Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Malá noční hudba

01. 02. 2019
16
23
1433
Autor
Musaši

 

 

 

 

Malá noční hudba

 

V půlnoční vaně

si místo desky z vinylu

pouštím sprchu

 

Šumí to šustí

a do plechu

bubnují kapky horké hudby

když si tak přehrávám v paměti

hektický den

 

A voda cosi odnáší

a voda cosi splachuje

do víru zapomnění

 

 

 

 

 

 

 


23 názorů

Safián
07. 02. 2019
Dát tip

Tady asi zůstaneme každý na svém.


Musaši
07. 02. 2019
Dát tip

Safiáne ,

básnička je o tom , že je třeba umět hodit všechno za hlavu a to nejen v noci ve sprše , ale vlastně kdykoli . Pomalu se to učím . Počítačová místnost knihovny , kam chodím na internet se normálně otvírá v 9 hod . Dnes byla na dveřích cedule , že se " technických důvodů " dnes otvírá v 10 , 30 . Dříve by mě to rozpálo do běla , dnes jsem obešel antikvariáty a knihkupectví , vymrzl jsem na ulicích , kde je pořád teplota hluboko pod nulou . Pak jsem se vrátil už před půl , ale PC místnost byla už otevřená a plná jakýchsi bezdomovců , kteří se spolu hlasitě baví , telefonují atd .Dřív bych se otočil a jel bych vzteklý domů , dnes tady sedím na posledním volném místě u stolu dozorkyně a snažím se neudělat zas při psaní v tom hluku a lomozu moc chyb . ...Nějak se mi víc daří všechny ty nepříjemností " spláchnout " .


Musaši
07. 02. 2019
Dát tip

atkij ,

já vím , že ten "vír zapomnění " zní možná trochu archaicky . Já ale pořád balancuji mezi autentickým projevem a ironií a někdy je možná těžké tam tu ironii postřehnout .


Safián
05. 02. 2019
Dát tip

Nedá se říci, že by se mi poslední verš nelíbil. Ale báseň slibovala víc. V tom to je. Ať už chtěl autor říci cokoli, některým čtenářům (jako jsem např. já) může připadat, že to zabalil.


atkij
04. 02. 2019
Dát tip
Máš jistê pravdu. Vnímám totožně, jen by se mi líbilo spláchnout originálněji než do víru zapomnění. Chápu, že skoro vše už řečeno bylo a je têžké neužít, co se nabízí a nadzvednout spíš nečekaný špunt:)

Musaši
04. 02. 2019
Dát tip

atkij ,

jsi už druhý člověk , kterému vadí závěrečný verš . Ale proč ? Chtěl jsem jen připodobnit vír zapomnění k výlevce ve vaně , protože - co jiného si zaslouží starosti a problémy než aby byly  spláchnuty  ?


Musaši
04. 02. 2019
Dát tip

Safiáne ,

můj historický vzor Mijamoto Musaši byl nikdy neporažený šermíř , válečník , budhistický mnich , básník , spisovatel , učitel a dodnes ceněný malíř . Jednou z jeho vyhlášených vlastností bylo to , že se dokázal uvolnit a usnout kdykoli a kdekoli , například před zápasem na život a na smrt . On sprchu nepotřeboval . (Prý se moc nemyl .) Já bych rád docílil jeho duchovního klidu aspoň s tou sprchou .


Musaši
04. 02. 2019
Dát tip

Norsko ,

momentálně se tak nějak zabývám mozartovskými náměty . Dnes jsem zveřejnil  sonet "Sbohem můj krásný plameni " , což je skladba pro j. Duškovou z roku 1787 .   A " Malá noční hudba " je zase Mozartova Serenáda č.13 G dur , též z roku 1787 . Obě moje dílka tudíž spojuje nejen postava W . A . M .  ,ale záhadně i rok 1787 , protože jsem mysteriózní autor .


Musaši
04. 02. 2019
Dát tip

Dagmaram ,

díky za típek .


Musaši
04. 02. 2019
Dát tip

aleši ,

potřebuji , aby mé myšlenky utonuly v osvobodivém šumotu . I z té nejobehranější vinylové desky se ale ještě ozývá jakási ta hudba , která by mě ve vaně dost obtěžovala .ve vaně je třeba vypnout mozek .


Musaši
04. 02. 2019
Dát tip

štírko ,

s tou osvětou už budu napříště opatrný . Myslím , že se vrátím zpět do velmi konzervativní polohy a jen čas od času budu svým " dílkem " testovat , zda je tady dost konzervativců na to , aby mělo smysl pro ně psát .


atkij
03. 02. 2019
Dát tip
První a závěrečný verš by se mohl ještê doladit k dokonalosti. Vana by ani nemusela zaznít...stačilo by např. s půlnocí...a konec by se mi zamlouval civilnêjší. Ale celkovê fajn.

Safián
03. 02. 2019
Dát tip

Pěkná báseň. jen přemýšlím nad posledním veršem. Je správný a logický, tak to prostě je. Ale v básni ... Jako by to správné slovo nebylo nebo nesmělo být nalezeno.Mělo něco otevřít a neotevřelo. Ale právě  taková slova by měly básně hledat.


Norsko 1
02. 02. 2019
Dát tip

Líbí. Jen mi to něco připomíná, dnes už vícekrát


Dagmaram
02. 02. 2019
Dát tip
:-)

zaujalo mě, že místo desky z vinylu pouštíš sprchu. Tam jsem se na chvíli vystavil, obvykle si vinyl v koupelně nepouštím. ale jinak v pohodě...


Štírka
02. 02. 2019
Dát tip

Líbí se mi. když přidáš do komentů kousek své speciální osvěty... zdá se mi, že víš na jednoho člověka víc než dost.... (a čtu si to ráda).... Veřše jsou obyčejným záznamem prožitků  kousku dne... a proto na mě působí velmi příjemně


Musaši
02. 02. 2019
Dát tip

V okultismu je voda ten nejženštější živel . Je měkká a poddajná , sama od sebe vždy teče dolů , zaujímá to nejnižší místo v krajině , je to symbol pokory . Podle taoismu by se měl světec chovat jako voda. Prospívat všem a nikomu neubližovat . Voda ale má i svou jangovou stránku .


Marcela.K.
01. 02. 2019
Dát tip

Vodu miluju :-) 


Musaši
01. 02. 2019
Dát tip

Je velmi potřebné se umět uvolnit a hodit všechno špatné za hlavu . Hlavně před spaním .


Diana
01. 02. 2019
Dát tip

Dobrý pocit :-)))*


Musaši
01. 02. 2019
Dát tip

Bydlím současně ve více bytech a tak mám různé vany. Plechová smaltovaná vana zní ale líp než vana plastová .


Yan73
01. 02. 2019
Dát tip

Přemýšlím, jestli máš plechovou vanu anebo je to nějaká metafora.

Ahoj Y.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru