teraz stoja pred katedrou. Nikdy nezabudnem nato, ako si syn miesto zošita ocvakával do iph  poznámky z tabule. odpoveďou mi bolo, že ušetria čas. Prístup pedagigických zamestnancov by som už videla viac menej širokospektrálne- sú učitelia, a sú tí, čo sa na učiteľov iba hrajú- tak asi ako v každom povolaní Manipulácia je prítomná všade. 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru